Valea Usturoi – Pleștioara – Șaua Dia – dealul Florilor, iarna
Traseu: Valea Usturoi – Poiana Pleștioare – vârful Pleștioara – Șaua Dia – Văratice – Cariera Sfântul Ioan – Dealul Florilor
Obiectiv: Vârful Pleștioara, Șaua Diua
Localizare: Baia Mare, Munții Igniș
Itinerar: Baia Mare – Parcul Municipal, circa 17 km
Marcaj turistic: cruce roşie până pe vârful Pleștioare; cruce galbenă spre Muzeul Etnografic
Tip traseu: drumeție
Grad dificultate: mediu; dificil iarna, pe nea groasă de peste 25-30 cm
Echipament necesar: adecvat anotimpului
Lungime și durată: 2 h 30 min – 3 ore/sens, 8-9 km
Diferență de nivel: circa 450-500 m
Recomandări: harta Gutinul turistic – Zona Baia Mare – Tăuţii Măgherăuş /2005, cu marcaje vechi, și Harta turistică Baia Mare – Baia Sprie – zona Apşa (Ucraina) 2009, care conţine marcajele turistice reactualizate
Avertismente: habitat de urși și stână în Poiana Pleștioare
Căi de acces: din Baia Mare pe lângă Grădina Zoo și Parcul Municipal, în amontele văii Usturoiului
Mijloace de locomoție: pe jos, bicicletă
Sugestii de cazare: -
Descriere traseu:
Traseul debutează la Grădină Zoologică Baia Mare în amontele văii Usturoi (marcaj cruce roşie, fostul marcaj era bandă roşie). Pe stânga este sediul Ocolului Silvic Baia Mare, amplasat în locul fostului poligon de tir.
Pentru scurtă vreme sunt vizibile alte două marcaje turistice: cruce albastră, care urcă dinspre Parcul Municipal spre Tolvaj Denes – Morgău – vf. Elena – vf. Ferigii – vf. Pleştioara, respectiv triunghi albastru – din Parcul Municipal pe Măgura Băii, via Piatra Virgină, continuând spre vf. Ferigii – vf. Pleştioara – Văratice, încheindu-se în Valea Romană de la lacul Firiza.
Se trece pe lângă cabana Usturoi, anterior interesantă și datorită unor lucrări de sculptură monumentală în lemn, expuse în aer liber de către un amator cu talent, Krupiczer, emigrat în Budapest, iar mai sus izvoarele de unde băimărenii mai obișnuiesc să se aprovizioneze cu apă.
Câteva podeţe sar peste valea Usturoi spre E, continuând cu poteci ce duc în trei locaţii (poieniţe), unde unii băimăreni au amenajat colibe ori căbănuţe de lemn. Pe vale, apar repezişuri apoi două succesive cascade, prima în trepte, a doua în evantai.
La fosta cabană forestieră (lăsată-n paragină), marcajul cruce roșie continuă în amontele văii Usturoi. La confluenţa cu o vale modestă, apare marcajul turistic punct albastru (în amontele văii, la dreapta spre Poiana Mărului şi-n final în Şaua Dia).
Se urmărește crucea trecând prin faţa altei cabane cu teren de tenis, spre locul de popas Petofi. Aici, alături de două mese cu bănci ingenios realizate din buşteni, a fost amenajat un adăpost turistic (refugiu) dotat cu masă şi bănci din lemn. Pe vreme rea se pot adăposti în el până la 10 turişti.
Drumul forestier cotește la stânga, suind în versantul drept al văii. Se merge spre N, urmărind marcajul cruce roşie, pe o spinare cu făget rar intercalat cu molizi, de unde se iese în alt drum forestier. Din acest punct, privind la dreapta şi-n sus, prin vasta defrişare recentă, se vede o altă zonă cu colibe.
Marcajul cruce roşie cotește dreapta pe drumul forestier, abadonând vechiul traseu spre Poiana Pleştioara marcat cu bandă roşie, orientându-se spre E-NE, evitând astfel un pârâu accidentat şi cel puţin două zone mocirloase.
Deplasarea pe drumul forestier spre Şaua Pleştioara e mai uşoară. Curând se reîntâlnesc marcajele cruce albastră şi triunghi albastru ce vin dinspre vf. Ferigii pentru a sui în vârful Pleştioara.
Se suie în Poiana Pleştioara, marcată în colțul SV de un solitar pin silvatic. Pe latura NE-E a poienii, mestecenii monumentali marginesc făgetul pe liziera către vf. Tocastru.
De pe vârful Pleştioara (803 m) se coboară la SE, spre Şaua Dia, pe poteca marcată odinioară cu bandă galbenă, dar unde acum se remarcă noul marcaj triunghi albastru, care, în curând, o ia la stânga prin Văratice spre Valea Romană şi lacul de acumulare Firiza.
Se continuă pe marcaj cruce galbenă până aproape de finalul circuitului, circa 3 ore. Imediat sub vârful Pleştioara, pe un versant SE, a fost amplasat un adăpost turistic identic celui văzut pe valea Usturoi, la locul de popas Petofi, protejat de un pâlc de fagi şi mesteceni. Din acest punct, pe vreme bună, panorama se deschide spre vf. Strâmba, vf. Hija, lacul Firiza și spre impozantul Igniş.
În dreapta potecii largi, sinuoase care parcurge dealul Văratici prin V, apar turbării mocirloase, locuri de scăldat pentru mistreţi.
În Şaua Dia se vede marcajul turistic punct albastru care vine din Văratici pentru a coborî prin Poiana Mărului în valea Usturoi, mai apoi un marcaj nou – punct galben – ce coboară de asemenea spre valea Usturoi, mai în aval însă.
Două săgeţi turistice vechi de mai bine de patru decenii se văd în locul în care se desprinde spre NE traseul către vf. Strâmba şi Piatra Şoimului (circa 1h – 1h 30min de mers în urcuş susţinut).
Se întâlnește noul marcaj turistic bandă albastră care acompaniază spre dealul Florilor, pe deasupra flancului drept al Carierei Sfântului Ioan, crucea galbenă. În dreapta, în codrul de goruni intercalaţi cu muribunzi castani seculari, apare poiana lui Otto.
Din stânga (dinspre valea Sfântul Ioan) suie spre culme un vechi marcaj turistic cruce roşie. La stânga – jos e vasta Carieră Sfântul Ioan în care, de sute de ani, se exploatează andezite pentru construcţii şi infrastructură.
Pe ultimii 3 km din circuit se lasă în urmă o poiană, cu o vilă cu piscină, iar mai jos o altă casă izolată. După ce se ajunge la liziera sudică, lăsând în stânga potecii izvorul cu apă potabilă, începe coborâșul, nu foarte ușor de parcurs din pricina argilelor alunecoase, spre cimitirul reformat și mai spoi spre Muzeul Etnografic Baia Mare.
Circuitul complet, estimat la circa 17 km, necesită aproximativ 6 ore.