Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Mar 30, 2018 în Articole noi, Stiri | 2 comentarii

Ambulanța pentru Monumente a intervenit în satul Breb

Ambulanța pentru Monumente a intervenit în satul Breb

Biserica de lemn din Breb a primit asistență din partea celor din Ambulanța pentru Monumente, o organizație sprijinită de Prințul Charles care are ca preocuparea salvarea patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.

O echipă de la Ambulanța pentru Monumente, sprijinită de o echipă de arhitecți locali și de localnici din Breb, s-a apucat de treabă după ce a aflat că “cea mai veche biserica ortodoxă din Maramureș are nevoie urgent de o nouă pălărie”, adică de schimbarea acoperișului. Lemnul pentru reparații a fost donat de Alteța Sa Regală Prințul de Wales, dar sponsor al proiectului este și TEMAD. Șița a fost făcută de Tiran Petru din Breb, care a contribuit și el la proiect făcând o reducere de preț echipei astfel încât aceasta să se poată încadra în bugetul disponibil.

Ambulanta pentru Monumente - biserica Breb

“Mulțumiri se îndreaptă către arh. Laura Zaharia și ist. Ileana Burnichioiu pentru alcătuirea documentației de avizare și lui Alexandru Baboş pentru sfaturile prețioase oferite. Mulțumim pentru buna colaborare Direcției Județene pentru Cultură Maramureș și nu în ultimul rând parohiei Breb beneficiara directă și co-organizatoarea acestei acțiuni, reprezentată de părintele Marian Pop”, au precizat reprezentanții Ambulanței pentru Monumente.

Biserica de lemn „Sf. Arhangheli” din Breb a fost construită, conform tradiției, în anul 1531, iar apoi a fost lărgită în anul 1643 , reparată în anul 1715 și reamenajată în anul 1886. În prima jumătate a veacului al XVII-lea, biserica a fost mutată în Breb. Potrivit unor cercetări foarte recente de datare a lemnului, unele piese din structura turnului sugerează că lemnul folosit a fost tăiat în iarna dintre anii 1529 şi 1530.

Biserica de lemn din Breb se distinge drept una dintre cele mai semnificative monumente de acest gen din Maramureș, Transilvania și din întreaga țară datorită în primul rând vechimii structurii construcției, din 1622, turnului din 1531, cel mai vechi păstrat și ferm datat la bisericile de lemn din țară, apoi prin pictura murală din 1626, parțial vizibilă, una dintre cele mai vechi păstrate în bisericile de lemn din țară, prin colecția valoroasă de icoane de secol 17, 18 și 19, sculptura cu caracter de unicat a grinzii bolții, și prin acoperișul arhaic păstrat sub cel actual. Arhitectura bisericii este tipic maramureșeană.

Cei care nu ajung la Breb pot descoperi satul și oamenii de acolo citind splendida carte “Along the enchanted way” scrisă de scriitorul britanic William Blacker, inițiatorul proiectului Ambulanța pentru Monumente.

2 Comentarii

  1. Trimiteti urgent ambulanta si pt. monumentul ineficientei institutionale -ministrul Culturii G.Ivascu-prognostic rezervat, fara sanse reale de resuscitare !

  2. Dar de ce asemenea actiuni normale intr-o tara europeana se fac doar cu sprijinul Printului Charles!Unde sunt organele locale, centrale,sa-gras platite pt treaba asta!?
    Si fiindca tot veni vorba ,il invit pe Printul Charles sa vada culele din Oltenia, pana nu se alege praful de ce a mai ramas din ele!Poate isi face inca o resedinta, mult mai potrivita unui print decat o biata casa taraneasca!(CULA-casa boiereasca fortificata-majoritatea din sec XVII).

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This