Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Feb 28, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

Șurdești: Piatra Roșie, Bulbucu Mare și Bulbucu Mic

Șurdești: Piatra Roșie, Bulbucu Mare și Bulbucu Mic

Traseu: Baia Mare – Baia Sprie – Dănești – Șurdești – Piatra Roșie – Bulbucul Mare – Bulbucul Mic

Obiectiv: Piatra Roșie, Bulbucul Mare și Bulbucul mic, cu Drumul Crucii și Golgota – loc de ritualic de procesiune anuală greco-catolică de Paște

Localizare: Maramureș, satul Șurdești

Itinerar: Baia Mare – Baia Sprie – Dănești – Șurdești – circa 23 km – asfalt

Marcaj turistic: nu există dar nu sunt probleme de orientare

Tip traseu: excursie

Grad dificultate: moderat, dificil accesul la Peștera Pintii

Echipament necesar: adecvat anotimpului, recomandabile bețele de trekking

Lungime și durată: între 2 ore și jumătate – 4 ore (depinde dacă se suie la Peștera Pintii)

Diferența de nivel: 100 m

Recomandări: se pot vizita în apropiere bisericile de lemn, monument UNESCO, Șurdești și Plopiș sau/și biserica de lemn din Lăschia, monument istoric cu influențe de baroc târziu

Avertismente: risc de desprinderi și căderi de bolovani din peretele Pietrei Roșii, îndeosebi la finele iernii

Căi de acces: din capătul estic al Șurdeștiului, chiar din șoseaua spre Cavnic, la stânga pentru Piatra Roșie și Peștera Pintii, respectiv la dreapta pentru Bulbuci

Mijloace de locomoție: autobuz, microbuz Baia Mare-Cavnic, autoturism personal

Sugestii de cazare: nu este cazul

Descriere traseu:
Plecăm din Baia Mare către Şurdeşti pe șoseaua spre Cavnic. Admirăm în tranzit zona NE a fostului Fisculaș din perioada austro-ungară, începând din Baia Sprie, Şişeşti și Dăneşti, frământatul relief deluros, bisericile de lemn, monumente istorice UNESCO precum cele din Șurdești și Plopiș ori din Lăschia, impunătoarea Catedrală a Reîntregirii Neamului edificată de Leul din Şişeşti -Vasile Lucaciu.

Înainte de-a coborî din capătul E al localității Șurdești spre valea Cavnicului, la ultima uliţă ce o ia la dreapta (S) o urmăm circa 200-300 m. De-o parte şi alta sa pot fi văzute case şi gospodării vechi, destule din ele abandonate și nespoite tradițional de două ori pe an, alternând cu altele trainice noi, veritabile vile. Doar porţile vechi sau mai noi din lemn ale şurilor şi grajdurilor, floral ornamentate cu simbolici tulipani (lalele) atrag atenţia că te găseşti într-o zonă rurală, dominată de clasice livezi și cu preocupări ancestrale pentru creşterea animalelor şi stupărit.

Imediat la stânga uliţei se vede Bulbucul Mare, două inegal îngemănate turnuri piramidale de riodacite de Cetăţele (conform geolog D. Iştvan), roci vulcanice compacte, dure, întunecate, aici aflându-se şi două mici grote luate-n evidenţă de Speo Clubul Montana din Baia Mare.

Vizavi, spre V, un alt grup de stâncării de aceeaşi sorginte geologică -aglomerate vulcanice- acoperite de arboret. Piatra Roşie e situată la stânga fostului DJ 184 înaintea coborârii şoselei spre râul Cavnic. Sub Piatra Roşie e o grupare de gospodării tradiţionale, puţine şuri şi grajduri, una cu o cuşmă de paie patinate de vremi.

Se poate aborda Piatra Roşie dinspre abruptul său SE trecând printr-o fânaţă cu livadă în care megaliticele aglomerate vulcanice negricioase şi drapate cu muşchi sur-albăstrii, se desprinseseră din versant – Clăile de piatră le spun șurdeștenii. Geologic vorbind, peretele stâncos Piatra Roşie reprezintă un aglomerat de produse explozive, cenuşi vulcanice sedimentate pe fundul unui fost ocean (conform geolog D. Iştvan) de culoare brun-ocru-gălbuie, la bază aglomeratele fiind fine ca rocile sedimentare.

Se suie pe un vâlcel pentru a ajunge sub peretele erodat de ploi şi vânt. Într-o porţiune peretele prezintă o brână-poliţă lungă de circa 35-50 de metri şi lată de circa 2-3 m, aspectul aglomeratului este ruiniform. Deasupra de Piatra Roşie e pădurea de foioase (fag și gorun), sub ea un huci cu aluni și impresionant contorsionate trunchiuri de fag.

În zona SE, sub tricolorul fixat de alpinişti deasupra portalului unei peșteri cu un slendid erodat pilier, stâncăriile par a fi cele frumoase, cu fusiforme basoreliefuri amintind de Canionul fluviului Colorado. Pe Piatra Roşie, în extremitatea E, a fost concesionată o amplă zonă de versant cu scopul exploatării rocii în carieră, distrugând acest monument natural şi pitoresc. Privind spre S, la circa 400-500 m, o cruce întunecată cocoţată pe vârful unei stâncării întunecate atrage atenţia. E Golgota de pe Bulbucul Mic.

Coborâm de la Piatra Roşie admirând megaliţii ruiniformi, unul cu aspect de bord înclinat și cu o mică colibă de stâncoasă sub el. Dăm într-o poteca ce iese în fânaţă după care se revine pe uliţa sudică.

În dreptul Bulbucului Mare cotim puţin dreapta și ajungem la un grup de gospodării intercalate cu riodacite de Cetăţele negre și dure ce par a fi fost semănate cu milenii în urmă de vreun zmeu din poveste. La sudul lor şi la circa 100 m se înălţa Bulbucul Mic cu o cruce de piatră artificială în vârf.

Imediat atrag atenţia succesivele cruci din lemn ce ocolesc din bază culmea estică a Bulbucului Mic descriind inconfundabilul Drum al Crucii – Via Dolorosa pe care de Sf. Paşte are anual loc o procesiune religioasă. În apropiere de Bulbucul Mic ne atrage atenția o căsuţă cu prispă pe stâlpi de stejar cu ghirlandele de viţă de vie şi pereţii spoiţi în verde.

Circuitul Piatra Roșie, Bulbucul Mare și Bulbucul Mic presupune 2 ore și jumătate, cel mult 3 ore, inclusiv iarna dar el poate fi completat cu urcușul din zona E a Pietrei Roșii, printre Clăile de piatră, la o mică grotă – Peștera Pintii (obligatoriu necesare bețe de trekking-panta deosebit de mare, cu grohote alunecoase), de acolo se poate sui pe creștetul peretelui stâncos și deasupra marii peșteri (accesibilă doar speo-alpiniștilor asigurați în corzi).

Revenirea în Șurdești o facem prin capătul V-SV. Merită realizat acest ultim parcurs măcar fiindcă de pe  Piatra Roşie (liziera superioară) panorama spre Șurdești – Fisculaș, valea râului Cavnic, Măguricea, Plopiș e una cu totul extraordinară.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This