Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Feb 28, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

Tăuții Măgherăuș (Nistru): Piatra Handalului

Tăuții Măgherăuș (Nistru): Piatra Handalului

Traseu: Tăuții Măgherăuș – Nistru – Piatra Handalului

Obiectiv: Piatra Handalului, capela sf. Johannes Nepomuk  (Sf. Ioan Nepomuk), ocrotitorul minerilor și marinarilor, localitatea multisecular minieră Nistru

Localizare: Maramureș, Tăuții Măgherăuș, cartier Nistru, Munții Igniș V

Itinerar: Baia Mare – Tăuții Măgherăuș – Nistru

Marcaj turistic: punct albastru pe valea Mintoasa până la Capela Sf. Johannes Nepomuk  (Sf. Ioan Nepomuk), nemarcat în continuare

Tip traseu: excursie

Grad dificultate: moderat

Echipament necesar: adecvat anotimpului

Lungime și durată: 8-9 km, 4-5 ore (depinde dacă se prospectează sau nu Piatra Handalului (zona SE-S-SV), probabil cea mai sălbatică și impresionantă datorită formațiunilor stâncos-vulcanice)

Diferență de nivel: circa 250-300 m

Recomandări: bețe de trekking, bocanci cu aderență – versanți accidentați; în apropiere Piatra Șoimului; la obârșia văii Boncatei (Boncateiu) se pot vedea Horhoaiele Nistrului – abataje surpate, transformate în tăuri cu diferite suprafețe și adâncimi; vezi harta Gutinul turistic – zona Baia Mare Tăuții Măgherăuș

Avertismente: grohote, aglomerate vulcanice friabile, abataje – risc de accidentare

Căi de acces: Baia Mare – Tăuții Măgherăuș – Nistru – centrul localității

Mijloace de locomoție: autobuz, microbuz, autoturism personal

Sugestii de cazare: cort

Descriere traseu:
Traseul debutează în centrul localității Nistru, la confluența dintre valea Boncatei și valea Mintoasa. Se urmează vechiul drum tehnologic minier în amontele văii Mintoasa, la stânga e versantul vulcanic, ocru-brun, o haldă de steril, guri de mină închise și o coamă stâncoasă punctată de siluete rare de pini și goruni.

Curând valea Mintoasa prezintă un mal geografic stâng stâncos, aproape vertical, albia ca un canion cu mici cascade și bulboane ca niște vâltori. Se trece pe lângă alte guri și puțuri de mină închise după 1900. Piatra Handalului se conturează treptat ca niște ruine de cetate medievală la stânga deasupra pădurii.

Mai apoi în dreapta apare o mare haldă de steril fixată parțial cu împletituri de nuiele, pe malul drept al văii Mintoasa apărând o zonă largă cu aspect de platou. E vechiul amplasament al localității miniere Nistru, de pe la 1700. Aici se vede o gură de mină și o capelă albă, romano-catolică, ridicată în cinstea ocrotirului minerilor, Sf. Johannes Nepomuk (Sf. Ioan Nepomuk).

În fiecare toamnă, la 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului, locuitorii din Nistru se adună aici omagiindu-și înaintașii. După ce resursele de aur și argint au scăzut, străvechii minieri nemți din Nistru au migrat spre Petroșani, lucrând la extracția cărbunilor, iar localitatea a fost strămutată relativ pe actuala vatră. În zona capelei, în versantul drept al văii Mintoasa, doar vechile terasări mai trădează prima așezare minieră Nistru.

De la capela Sf. Johannes Nepomuk (Sf. Ioan Nepomuk) se abandonează drumul care continuă în amontele văii Mintoasa și marcajul punct albastru (care ajunge dincolo de Măgura Mare – 889 m altitudine, Cabana lui Vijdeluc și Piatra Tisei de Nistru, aproape de Șaua Triholmuri unde se întâlnește marcajul turistic bandă roșie –acesta ducând spre vârful Paltinu, Pietroasa).

Deplasarea se face de la capelă spre stânga (V) pe un drum de car/TAF cu aspect de șleau, traversând o pădure tânără de foioase. Drumul continuă spre V cu o potecă ce ajunge într-o culme orientată N-S. Din culme se schimbă din nou direcția de deplasare spre S.

Curând apare în față Piatra Handalului (abruptul N) aproape vertical, poteca ocolind-o prin dreapta. Pentru a vedea cât mai detaliat Piatra Handalului se recomandă mai întâi deplasarea pe versantul E-SE, cu precauție, traversând un vâlcel abrupt, grohotos, ajungând la statuari martori de eroziune aglomerat vulcanici, brun-negricioși, în dreapta, sub creștetul Pietrei Handalului, fiind vizibile fumarole, alveolări, eroziuni consecutive alterărilor exogene ale rocilor magmatice ca niște faguri, inclusiv mici grote.

Deplasarea spre S e împiedicată de hornuri înclinate și stâncării spectaculoase. De aici, ca și de pe vârful Pietrei Handalului, se pot admira spre NE vârful Paltinu și Pietroasa.

Se revine pe Piatra Handalului (baza versantului N) pentru a sui direct, pe o potecă sinuoasă de sălbăticiuni, pe vârful acesteia. Atenție deosebită, risc de alunecare și accidentare, de folosit pentru sprijin arborii rari și bețele de trekking.

Ajunși pe Piatra Handalului, perspectiva S prezintă vatra Nistrului și mai departe valea Nistru, spre Tăuții Măgherăuș, la dreapta acesteia vârful Șindilitu, iar la stânga Piatra Șoimului. Merită explorată Piatra Handalului (zona S-SV) pentru a admira turnurile stâncos-vulcanice dar și empiricele exploatări în abataje de suprafață.

Pentru a coborî în Nistru pe valea Boncatei se revine la V de creștetul Pietrei Handalului, coborând prin fața unei impresionante citadele stâncoase, în continuare ținând poteca și apoi un drum de TAF, ieșind într-un cartier vechi al Nistrului, pe valea Boncatei (malul stâng).

Mai departe se urmează drumul pietruit și valea spre S, lăsând în urmă ceea ce a mai rămas din vechea colonie minieră, inclusiv clădirea mare a vechii administrații . Circuitul este recomandabil în orice anotimp, având deosebită grijă la deplasarea prin zona Pietrei Handalului și în prima porțiune a coborârii spre V, în valea Boncatei, accidentată.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This