Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la May 5, 2017 în Articole noi, Stiri | 0 comentarii

Tânjaua de pe Mara are loc în 14 mai 2017, la Hoteni

Tânjaua de pe Mara are loc în 14 mai 2017, la Hoteni

Tanjaua de pe Mara, obicei agrar străvechi prin care este sărbătorit cel dintâi gospodar ieşit la arat, are loc în 14 mai 2017, la Hoteni, comuna Ocna Șugatag.

“Tânjaua Hotenarilor” se practică în Maramureșul Istoric în a doua duminică a lunii mai. Satul de la poalele Munților Gutâi, lângă Valea Dărasca, e locul în care se desfășoară manifestarea anuală. Cel mai harnic hotenar din 2017 a fost ales Hotea-Tepei Vasile, un tânăr de 28 ani.

Acesta va fi petrecut cu alai, alături de feciorii care poartă 12 “tânjele” împodobite (proţapuri folosite pentru a prinde perechile de vite la jug). Conform tradiției, decizia acordării titlului a fost luată de bătrânii satului. Gospodarul este așezat pe tileguță, feciorii duc cele 12 juguri urmați de alai până la Valea Dărasca unde se spală sărbătoritul și printr-o invocație se cere binecuvântarea cerului asupra pământului.

Turiştii prezenţi la sărbătoare sunt cuceriţi de costumele viu colorate, de horile cântate de feciori, dar şi de dansurile tinerilor.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This