Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Mar 23, 2015 în Obiective turistice | 0 comentarii

Biserica de lemn din Ieud Deal “Naşterea Maicii Domnului” – monument UNESCO

Biserica de lemn din Ieud Deal “Naşterea Maicii Domnului” – monument UNESCO

Obiectiv turistic: Biserica de lemn din Ieud Deal “Naşterea Maicii Domnului” – monument UNESCO

Descriere: Biserica de lemn din Ieud Deal a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în decembrie 1999, împreună cu alte șapte lăcașe de cult din Maramureș.

Biserica a fost ridicată de nobilii familiei Balea în debutul sec. XVII (cu un veac mai devreme decât biserica de lemn din Ieud-Șes). Impresionează aerul auster al exteriorului lăcașului de cult, construit din bârne de lemn pe un delușor din stânga văii. La interior atrag atenția tehnica cioplirii consolelor și pictura parietală vie, proaspătă. Aici poate fi admirată probabil cea mai reprezentativă operă a zugravului de biserici Alexandru Ponehalschi.

Se considerase drept an al punerii celei dintâi pietre de temelii a acestei biserici 1364 (conform șematismulului Diocezei din Gherla din anul 1900; s-au folosit în acest scop datele culese și trimise de către Bud Tit – vicarul Maramureșului, care ar fi descoperit o însemnare pe o grindă din podul lăcașului). Popa Radu, istoric medievalist, are o opinie diferită, considerând că edificiul a fost înălțat după invazia tătară din anul 1717, iar Marius Porumb, reputat istoric de artă, consideră că biserica din Ieud-Deal a fost ridicată între sec. XVII-XVIII. După testarea dendrocronologică a bisericii de către specialistul islandez Eggertsson Olafur, a reieșit că aceasta a fost ridicată în deceniul al II-lea al sec. XVII.

Podul bisericii din Deal conservă pe tălpile de susținere a turnului o inscripție în alfabet chirilic “În anul Domnului 18….”, reluată pe talpa transversală în varianta: “În anul Domnului 1827, maistori Cionca Alexa cu Iusco Ion crâsnicu” – probabil fiind vorba de o refacere sau reparație a turnului bisericii la 1827.

Pictura murală (nedatată) acoperă întreaga suprafață interioară a bisericii, în altar, naos și pronaos. În conscripția parohială din 1774 apare informația că amândouă bisericile din Ieud, cea din Deal și cea din Șes, au fost renovate în anii 1764-1765 de către nobilul Mihai Balea.

Conform determinărilor dendrocronologice, cu acea ocazie au fost înlocuite tălpile bisericii din Deal și mărite ferestrele, inițial mult mai mici (s-au conservat două ferestre originale între streșini spre V) și s-a trecut de la un iconostas cu două uși la unul cu trei uși, conform obiceiului apărut în arta bisericească maramureșeană pe la mijlocul secolului XVII.

Lăcașul de cult a fost repictat la 1765 cu ocazia unei renovări. Ansamblul pictural din Ieud Deal se datorează unei comenzi venită din partea patronului bisericii, familia nobilă Balea, din care se distingea în epocă vicecomitele Maramureșului, Mihai Balea.

Textele în limba română cu caractere chirilice încadrate în pictura navei, aflate sub ferestrele de jos, conțin îndemnuri teologice către credincioși, veritabile manifeste ale păstrării tradiției ortodoxe în Maramureș.

Tip turism: turism cultural / turism religios

Localizare: Ieud, Valea Izei, Maramureșul Istoric

Căi de acces: DN 18 – Valea Izei

Sezon recomandat: toate anotimpurile

Sugestii: -

Avertismente: -

Cazare: pensiuni Ieud

Lucruri de făcut (activități): drumeții în piemonturile N ale Munților Lăpușului și în satele limitrofe – Rozavlea, Poienile Izei, Botiza, Bogdan Vodă și Dragomirești; cicloturism, pescuit în râul Iza

Alte locuri de vizitat: Mănăstirea Bârsana, Mănăstirea Dragomirești, bisericile de lemn monumente istorice de pe Valea Izei, statuia ecvestră a lui Bogdan din fosta Cuhea (azi Bogdan Vodă)

Vizitează și celelalte biserici de lemn UNESCO din Maramureș:

Vezi și alte trasee turistice:

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This