Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Mar 31, 2015 în Obiective turistice | 0 comentarii

Cele mai frumoase biserici de lemn din Maramureș, incluse în patrimoniul  UNESCO

Cele mai frumoase biserici de lemn din Maramureș, incluse în patrimoniul UNESCO

Opt biserici de lemn, capodopere ale arhitecturii de lemn din Maramureș, au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1999, aducând astfel o remarcabilă contribuţie românească la tezaurul cultural al umanităţii. Acestea au fost considerate cele mai frumoase biserici de lemn din Maramureș, reprezentative pentru arhitectura tradițională din Țara Lemnului – cum mai era cunoascută această zonă.

Bisericile de lemn sunt datate în perioada secolelor XVII-XVIII dar, conform specialiștilor, acestea ar reprezenta, de fapt, stiluri arhitectonice mai vechi cu câteva secole. Asta deoarece, în multe cazuri, bisericile erau ridicate în același loc unde mai fusese o biserică, forma arhitectonică și detaliile decorative fiind păstrate, iar reparațiile sau restaurările erau făcute treptat, prin înlocuirea unor grinzi sau a șindrilei.

Bisericile de lemn maramureșene respectă unitatea de concepție, lăcașurile de cult fiind construite după aceeași organizare folosită în întreaga arhitectură medievală românească. Totodată, construcția edificiilor respectă caracteristicile cultului ortodox. Astfel, absida altarului, naosul și pronaosul sunt înșirate pe direcția est-vest, iar în unele cazuri există spre apus un pridvor deschis.

Din depărtare, bisericile de lemn din Maramureș impresionează prin dimensiunile turlelor și prin stilul arhitectonic caracteristic. Odată ce te apropii de acestea, atrag atenția detaliile sculptate cu migală în lemn, dar și icoanele sau frescele pline de sobrietate, menite să sublinieze trăsăturile esențiale ale monumentului. Cu toate că degajă simplitate, proporțiile alese la realizarea lăcașurilor de cult parcă ating perfecțiunea, iar atmosfera astfel creată îndeamnă la reculegere și meditație.

Raportul perfect al volumelor și armonia întregii construcții dau valoare artistică bisericilor de lemn din Maramureș. Fiind un rezultat al continuității practicării artei construcțiilor în lemn, în care se întâlnește o sinteză perfectă a materialului, formelor și peisajului, monumentele religioase sunt realizate într-o unitate arhitectonică remarcabilă, în care liniile exprimă în același timp măsură, grație, putere și îndrăzneală.

Lista bisericilor de lemn din Maramureș aflate în patrimoniul UNESCO:

Bisericile de lemn din Maramureș pot fi vizitate de către turiști, Biserica din Bârsana fiind deschisă zilnic între orele 9.00 și 17.00, iar celelalte fiind deschise la cerere. În timp ce unele lăcașuri de cult au stabilită o taxă de intrare, altele nu prevăd taxa de vizitare, însă în aceste situații bisericile acceptă donații.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This