Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Mar 3, 2015 în Obiective turistice | 0 comentarii

Muzeul de Mineralogie Baia Mare

Muzeul de Mineralogie Baia Mare

Obiectiv turistic: Muzeul de Mineralogie Baia Mare
Tip turism: turism cultural
Localizare: bulevarddul Traian nr. 8, Baia Mare
Istoric: În 2014, s-au sărbătorit 25 de ani de existență pentru Muzeul de Mineralogie Baia Mare (înființat în 6 noiembrie 1989), dar istoricul instituției de cultură în care se află cea mai impresionantă colecție de flori de mină din Europa este mult mai veche. Potrivit informațiilor oficiale, colecția de minerale a început să se constituie din 1969, aceasta cuprinzând pe atunci 1.502 de eșantioane nedeterminate și neinventariate. Exploatările din subteran au scos la iveală flori de mină unicat, iar unele au intrat în patrimoniul muzeului prin achiziții ori donații. Astfel, în 1975 existau 3.272 eșantioane, iar în 1985 s-a ajuns la 14.274. În prezent, Muzeul de Mineralogie Baia Mare deține peste 16.000 eșantioane inventariate și determinate.
Muzeul deține eșantioane de minerale, geme, cristale (flori de mină), unele unicat nu doar în România, ci și în Europa. Din nefericire, chiar în anul aniversar, în noaptea de 25 spre 26 ianuarie 2014, la ora 03.00, din expoziția permanentă a Muzeului de Mineralogie de la etajul clădirii a fost sustrasă prin efracție una dintre cele mai valoroase piese din colecție, aflată în patrimoniul cultural național mobil: concreșterea sferoidală de calcit, cu diametru de 8 cm, jumătate de culoare albă, jumătate neagră.
În prezent, Muzeul de Mineralogie Baia Mare poartă numele geologului Victor Gorduza (conf. H 126/27 aug. 2014 CJ Maramureș), fost director al instituției din 1989 până în 2010, decedat în 2014 în urma unei necruțătoare boli. Anual, instituția este vizitată de circa 25.000 turiști din țară și din străinătate.
Căi de acces: -
Tip traseu:
Sezon recomandat: toate anotimpurile
Sugestii: -
Avertismente: -
Cazare: hoteluri și pensiuni Baia Mare
Lucruri de făcut/văzut:
- drumeții pe trasee în Munții Igniș și Gutâi
- plimbări în Baia Mare (Valea Roșie, Valea Usturoiu, Valea Borcutului)
Alte locuri de vizitat: Muzeul de Istorie și Arheologie, Muzeul de Artă – Centrul Artistic Baia Mare, Muzeul Etnografic, Muzeul Satului de pe Dealul Florilor, Turnul Ștefan, Bastionul Măcelarilor
Vezi și alte trasee turistice:

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This