Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Dec 25, 2014 în Drumetii, Obiective turistice, Trasee turistice | 0 comentarii

Lacul Albastru, Baia Sprie – iarna

Lacul Albastru, Baia Sprie – iarna

Traseu: Baia Sprie – lacul Albastru
Obiectiv: lacul Albastru – iarna
Localizare: Baia Sprie, Munții Igniș
Itinerar: Baia Mare – Baia Sprie – lacul Albastru, circa 12 km
Marcaj turistic: punct roșu, cruce albastră, cruce galbenă
Tip traseu: drumeție
Grad dificultate: ușor
Echipament necesar: adecvat anotimpului
Lungime și durată: 3-4 ore, 6-7 km
Diferență de nivel: circa 350 m
Recomandări: harta zona turistică Baia Sprie-Șișești; traseul abordat iarna aduce un iz de imaculat inefabil
Avertismente: nu vă hazardați iarna pe gheața Lacului Albastru; nu intrați în galerii miniere vechi – risc de surpare, blocare, accidentare
Căi de acces: din centrul orașului Baia Sprie spre Mons Medius (Dealul Minei)
Mijloace de locomoție: autobuze URBIS nr. 8 Baia Mare – Baia Sprie, autoturism
Sugestii de cazare: -

Descriere traseu:
uim de dincolo de centrul oraşului Baia Sprie, şi impresionanta-i biserică romano-catolică, spre Lacul Albastru, urmărind marcajul turistic punct roşu.

Din Baia Sprie, urcăm pe o străduță pavată cu cuburi andezitice, flancată de vechi şi cochete case şi gospodării, pe alocuri intercalate cu vile frumoase. După circa 300 m, strada se bifurcă. Ramura dreaptă, orientată spre NE, către capela Calvariei, întâlnește marcajul turistic cruce galbenă ce suie spre Lacul Albastru. Ramura stângă, marcată cu punct roşu, reprezintă cea mai directă variantă de acces până la lacul Albastru, prin NV. Iarna, strada se transformă în pârtie de săniuș pentru copii.

Traseul pentru care optăm este pe poteca din dreapta, un fost şleau de căruţe, prin dosul unei case din chirpici, cu o fereastră mititică. După ieșirea din ghistiniş (arboret de castani comestibili afectaţi de cancerul scoarţei), spre E se deschide o primă panoramă spre Calvaria, capela romano-catolică din Baia Sprie, ușor de recunoscut după cupolă rotundă. Spre S se vede centrul oraşului Baia Sprie, turlele gemene ale bisericii romano-catolice, monument istoric, dar şi celelalte biserici, reformată şi ortodoxă, înconjurate de un puzzle geometric al gospodăriilor.

Linişte monumentală. După ce se depășește zona de castani, gorunet și pâlcurile de pini, apar marcajele turistice cruce albastră şi cruce roşie. În dreapta şleaului principal, ce suie direct spre pâlnia Lacului Albastru, rămâne izvorul cu apă potabilă (infiltrată din lac spre sud).

În scurt timp se ajunge pe platoul sudic al Lacului Albastru care, după nopţi geroase, îngheaţă complet. Un strat fin de nea acoperă oglinda lacului, care e alb imaculat nu de un turcoaz ireal, ca-n restul anului.

Ocolind prin vest, de pe un dâmb de steril cu alură de căpiţă, se poate panorama lacul aproape circular, precum și pinii ca un guler alb ce-l înconjoară. În continuare, ocolim prin NE, traversând limba grohotelor abrupte, decenii la rând scurse din vârful Mons Medius (Dealul Minei) spre lac, flancate simetric de tineri pini troieniţi, la final dând în drumul tehnologic marcat turistic cu cruce albastră ce duce înspre fosta Exploatare Minieră Baia Sprie, în acest moment închisă.

Neavând sens să intrăm în incinta E.M. Baia Sprie, o luăm spre SV, ajungând sub fosta linie electrică de înaltă tensiune, la poteca cu marcaj turistic cruce galbenă, la nici 100 m N de capela Calvariei, iar de aici la străduța pavată pe care am urcat.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This