Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Mar 23, 2015 în Obiective turistice | 0 comentarii

Biserica de lemn din Budești Josani “Sfântul Nicolae” – monument UNESCO

Biserica de lemn din Budești Josani “Sfântul Nicolae” – monument UNESCO

Obiectiv turistic: Biserica de lemn din Budești Josani “Sfântul Nicolae” – monument UNESCO
Descriere: Biserica de lemn din Josani a fost ridicată în 1643 în satul Budești (atestat documentar de la 1361) din bârne de lemn.

Construcția este în maniera tradițională, cu cheotori, pe o fundație de piatră. Pictura murală este datată 1762, iar în anul 1999 lăcașul a fost inclus în patrimoniul UNESCO, fiind considerat o capodoperă de arhitectură a acelor vremuri.

Biserica de lemn din Budești Josani “Sfântul Nicolae” – monument UNESCO domină de pe un delușor, spre V, zona centrală a satului, situându-se vizavi de primărie și școala din localitate.

Lungă de 18 m, lată de 8 m și cu turla înaltă de 26 m, aceasta este considerată a fi cea mai amplă biserică de lemn maramureșeană cu altar, naos și pronaos, pe acesta ridicându-se turla cu patru turnulețe (aspect frecvent la bisericile de lemn din Țara Lăpușului, dar singular în Maramureșul Istoric).

Șarpanta drănițată e cu poale duble. Biserica adăpostește cămașa din zale a haiducului Pintea Viteazul, Grigore Pintea – originar din satul Măgoaja (1670-1703). Acesta și-a încredințat cămașa bisericii după lupta împotriva tătarilor din anul 1717. Pictura interioară, proaspătă, armonioasă și luminoasă, realizată în anul 1762, e atribuită zugravului Alexandru Ponehalschi.

Biserica adăpoștește o impresionantă colecție de valoroase icoane pictate pe lemn datate în sec. XVII-XVIII, unele mai vechi chiar, împreună cu icoane pictate pe sticlă. Deosebit de valoroasă e considerată a fi icoana Sf. Ioan Botezătorul, pictată prin sec. XV, ajunsă aici de la o veche biserică maramureșeană.

Tip turism: turism cultural / turism religios
Localizare: Budești (nr. 135), Valea Cosăului, Maramureșul Istoric
Căi de acces: din Cavnic, prin Pasul Neteda; dinspre Sighetu Marmației, pe Valea Cosăului (Ferești – Cornești – Călinești – Sârbi) sau prin Ferești – Ocna Șugatag; dinspre Valea Izei, prin Bârsana – Văleni – Călinești – Sârbi
Tip traseu:
Sezon recomandat: toate anotimpurile
Sugestii: -
Avertismente: -
Cazare: pensiuni Budești
Lucruri de făcut (activități): drumeții spre Munții Gutâi și piemonturile N-NV ale Munților Lăpușului, ciclism, pescuit în râul Cosău și lacul mare de la Ocna Șugatag, schi de tură, schi extrem pe abruptul NE al platoului vulcanic Gutâi, plimbări la gospodăriile moroșenești tradiționale și la Mănăstirea Roșia
Alte locuri de vizitat: biserica de lemn monument istoric din Budești Susani; bisericile de lemn de pe Valea Cosăului (Sârbi – 2, Călinești – 3, din care 2 monumente istorice, Cornești și Ferești), satul Breb și satul Hoteni (fiecare cu câte o biserică de lemn monument istoric), Tinovul și Tăurile Hoteni; în debutul primăverii Tânjaua de pe Mara – sărbătorirea primului gospodar ieșit la arat, tradițional desfășurată în satul Hoteni)

Vizitează și celelalte biserici de lemn UNESCO din Maramureș:

Vezi și alte trasee turistice:

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This