Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Mar 17, 2015 în Obiective turistice | 0 comentarii

Biserica de lemn din Bârsana “Intrarea Maicii Domnului în Biserică” – monument UNESCO

Biserica de lemn din Bârsana “Intrarea Maicii Domnului în Biserică” – monument UNESCO

Obiectiv turistic: Biserica de lemn din Bârsana “Intrarea Maicii Domnului în Biserică” – monument UNESCO
Descriere: Biserica de lemn din Bârsana, inclusă în patrimoniul UNESCO în decembrie 1999 alături de alte șapte lăcașe de cult vechi din Maramureș, a aparținut unei vechi mănăstiri. Aceasta se afla de pe dealul Jbâr din Bârsana, de pe Valea Izei, în Maramureșul Istoric.

Biserica din bârne de lemn are hramul Intrarea Maicii Domnului în Biserică și datează din anul 1720. Este unica biserică din cele opt lăcașe de cult maramureșene aflate în patrimoniul cultural universal care a servit la început de biserică abaţială şi care a fost apoi transformată în biserică parohială în 1806 când a fost mutată pe locul actual (bârnele păstrează încă numerotarea incizată necesară noii ridicări).

Lăcașul de cult a fost ridicat de familia Ștefanca după devastatoarea ciumă din 1710, în locul cunoscut sub numele de Părul Călugărului. În repetate rânduri, acesta a fost mutat în diverse zone ale localității. Astfel, în 1739 se afla pe locul unui vechi cimitir apărut după luptele cu hoardele tătare din 1717. A doua mutare a bisericii, în sat, a avut loc în anul 1795, atunci fiind amplasată într-un cimitir al ciumaților. Ulterior, a ajuns pe amplasamentul inițial, aflat la câțiva kilometri mai la est, în situl mănăstirii Bârsana.

Repictarea interioară a bisericii – pe lemn și suport textil – s-a realizat de către zugravul Toader Hodor din Vișeul de Mijloc în anul 1806, acesta fiind tributar stilurilor baroc și rococo. Pictura, operă realizată de către Toader Ponor împreună cu Ioan Plohod din Vladimirești se dovedeşte a fi de o valoare deosebită, căci ea constituie ansamblul decorativ structurat după legile barocului, cel mai coerent din judeţul Maramureş. Iconostasul se încadrează în acelaşi stil. Zugravul Toader Hodor, originar din Vișeu de Mijloc, a mai pictat bisericile de lemn din Cornești, Bârsana, Văleni și Nănești (în perioada 1806-1809).

Pridvorul vestic, cu două niveluri, a fost adăugat mai târziu, concomitent lărgindu-se ferestrele. 1929 este anul în care au fost scoase ferestrele care încadraseră ușa dintre pronaos și naos. Șarpanta prezintă poale duble și un turn–clopotniță.

Tip turism: turism cultural / turism religios
Localizare: Bârsana, Valea Izei, Maramureșul Istoric
Căi de acces: dinspre Cavnic, pe Valea Cosăului – Văleni; dinspre Vadu Izei, prin Oncești – Nănești; dinspre Dragomirești – Bogdan Vodă, prin Rozavlea și Strâmtura
Tip traseu:
Sezon recomandat: toate anotimpurile
Sugestii: -
Avertismente: -
Cazare: pensiuni Valea Izei
Lucruri de făcut (activități): drumeții, ciclism, plimbări, pescuit în râul Iza etc.
Alte locuri de vizitat: Mănăstirea Bârsana, îndeosebi la Adormirea Maicii Domnului (15 august); bisericile de lemn, monumentele istorice din Strâmtura, Rozavlea, Șieu, Poienile Izei (UNESCO), Ieud (UNESCO), mănăstirea Botiza, Bogdan Vodă și monumentul ecvestru al lui Bogdan din fosta Cuhea – azi Bogdan Vodă.

Vizitează și celelalte biserici de lemn UNESCO din Maramureș:

Vezi și alte trasee turistice:

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This