Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Apr 14, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

Munții Igniș: Valea Vălinelor – Cascada Vâltori – cascadele din Blidari – valea Sturului

Munții Igniș: Valea Vălinelor – Cascada Vâltori – cascadele din Blidari – valea Sturului

Obiectiv: Lacul Firiza, cascada Vâltori, casele tradiționale din Firiza, cascada de pe valea Blidarului, Piatra Lupului și Piciorul Strâmbei, Piatra Caprei și cascada inferioară de pe valea Sturului din Munții Igniș

Localizare: Maramureș, Firiza – Blidari, Munții Igniș

Itinerar: Baia Mare – Firiza – CH3 Blidari – 25 km

Marcaj turistic: parțial doar punct roșu de la Pensiunea Căprioara în amontele văii Vălinelor, până aproape de Cascada Vâltori

Tip traseu: excursie

Grad dificultate: ușor

Echipament necesar: adecvat anotimpului; trebuie avut în vedere că malurile și albiile văilor Vălinelor, Blidarului și Sturului sunt extrem de accidentate și bolovănoase

Lungime și durată: circa 45 minunte și 2 km tur/retur la Cascada Vâltori; vizitarea Cascadei de pe valea Blidarului și deplasarea la Cascada văii Sturului informativ tur/retur presupune circa 2 ore și 4 – 4,5 km; cele trei cascade se pot vizita lejer în circa 3-3ore și jumătate în orice anotimp

Diferența de nivel: nesemnificativă

Recomandări: harta zona turistică Baia Mare – Tăuții Măgherăuș din seria Gutinul turistic, an 2005

Avertismente: zonă cu urși și vipere pe valea Sturului

Căi de acces: din Firiza spre Blidari

Mijloace de locomoție: autobuz urban spre Firiza; autoturism personal; mountain bike

Sugestii de cazare: cort sau pensiuni din Firiza și Blidari

Descriere traseu:
Plecam din Baia Mare spre Lacul Firiza, până în dreptul Pensiunii Căprioara. Vizităm, în dreapta, coada Lacului Firiza și revenim. Ne deplasăm din șoseau spre Blidari – Stațiunea Turistică Izvoare la stânga, în amontele văii Vălinelor. Trecem pe lângă case de vacanță. Apare marcajul turistic punct roșu care probabil duce spre Poiana Jolob – Șeituri.

Traversăm prin vad ori pe o punte precară valea Vălinelor. La stânga rămâne o carieră veche de andezite. Valea se deschide trepat; în stânga apar două șopruri pentru fân și locația unei stâne, în dreapta o gospodărie veche țărănească. Ajungem la un podeț de beton; în dreapta suie un drum de TAF/car spre o poiană cu două case – e traseul spre Poiana Jolob, Poiana Șeituri și vârful Ulmoasa la stânga, respectiv spre vârful Bagneu – Frăsineasa în dreapta).

Un drum cu pârâu firav vine dinspre V către E spre pod; un alt drum scurt, de car, acompaniază în amonte valea Vălinelor, cu debit mai mare îndeosebi toamna și iarna; în stânga acestui drum e o căsuță de vacanță cu un pavilion picnicăresc.

O potecă de pe valea Vălinelor, mal geografic stâng, duce în aproximativ 200-250 m la Cascada Vâltori ferestruită în versanții andezitici tectonizați-reper Bs III/229 marcată pe un fag. O punte e amenajată pe malul stâng al cascadei cu scopul de-a permite accesul în amonte printr-o spectaculoasă dar scurtă zonă de chei.

Cascada de pe valea Blidarului e în zona NE a satului, dincolo de ultimele case de vacanță și chiar vizavi de CH3 Blidari, fiind dominată spre N de Piatra Lupului și în continuare de Piciorul Strâmbei iar la S de Chicera Mare (1048 m), la V sunt versanții cu făget ce suie spre Piatra Bulzului și vârful Bulzului (1051 m).

Confluența văilor e marcată cu Bs IV/ 111 pe un fag din albie. Un drum auto-forestier suie în amontele văii Blidarului (acompaniind Piciorul Strâmbei, abrupturile împădurit-stâncoase sudice) spre Șaua Ștedia. Cascada Blidarului e la circa 100 m amonte de confluența dintre valea Blidarului cu valea Sturului (aceasta constituind obârșia văii Firiza).

Atacăm spre N-NE versantul împădurit de vizavi de Cascada Blidarului și trecem pe lângă o cabană silvică aflată pe malul stâng-final al văii Sturului. În circa 1- 1 oră și jumătate ajungem pe Piatra Lupului – extrem de semeață și accidentată – cu belvedere spre Blidari și Piatra Bulzului.

Pentru a admira Cascada Sturului inferior mergem pe valea Sturului, în amonte, pe drumul auto-forestier care ajunge după 10 km în Poiana lui Dumitru. În dreapta, curând, putem admira Piatra Caprei apoi, pe stânga, Izvorul Tămăduirii – reamenajat în 2011 cu loc de popas (masă și bănci din bârne groase). Urmează peste valea Sturului, la dreapta, două cariere de andezite Blidar, una la stânga drumului. Bs III/70 e marcată cu roșu și alb pe un fag la stânga drumului.

Trecem pe la confluența văii Călămari cu valea Sturului. Un drum auto-forestier suie la stânga în amontele văii Călămari. Curând, continuând pe drumul din amontele văii Sturului, ajungem la bifurcația marcată turistic cu un stâlp alb-negru și o săgeată – Poiana lui Dumitru 8 km. Aici valea Rostoșa, acompaniată în amonte de un drum auto-forestier spre vârful Rotunda (1240 m altitudine) confluează cu valea Sturului.

Cascada Sturului inferior e foare aproape, la circa 100-150 m, în dreapta drumului și amonte de confluență. Valea Sturului ferestruiește deasupra cascadei andezitele tectonizate; sub cascada înaltă de vreo 4-5 m s-a format o circulară marmită afundă.

Menționez că dacă se continuă deplasarea pe drumul forestier în amontele văii Sturului circa 2-2,5 km, trecând pe lângă CH 2 și CH 1 Blidar (care rămân în vale, la stânga serpentinelor drumului) puteți admira o altă Cascadă a Sturului superior de această dată, înaltă de 8-10 m, ca un gros fuior vertical de apă aflat tocmai la baza turnurilor andezitice spectaculoase ale Pietrei Holmului (1063 m).

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This