Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Jul 14, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

BISERICI UNESCO MARAMUREȘ: Biserica UNESCO Plopiș

BISERICI UNESCO MARAMUREȘ: Biserica UNESCO Plopiș

Traseu: Baia Mare – Baia Sprie – Șișești – Plopiș

Obiectiv: valea râului Cavnic, tradiționalul Fisculaș, satul Plopiș situat pe malul geografic stâng al râului Cavnic – atestat documentar la 1583, aparținând domeniilor Cetății Chioarului, biserica de lemn, monument istoric din patrimoniul UNESCO edificată la 1796-1798, având hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Frescele interioare au fost pictate în 1811 de către Ștefan Zugravul din Șișești. Același autor a pictat și câteva icoane pentru această biserică. Ansamblul monumental istoric Biserica Adormirea Maicii Domnului din Șișești care include Casa parohială de sec. XVIII, vechea școală ridicată la 1905, biserica amintind de o bazilică romană – înălțată în 1890 (cu locul de veci al ctitorului, Vasile Lucaciu 1852-1922, poreclit Leul de la Șișești, unul din tribunii Marii Uniri de la 1918), Locul de adunare, Izvorul Maicii Românilor din Șișești, biblioteca familiei Lucaciu și o veche bisericuță de lemn aflată într-un cimitir apropiat, adusă, conform uzanțelor acelor vremuri, dintr-un sat învecinat.

Localizare: Maramureș – Fisculaș – satele Plopiș și Șișești

Itinerar: Baia Mare – Baia Sprie – Șișești – Plopiș – 28 km aproximativ

Marcaj turistic: -

Tip traseu: cultural – istoric – ecumenic – agroturistic

Grad dificultate: -

Echipament necesar: lejer; decent, adecvat vizitării unor sfinte locașe și obiective muzeale

Lungime și durată: câteva ore pentru biserica Plopiș și Ansamblul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Șișești; o zi pentru a include și vizitarea bisericii de lemn din Șurdești, Lăschia, Cheile Dănești, sculpturile în piatră de la intrarea în Negreia

Diferenta de nivel: -

Recomandări: foarte aproape, puțin mai la NV și pe malul geografic drept al râului Cavnic, se află biserica de lemn, de asemenea monument istoric UNESCO, de cult greco-catolic, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Șurdești, ridicată la 1766 de către meșterul dulgher Macarie Ion.

Cu cei 54 m înălțime a turnului aceasta a fost decenii la rând una din cele mai înalte construcții de lemn din România, Europa și din întreaga lume (de exemplu turla bisericii de lemn a Mănăstirii Săpânța Peri, ridicată după 1990, o depășește acum în înălțime).

Această biserică a fost pictată interior – zona alatarului în anul 1783 de către zugravul Ștefan, naosul a fost pictat de către meșterul Stan iar unui învățăcel de-al acestuia îi este atribuită pictura pronaosului. Pe Valea Cavnicului, pe același mal geografic drept, se poate vizita biserica de lemn, cu influențe baroce târzii, din Lăschia – comuna Copalnic Mănăștur – datată 1857-1861 – pictată de către zugravul băimărean Paul Weisz în anul 1870.

În satul Cetățele la poalele Măgurii, se înalță o bijuterie de piatră – Biserica Cuvioasa Paraschiva – datată 1794. În satul Dănești, la poalele Mândrei Vederi, pe locul fostelor băi sulfuroase, după 1990 a apărut Secret Garden – unde se pot face cure balneare antireumatismale. De menționat pentru Dănești Cheile Izvorul Bulzului, scurte dar pitorești, apoi, nu în cele din urmă, merită văzute statuile de piatră cu sorginte de cult romano-catolic ale meșterului Cuzco din Negreia (comuna Șișești) – aflată la poalele vestice ale vârfului Mogoșa.

În cea de-a doua zi de Paște, în comuna Șișești, are loc tradiționala datină sărbătorească Udătoriul de la Șurdești. La N de Plopiș, în Șurdești, atrage de departe atenția Piatra Roșie, cu două peșteri formate în aglomerate vulcanice, una botezată Peștera Pintii. La poalele Pietrei Roșii, spre sud, foarte aproape, se află neck-urile vulcanice Bulbucul Mare – cu o grotă și o peșteră, și Bulbucul Mic, cu un Drum al Crucii (greco-catolic) parcurs de enoriași la Sf. Paște. De pe creștetul Mândrei Vederi din Dănești se deschide o panoramă deosebită spre zona S-SE-E a Fisculașului, de la Bontăieni – Șindrești – Cetățele – Lăschia spre Dealul Măguricea, Culmea Preluca și meleagurile Țării Chioarului

Avertismente: -

Căi de acces: dinspre Baia Sprie prin Șișești , respectiv dinspre Târgu Lăpuș prin Copalnic-Mănăștur – Lăschia, respectiv din Maramureșul Istoric via Cavnic

Mijloace de locomoție: curse Baia Mare – Baia Sprie – Cavnic – Sighetu Marmației; autoturism personal; mountainbike

Sugestii de cazare: pensiuni, localnici

Descriere traseu:
Plecăm din Baia Mare, traversăm Baia Sprie și apoi localitatea Șișești (DJ 184).Mai intâi vizităm Ansamblul Bisericii Adormirea Maicii Domnului și ulterior biserica UNESCO Plopiș.

Ordinea poate fi și inversă. Chiar la intrarea în Plopiș, pe malul drept al râului Cavnic, foarte recent a fost dată-n funcțiune o microhidrocentrală. Panouri indicatoare amplasate lângă șoseaua Șurdești – Dealul Cornului – Lăschia – Copalnic-Mănăștur trimit spre biserica UNESCO din Șurdești și biserica UNESCO Plopiș, semețele turle ascuțite ale acestora fiind de departe vizibile. Panoramele din Șurdești se deschid spre Mons Medius – Dealul Minei, Gutâi, Mogoșa, vârful Hija, Măguricea, acestea fiind admirabile, ca și Culmea Preluca, din zona bisericii de lemn din Plopiș.

În Fisculaș, în afara bisericilor de lemn – UNESCO și a Ansamblului Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Șișești, trebuie neapărat să faceți plimbări pe ulițele satelor, doar astfel veti putea descoperi vechi gospodării tradiționale autentice ascunse prin livezi de pomi fructiferi, activitățile zoo-pastorale, pasiunea locuitorilor pentru apicultură.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This