Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Aug 19, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

Maramureșul Istoric: Din Breb la Tăul Morărenilor, cu retur pe la casele Prințului Charles

Maramureșul Istoric: Din Breb la Tăul Morărenilor, cu retur pe la casele Prințului Charles

Traseu: Breb – valea Caselor – În Mociră - Tăul Morărenilor - casele Prințului Charles

Obiectiv: satul Breb din Maramureșul Istoric și de la poalele estice ale Gutâiului; arhitectură maramureșeană tradițională; activități pastorale și gospodărești ancestrale; crângurile cu arini și aluni din Breb – În Mociră și-n continuare spre Tăul Morărenilor; lacul de alunecare și blocare – arie naturală Tăul Morărenilor – protejată datorită speciilor sale botanice, de la arini și mesteceni la planta insectivoră Roua cerului – Drosera rotundifolia, precum și avifaunei și acvafaunei

Localizare: Maramureș, Munții Gutâi, satul Breb

Itinerar: Baia Mare – Cavnic – Pasul Neteda – Budești – Breb – 59-60 km

Marcaj turistic: cruce roșie în amontele văii Caselor dublat de un marcaj pentru mountainbike; panouri info cu hărți ale zonei etnografice și Mara-Cosău

Tip traseu: drumeție în circuit

Grad dificultate: ușor

Echipament necesar: adecvat anotimpului

Lungime și durată: 5-6 ore, 13-14 km total

Diferență de nivel: circa 300-350 m

Recomandări: harta zona turistică Budești – Desești – Ocna Șugatag din seria Gutinul turistic, an 2005; trebuie să aveți în vedere casa parohială veche și biserica de lemn, apropiata rezervație naturală Tăurile Hoteni și biserica de lemn-monument istoric Hoteni, primăvara Tânjaua de pe Mara din Hoteni – valea Dărasca, Ocna Șugatag cu ștranduri și lacuri saline – stațiune balneară de interes zonal și numeroase pensiuni turistice, Gutâiul cu Creasta Cocoșului și rezervația de turbărie Tăurile Chendroaiei, biserica UNESCO din Budești Josani dar și cea din Budești Susani, Valea Cosăului, cu instalații pe apă (mori, batoze, vâltori, pive) și vestiți meșteri populari (opincari, clopari, croitori, cojocari)

Avertismente: habitat de vipere; zone pastorale cu stâne și câini ciobănești

Căi de acces: din Budești, Ocna Șugatag sau Hoteni prin Breb; turistic-pietonal din Pasul Gutâi pe la Creasta Cocoșului sau Tăurile Chendroaiei la Tăul Morărenilor și-n final în Breb

Mijloace de locomoție: curse Baia Mare – Ocna Șugatag – Sighetu Marmației via Cavnic – Pasul Neteda – Budești; autoturism personal; mountainbike

Sugestii de cazare: pensiuni din Breb; cort

Descriere traseu:
Ajungem în Breb și continuăm peste modesta vale Breboaia. Lăsăm la stânga prima pensiune și o suită de panouri info-turistice; drumul îngust *(asfaltat) trece pe lângă biserica cea mai nouă ducând spre centrul satului/școală și biserica de lemn monument istoric.

Sosim la locul de “djoc” (horă/joc) situat pe malul drept al văii Caselor și vizavi de Pensiunea Lucica, apar alte panouri info-turistice, crucea roșie și marcajul pentru mountainbike și pasionații cicloturismului. Aici începe drumeția propriu-zisă, traseul urmărind spre amonte valea Caselor (către Susani) și apoi zona numită În Mociră.

Ne deplasăm pe drumul pietruit, mai sus lutos-mocirlos îndeosebi după ploi și la finele iernii. La tot pasul ne atrag atenția gospodăriile vechi tradiționale, cu case, grajduri și șuri din lemn, multe având porți monumentale de stejar bogat ornamentate la intrare. Atenție și la frecventele case-grajduri-șuri cumpărate după anul 2000 de străini, restaurate în ultimul deceniu în spirit autentic pentru a fi ingenios transformate în cochete, de basm, căsuțe de vacanță.

Breb,  Maramures - Casele maramuresene ale Printului Charles

Breb, Maramures – Casele maramuresene ale Printului Charles

Reținem în urcare prima mare răspântie la stânga – pe care vom coborî la întoarcere pentru a vedea casele maramureșene de lemn *(recondiționate/restaurate, ca și gardul tradițional împletit din nuiele de alun și acoperit cu draniță) și proprietatea Prințului Charles.

La a doua răspântie, o uliță se desprinde la stâga, spre S-SV, continuând către zona Padiș din Breb și cursul văii Sunătoarea (Sânătoarea îi spun localnicii și e paralelă cu valea Caselor). Atenție la a treia răspântie în urcare-marcajul turistic și de mountainbike (mai nou și constant prezent doar cel pentru mountainbikeri, fiind rară crucea roșie turistică iar în zonele cu arinișuri/crânguri/huciuri de alun și arini unde apar variante ale drumului de car ce suie spre pădurile estice ale Gutâiului rătăcirea e posibilă) și țineți ulița din stânga.

Ieșim practic din vatra satului iar pe vreme bună Creasta Cocoșului e mereu în față, spre V, la stânga-S – se ivește vârful Gutâi – 1443 m iar la dreapta, departe peste valea Marei, satele Desești și Hărnicești, Culmea Pietrei – platoul cu pajiște de turbărie al Iezerului Mare și la stânga acestuia, apropiata zonă a barajului lacului de acumulare (în lucru de aproape trei decenii) Runcu -Tătaru și vârful Pleșca.

După 2 ore – 2 ore și 30 de minute de la debut și trecerea pe lângă câteva cămine mari de beton pentru captarea apei potabile destinate Breb-ului, descindem în pajiștea cu bolovani andezitici pilow (proiectile eruptive) marcați cu două cruci roșii din zona E a Tăului Morărenilor.

Coborâm câțiva zeci de metri pe poteca abruptă care acompaniază prin dreapta un pârâiaș ce alimentează dinspre E-SE Tăul Morărenilor apoi continuăm pe malurile acestuia (către S sau N) cu poteci pescărești, înconjurându-l.

Revenirea în Breb o facem pe același traseu însă la ultima bifurcație spre dreapta abandonăm ulița/ marcajul turistic și cel pentru mountainbike și coborâm pe ulița dintre valea Caselor (la N) și valea Sunătoarea (la S) care în circa 1-1.5 km ne conduce printre gospodăriile pitorești spre proprietatea Prințului Charles al Angliei și-n final la asfalt, la aproximativ 200 m S de biserica nouă. De aici, urmărind 2 km asfaltul, și ieșim la DJ 184 Cavnic – Ocna Șugatag.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This