Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Oct 31, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 1 comentariu

Trasee turistice Baia Mare: Măgura Băii – Valea Lungă – Valea Roșie

Trasee turistice Baia Mare: Măgura Băii – Valea Lungă – Valea Roșie

Traseu: Parcul Municipal Baia Mare – Piatra Virgină – Măgura Băii -  Valea Lungă – Valea Roșie

Obiectiv: Măgura Băii după traversarea zonei N a Parcului Municipal, Piatra Virgină, panorama spre Baia Mare, Șesu Băii, Culmea Preluca, valea Someșului și Munții Codrului dar și spre vârful Mogoșa și Igniș, la final Valea Lungă și Valea Roșie

Localizare: Maramureș, Baia Mare, Munții Igniș

Itinerar: Baia Mare – Parcul Municipal

Marcaj turistic: triunghi albastru

Tip traseu: drumeție în circuit pentru orice anotimp

Grad dificultate: ușor, exceptând urcușul scurt la Piatra Virgină pe versantul abrupt și extrem de alunecos iarna și după topirea zăpezii și averse

Echipament necesar: neapărat încălțăminte cu talpa aderentă, foarte utile bețele de trekking

Lungime și durată: 3-3 ore și 30 de minute, 7-8 km

Diferență de nivel: circa 200 -250 m

Recomandări: harta Zona turistică Baia Mare-Tăuții Măgherăuș-2005

Avertismente: atenție la stâncăriile vulcanice (brecii) din zona Pietrei Virgine, tectonizate, instabile; nu escaladați Piatra Virgină fără cunoștințe și dotări alpinistice și asigurare corespunzătoare

Căi de acces: din Baia Mare prin Parcul Municipal / pe lângă Grădina Zoologică

Mijloace de locomoție: pietonal, autobuz urban, mountainbike

Sugestii de cazare: pensiuni Baia Mare; cort

Descriere traseu:
Traseul debitează în Parcul Municipal, acolo unde începe marcajul turistic triunghi albastru ce suie Măgura Băii, pe la Piatra Virgină (478 m), continuând pe culmea lungă înşeuată de aproximativ 4-6 ori înainte de-a atinge vârful Ferigii (700 m), orientându-se de-acolo la est până pe vârful Pleştioara (802 m), în final coborând prin Văratice la Valea Romană. Se poate intra în parc dinspre Valea Roşie, luând-o prin spatele restaurantului în sus, adică pe marcajul ce urmăreşte piciorul cu potecă largă (traseu pentru mountainbikeri).

Atenție, puteți vedea veverițe, dar și căprioare sau mistreți coborâți după ghindă, castane comestibile și nuci exotice! Imediat (spre SV) e prima zonă de panoramare spre Baia Mare. Depăsim zona cu ample denivelări amenajate de bikeri pentru a spori complexitatea traseului. În zona izvorului cu ciurgău remarcăm scurmăturile mistreților. Imediat, spre N, se profilează pe cer coroanele pâlcului de pini silvatici cu scoarțe roșii, solzoase, iar iedere tinere se-ncolăcesc pe tinerii lăstari de castani.

Poteca frecvent acoperită cu frunze uscate e spălată primăvara de un firicel cristalin de apă, nu și peste vară. Urcuşul se accentuează o dată cu ivirea bolovanilor aglomerat vulcanici, ruiniformi (brecii). Merită urcat spre NV, abandonând vremelnic marcajul turistic, cu scopul surprinderii celei mai impresionante ipostaze a turnului Pietrei Virgine, adică a feţei sale vestice. Pentru asta depășim o zonă acaparată de tufele dense de mur intercalate cu luxuriante exemplare de cârmâz (toamna și iarna cu fructe negre, lucioase în formă de mici ciorchini) și ajungem la baza Pietrei Virgine. Pe stâncăria semeaţă se pot vedea pitoanele unui scurt traseu alpin-şcoală.

Revenim la potecă și marcaj după care putem ataca direct stâncăria rugoasă, cu prize suficiente, ieşind la mica grotă şi excelenta platformă-belvedere spre Baia Mare, sau se pot urmări mai lejer serpentinele potecii din dreapta Pietrei Virgine. dar nu numai. Facem popas și panoramăm de sus spre valea Someşului, Lăpuşului, Culmea Preluca, Şatra Pintii, vârful Mogoşa (1246 m) țindu-se peste Dealul Crucii (500 m), Igniş (1307 m), Gutâi, vârful Strâmba (839 m), Dealul Văratici (742 m). De pe Măgura Băii oraşul se vede ca-n palmă peste gorunetul intercalat cu castani comestibili, fagi şi cireşi sălbatici iar mai jos, către Parcul Municipal, peste un brâu lat de conifere.

De pe platforma de deasupra Pietrei Virgine deplasarea continuă pe culmea marcată triunghi albastru. Coborâm spre prima înşeuare, urcăm pe cea de-a doua măgură, coborâm spre următoarea înşeuare apoi trecem pe lângă două rectangulare amenajări tehnologice miniere din beton.

Asfinţitul aduce de aici o frumoasă perspectivă pe deasupra culmii vârfului Elena (584 m) care se conturează în stânga (identificabil după o succesiune de scunde stâncării dispuse pe culme). Spre NV apare Şaua Trei Stejari iar în dreapta sa vârful Ferigii. Din culmea pe care ne aflăm se poate auzi (în perioadele cu debite mari) sporovăiala văii Usturoi în dreapta iar la stânga, Valea Lungă (afluent stânga a Văii Roşii).

O frumoasă plantaţie triunghiulară de pini atrage atenţia prin verdele tonic la mică distanţă de halda minieră, pe versantul drept al văii Lungi. Coborâm în Valea Lungă, imediat sub halda imensă de steril a unei foste mine de minereuri neferoase. Pentru asta trebuie să traversăm o zonă de lăstăriş de fag cu hăţiş de mur după care ajungem într-un fost drum de TAF care iese-n volte largi spre talvegul văii Lungi.

Valea Lungă, modestă mai mereu, curge prin dreapta unui vechi drum tehnologic. O acompaniem în aval până la pensiunea Măgura (de la confluenţa cu valea Pietroasa ce-şi are obârşia, ca şi valea Lungă, la poalele S-SV ale vârfului Ferigii).

După 3 ore și 30 de minute reintrăm în civilizaţie, coborând printre vechile case și noile vile de pe Valea Roşie, ne îndreptăm spre Parcul Municipal.

1 comentariu

  1. Buna,

    Am facut si eu o parte din acest traseu, dar ce e clar, e ca nu e un circuit. Acest traseu ajunge la Lacul Firiza. In schimb poti ca inainte de vf Plestioara sa faci dreapta pe marcaj cruce rosie si apoi pe Valea Usturoi ajungi din nou in parc. Sau dupa vf. Plestioara faci dreapta pe cruce galbena si ajungi din nou pe Valea Usturoi. Eu inainte de vf. Firigii – 700m am facut dreapta pe un drum forestier si am ajuns pe marcaj cruce rosie, care m-a adus in parc, dar am facut vreo 12 km si vreo 3h de mers destul de rapid. Deci luati-va ceva timp. Drumuri faine si senine!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This