Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Oct 23, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

Defileul Lăpușului (Buteasa): De la Casa Zmăului, pe Valea lui Uris, la peștera Curtea Capitanului

Defileul Lăpușului (Buteasa): De la Casa Zmăului, pe Valea lui Uris, la peștera Curtea Capitanului

Traseu: Buteasa - Dealul Butesei – grota Casa Zmeilor, Valea lui Uriș – valea Prislopului - popasul pescarilor - peștera Curtea Căpitanului – Dealul Plopiș

Obiectiv: Buteasa, Dealul Butesei, grota Casa Zmeilor, Valea lui Uriș, valea Prislopului, confluența văii Prislopului cu râul Lăpuș la popasul pescarilor, Săcătura ce Mare, peștera Curtea Căpitanului – Dealul Plopiș – 454 m – valea Butesei

Localizare: Maramureș, Defileul Lăpușului – versant stâng, Buteasa – Prislop

Itinerar: Baia Mare – Buteasa – 44 km

Marcaj turistic: nu există; la intrarea în Buteasa e un mare panou info turistic cu harta Defileului Lăpușului

Tip traseu: circuit agroturistic și speoturistic

Grad dificultate: mediu

Echipament necesar: adecvat anotimpului; neapărat încălțăminte aderentă și bețe trekking – zone abrupte, accidentate

Lungime și durată: 8 ore, 22-24 km

Diferență de nivel: circa 350 m

Recomandări: harta turistică Defileul Lăpușului; zonă de carst și șisturi cristaline cu izvoare rare; de asigurat apa de băut din start; izvor cu ciurgău la Peștera Curtea Căpitanului și fântâna Herminei, vizavi de fosta Moară a lui Victor de pe valea Butesei

Avertismente: zone accidentate, greu accesibile și fără semnal GSM, atenție la deplasare

Căi de acces: din Buteasa; există și o variantă dinspre satul Prislop

Mijloace de locomoție: mountainbike; autoturism personal; curse Baia Mare – Șomcuta Mare – Ciolt

Sugestii de cazare: cort

Descriere traseu:
Plecăm din Baia Mare spre Buteasa. Coborâm spre confluența văii Mățălungi cu valea Butesei. Ne orientăm la dreapta, suim Dealul Butesei și continuăm pe culmea dealului pe direcția Sub Piatră – Dealul Toporului.

Ajungem în pădurea de fag cu plantație molid și pin, la dreapta, în pădure, apare o bornă silvică de beton fără număr. De le bornă o luăm spre stânga. Pe un fag apare scris cu alb U 1, mai apoi o bandă lată albă; la stânga se conturează vâlceaua afundă, seacă pe care, ceva mai jos, e Grota Zmăului (Grota Zmeilor conform hărții turistice) – până aici se fac 1 oră și 20 de minute.

Coborâm prin dreapta vâlcelului circa 150 m și ajungem la liziera plantației de molid intercalat cu pin silvatic, în Valea lui Uriș. Ținem spre stânga în jos, urmărind Valea lui Uriș. După 2 ore și 40 de minute de la plecare ajungem în lunca văii Prislop, la o troiță. De aici mergem la stânga, având mereu valea Prislopului în dreapta, urmărind spre confluența cu râul Lăpuș drumul auto-forestier, pe alocuri înierbat.

După 3 ore și 30 de minute ajungem la podul de beton spălat de viituri și confluența văii Prislopului cu râul Lăpuș. Continuăm în avalul malului stâng al râului Lăpuș câteva zeci de metri, suind lejer la o platformă-loc campare cort, masă, bănci, vatră pescărească. Aici e o bornă silvică de beton, fără număr. După popas suim direct, pieptiș, accentuat 30 de minute, printre șisturi cristaline, în culme, urmărind poteca cervidelor.

Aproape de culme apare pe un fag Bs VI -200 scris cu roșu. Ieșim în Săcătura ce Mare conform localnicilor, la casa Zoricăi Fechete din Buteasa. Un drum continuă de acolo înainte și la stânga spre căsoaiele, stâna și saivanul tradițional de sub Dealul Plopiș; se poate merge pe acolo spre peștera Curtea Căpitanului însă o variantă mai dificilă dar directă e de la casa bătrânească a Zoricăi Fechete spre dreapta în jos – traversând un pârâu cu fântână pentru adăpat vitele și luncă mocirloasă.

Suim prin pădure și ieșim într-o culme exploatată forestier. Coborâm într-un vâlcel aproape sec după care suim din nou în culme – continuând pe aceasta spre o poiană exploatată forestier și imediat printr-un mestecăniș cu stejăriș și goruni în curs de exploatare. La dreapta apare o poiană mare abruptă -NV-N – cu panoramă spre Dealul Corbului, Aspra, Preluca Nouă, Săhelbe – aproape dar aflată peste nevăzutul râu Lăpuș și Codru Butesei mai la stânga.

Urcăm oblic spre stânga poiana, cu drumuri vechi de căruță înierbate și potecă, până la ciurgăul cu valău realizat dintr-o anvelopă auto. De aici ocolim prin dreapta un stan șistos cristalin tectonizat, cu diaclază, în care e situată peștera Curtea Căpitanului – cod Club Speo Montana Baia Mare 07/4002/118.

După ce vizităm peștera Curtea Căpitanului, suim prin poiana cu fâneață, continuăm pe culme la dreapta și ajungem curând pe vârful Plopiș marcat cu un staul-șopru pentru vite. Foarte puțin mai jos și în dreapta e saivanul tradițional acoperit cu paie, la stânga gospodării pastorale de vărat și un staul al stânei de capre, mai apoi, tot în stânga, saivanul construit cu fonduri UE după 2000, pustiu. Coborâm în lunca văii Butesei, mergem în amontele văii, trecem pe la vestigiile Morii lui Victor și fântânița Herminei, încheind circuitul după circa 8 ore și 22-24 km parcurși, având în față Buteasa sat și Dealul Coasta Butesei.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This