Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Feb 28, 2014 în Obiective turistice | 0 comentarii

Stațiunea Ocna Șugatag

Stațiunea Ocna Șugatag

Traseu: Baia Mare – Ocna Șugatag

Obiectiv: Stațiunea balneoclimaterică Ocna Șugatag

Localizare: Maramureș, Maramureșul Istoric, comuna Ocna Șugatag

Itinerar: Baia Mare – Baia Sprie – Cavnic – Pasul Neteda – Budești – Ocna Șugatag (cu varianta a) pe lângă vestitul sat Breb și b) în avalul Văii Cosăului, la fel vestită pentru pitorescul și tradițiile sale, spre Sârbi – Călinești sau din Baia Sprie pe DN 18 – peste Pasul Gutâi în Desești – Hărnicești – Hoteni – 55 km – asfalt

Marcaj turistic: -

Tip traseu: agroturism, turism balnear

Grad dificultate: -

Echipament necesar: -

Lungime și durată: 55 km, aproximativ 1 oră

Diferența de nivel: -

Recomandări: se pot avea în vedere excursii spre Tăurile Hoteni, Tăul Morărenilor, Tăurile Chendreoaiei, Creasta Cocoșului, biserica de lemn, monument UNESCO, Budești Josani, biserica de lemn monument istoric, Budești Susani, Mănăstirea Roșia, vechea exploatare minieră și șteampul din Jireapăn – piemontul NV al Munților Lăpușului, caldeira vulcanică Corha – Gruiul Lupului din Budești, bisericile de lemn, monument istoric, din Sârbi (2), Călinești (2), Breb (1), biserica monument istoric din Mănăstirea, biserica de lemn, monument UNESCO – Sfânta Paraschiva din Desești, instalațiile țărănești tradiționale de pe valea Cosăului precum vâltori, mori, batoze, pive, țesătoarele de mițoase cergi și meșterii drănițari, clopari și cojocari de pe aceeași vale. De avut în vedere în sezonul de pășunat numeroasele stâne tradiționale din Breb, Hoteni, Călinești, Budești, păstrăvăria Mara, barajul nefinalizat Runcu – Tătaru. La nici 15 km de Ocna Șugatag este Sighetu Marmației, municipiu, inima Maramureșului Istoric, cu un celebru Muzeu Etnografic care are și secții de artă și științele naturii. Nu departe e și mai vestita Săpânța cu Cimitirul Vesel și mai recenta Mănăstire Peri. Primăvara în Hoteni se desfășoară tradiționala sărbătoare Tânjaua de pe Mara. Iarna, în Sighetu Marmației, are loc arhicunoscutul Festival al Datinilor, Obiceiurilor și Tradițiilor laice.

Avertismente: -

Căi de acces: facile, pe șosele asfaltate, via Cavnic, Baia Sprie, Sighetu Marmației

Mijloace de locomoție: autobuze și microbuze interurbane

Sugestii de cazare: cort, pensiuni, stațiunea balneară, căsuțe camping

Descriere traseu:
Localitatea Ocna Șugatag se află la poalele Gutâiului, pe culmea dintre Valea Marei și Valea Cosăului, la o altitudine de 490 m, atestată documentar din 1355. Toponimia derivă din activitatea de extragere a sării începând cu secolul XIV.

Repere: 55 km din Baia Mare, 20 de km din Sighetu Marmației, 10 km din Vadu Izei, 4 km din Ferești.

Ocna Șugatag e renumită multisecular, precum Coștiuiul, datorită vechilor sale ocne de sare care odată extrasă prin minierit ajungea peste Gutâi, pe Drumul Măriuții, în Baia Mare și Satu Mare iar de-acolo la Budapesta și Viena. Începând cu vreun secol în urmă bolțile ocnelor de sare au început să se prăbușească, în loc apărând lacuri cu salinitate, temperatură și adâncime diferită, acestea atrăgând an de an din ce în ce mai mulți vilegiaturiști pasionați de helio și balneoterapie sau de înot, mult mai târziu și de pescuit sportiv.

După 1950 au existat așa numitele Băi Vechi cu căzi de lemn și bazine exterioare cu margini din scândură trainică de stejar, ulterior s-a dezvoltat o din ce în ce mai mare și reputată stațiune balneoclimaterică în care sunt tratate afecțiuni osteoarticulare, reumatice, neurologice, ginecologice, post-traumatice etc., în acest scop utilizându-se microclimatul caracteristic zonei, dar în special apele minerale clorosodice concentrate asociate procedurilor fizioterapeutice moderne (hidroterapie, masaj, termo și electroterapie, laser terapie etc.).

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This