Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Aug 12, 2016 în Articole noi, Stiri | 0 comentarii

Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, un festival care celebrează autenticul rural maramureșean

Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, un festival care celebrează autenticul rural maramureșean

Concerte, ateliere de meșteșuguri, dansuri tradiționale, procesiuni religioase, vizite la diferite puncte turistice, trasee cu bicicleta și bucate tradiționale delicioase. Acestea sunt doar câteva dintre „ingredientele” ediției de anul acesta a festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel.

Festivalul Drumul lung spre Cimitirul Vesel, organizat an de an de către irlandezul Peter Hurley în Maramureș, va avea loc în perioada 14-21 august 2016. Conceptul celei de-a șaptea ediții a evenimentului este „Satele Unite ale Maramureșului”, datorită mobilizării extraordinare prin care s-a reușit organizarea de microevenimente, în acest interval, în toate satele din Țara Maramureșului. Tot o premieră în acest an este desfășurarea festivalului pe patru secțiuni: Festivalul Satelor – microevenimente, Școala de vară „Moș Pupăză” – ateliere, Sus pe Bradova – concerte și Reuniunea satelor la Săpânța.

Festivalul creat de Peter Hurley în anul 2010 își propune promovarea și susținerea satelor românești păstrătoare de tradiții, pe care irlandezul le consideră adevărate comori vii. Anul acesta, autoritățile locale din satele maramureșene au înțeles importanța mesajului acestuia și au decis să se implice, prezentându-și fiecare specificul local. „Într-un efort comunitar cu adevărat impresionant și remarcabil la nivel național, nemaiîntâlnit într-un festival în România, toate cele 63 de sate din Țara Maramureșului s-au activat să participe, fiecare cu câte un eveniment – mai mic sau mai mare – unde vizitatorii pot să se întâlnească cu valorile autentice ale satului tradițional.”, povestește inițiatorul festivalului, Peter Hurley.

Secțiunea „Festivalul Satelor – microevenimente” va pune accent pe oamenii satului, pe meșteșugurile populare, pe mâncărurile tradiționale, pe obiceiurile satului, pe muzica autentică, fără microfon sau stație de amplificare. Evenimente de toate felurile, începând de la sărbători religioase și până la vizionări de filme sau mulsul oilor, vor fi derulate în toate satele din Țara Maramureșului pe parcursul unei săptămâni, în intervalul 14-20 august.

Secțiunea „Școala de vară « Moș Pupăză » – ateliere” se dorește a fi un proiect pedagogic de transmitere și prețuire a tradițiilor strămoșești, dar și de explorare a aspectelor specifice vieții de zi cu zi din satul tradițional. Școala de vară va cuprinde o săptămână de seminarii, conferințe și ateliere de punere în practică a tradițiilor vii – lemn, țesut, muzică, dans, munca în gospodăria țărănească.

Secțiunea „Sus pe Bradova – concerte” reunește patru seri de concerte amplificate, pe o scenă într-un amfiteatru natural, cu o priveliște fabuloasă, în Bârsana. Turiștilor li se recomandă să fie adecvat încălțați și echipați cu o pătură și o haină groasă pentru a sta pe iarbă. Concertele vor începe în fiecare seară în jurul orei 19:00, printre cei care vor urca pe scenă fiind Nicu Covaci și Arhaic Rock, Maria Casandra Hauși, Grupul Iza, Grigore Leșe și trupa Subcarpați.

Secțiunea „Reuniunea satelor la Săpânța” va aduce toate cele 63 de sate din Țara Maramureșului în Săpânța. Petrecerea se va întinde pe toate ulițele din jurul Cimitirului Vesel, un loc în care arta populară transmite o adevărată filosofie a vieții și a morții. Fiecare grădină va găzdui 3-4 sate din Maramureș, care vor veni cu propria muzică, preparate proprii tradiționale și personalități proprii. Deschiderea oficială a Reuniunii satelor va avea loc duminică, 21 august, la ora 15:30.

Programul detaliat al festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, cu evenimentele organizate în fiecare sat, poate fi găsit aici:
http://www.drumullung.ro/wp-content/uploads/2016/07/Harta-Festival-Drumul-Lung-spre-Cimitirul-Vesel-2016-2.jpg

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This