Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Mar 23, 2015 în Obiective turistice | 0 comentarii

Biserica de lemn din Desești “Sfânta Paraschiva” – monument UNESCO

Biserica de lemn din Desești “Sfânta Paraschiva” – monument UNESCO

Obiectiv turistic: Biserica de lemn din Desești “Sfânta Paraschiva” – monument UNESCO
Descriere: Biserica de lemn din Desești a cunoscut, în anii 1996-1998, lucrări ample de restaurare vizând arhitectura de ansamblu și pictura parietală, iar în 1999 a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

Biserica a fost datată la mijlocul sec. XVIII (1770, conform Tit Bud și Joby Patterson; 1780, după opinia lui Alex. Baboș). Inițial, a aparținut cultului greco-catolic, pentru ca mai târziu lăcașul de cult să fie preluat de ortodocși.

Conform specialiștilor, biserica din Desești a fost construită cu un deceniu înaintea executării picturii interioare (parietală și cea a iconostasului), admirabil conservată, și care reprezintă un exemplu maramureșean de artă murală postbizantină de secol XVIII.

Zugravii bisericii (ridicată de nobili maramureșeni) au fost Radu Munteanu și Gheorghe împreună cu Alexandru Ponehalschi (pictor polonez la origine, cu o primă lucrare de-a sa consemnată în anul 1751 – icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mănăstirea Bârsana).

Iconostasul bisericii din Desești e format din trei registre suprapuse, partea inferioară conținând patru icoane împărătești (mobile). Pe tâmpla superioară au fost pictate scenele: Răstignirea, Punerea în mormânt și Învierea. Al doilea registru îl are în centru pe Dumnezeu-Tatăl, iar pe flancuri apar proorocii. În mijlocul celui de-al treilea registru apare scena Deisis, de-o parte și cealaltă a acesteia fiind apostolii.

Biserica UNESCO Desești adăpostește paisprezece icoane pictate în tempera pe suport de lemn. O icoană – care îl reprezintă pe Iisus Pantocrator – este realizată în secolul al XVII-lea, iar celelalte datează din sec. XVIII. Maica Domnului cu Pruncul și Deisis au fost pictate în anul 1752, conform inscripției de pe prima icoană, și se presupune că ele au făcut parte din iconostasul vechii biserici.

Alexandru Ponehalschi a pictat în anul 1778 icoanele reprezentându-i pe Iisus Pantocrator (15 mai 1778) și Maica Domnului cu Pruncul.

Radu Munteanu (originar din Ungureni – Țara Lăpușului) se presupune că ar fi pictat aici patru icoane: Înălțarea lui Iisus, Botezul Domnului, Schimbarea la față și Sfânta Paraschiva. Icoana Sfânta Paraschiva (finele sec. XVIII) a devenit icoana de hram a bisericii.

Cupola naosului simbolizează cerul. Pe bolta bisericii a fost pictată Maria Domnului Orantă, Iisus Învățător și patru arhangheli – vaste reprezentări din Vechiul Testament. Ciclul Patimilor cuprinde șaisprezece scene datorate lui Radu Munteanu, în timp ce pe partea de jos a pereților atrag atenția chipurile mucenicilor (sfinți militari, pustnici, mărturisitori).

În pronaos (locul de acces și rugăciune alocat femeilor) se pot vedea scene din Judecata de Apoi – Iadul (i-au fost alocați trei pereți). Ca o particularitate, la biserica din Desești au fost reprezentate în picturi Lenea, Moartea, Ciuma și Foamea. În partea de sus a peretelui sudic, domină imaginea lui Moise conducând neamurile spre jilțul de judecată al lui Iisus. În pronaos, deasupra intrării, diametral opus lui Iisus Judecător, apare Maica Domnului în chip de orantă.

Tip turism: turism cultural / turism religios
Localizare: Desești, Valea Marei, Maramureșul Istoric
Căi de acces: dinspre Baia Mare – DN 18, prin Pasul Gutâi; dinspre Sighetu Marmației, prin Vadu Izei – Giulești; dinspre Cavnic – DJ 184, Budești – Hoteni – Hărnicești
Tip traseu:
Sezon recomandat: toate anotimpurile; de Adormirea Maicii Domnului, la Biserica Sfânta Paraschiva din Desești are loc o anuală tabără de arte
Sugestii: de vizitat noua biserică de lemn din Desești și micuțul muzeu al satului din localitate, plus păstrăvăriile din satul Mara
Avertismente: -
Cazare: pensiuni Desești, pensiuni Valea Marei și Valea Cosăului
Lucruri de făcut (activități): drumeții la Piatra Tisei, Creasta Cocoșului, Culmea Pietrei, cascada Sărita Iezerului, Rezervația de turbărie Iezeru Mare, cicloturism, pescuit în Mara, schi de tură, plimbări
Alte locuri de vizitat: Cheile Tătarului, bisericile de lemn monumente istorice din Hărnicești, Sat Șugatag, Mănăstirea, biserica zidită din Giulești, Troița Rednicenilor din Berbești și altele.

Vizitează și celelalte biserici de lemn UNESCO din Maramureș:

Vezi și alte trasee turistice:

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This