PAȘTE ÎN MARAMUREȘ – Duminica de Paște în Desești
Obiectiv: biserica de lemn, monument istoric UNESCO, cu hramul Sfânta Paraschiva, ridicată în 1770, cu picturi murale interioare extraordinare, excelent conservate; asistarea la liturghia pascală urmată de tradiționala sfințire a coșurilor din nuiele conținând bucate de Paște acoperite cu ștergare albe sau minunat brodate cu motive florale policrome; de admirat arhitectura maramureșeană tradițională, porțile din stejar masiv, păstrăvăriile din Mara
Localizare: Maramureșul Istoric, Desești
Itinerar: Baia Mare – Baia Sprie – Mara – Desești – 52 km
Marcaj turistic: -
Tip traseu: drumeție cultural-religioasă
Grad dificultate: -
Echipament necesar: decent, adecvat momentului
Lungime și durată: 52 km, aproximativ 5-6 ore, incluzând deplasarea din/ în Baia Mare
Diferență de nivel: -
Recomandări: vizitarea micului muzeul privat al satului din Desești și noua biserică de lemn, greco-catolică, de lânga DN 18-în centrul satului; de vizitat în iunie, la înfloritul căldărușelor, bulbucilor de munte, lăcrămioarelor și orhideelor, vizitând Rezervația naturală Iezeru Mare și Culmea Pietrei; de cuplat cu o drumeție la Piatra Tisei din Mara și Tăul cu Bote; de vizitat biserica în perioada sărbătorii Adormirea Maicii Domnului -15 august- când parohia ordodoxă Desești organizează Tabăra Anuală de Arte împreună cu artiști plastici maramureșeni aparținând UAP- vernisarea lucrărilor efectuate de artiști consacrați dar și de copii are loc în țintirimul bisericii; de vizitat, prin satul Mara, viitoarea acumulare din amontele barajului hidrotehnic Runcu-Tătaru și Cheile Tătarului; din satul Mara, în amontele văii Hopșia, se poate ajunge la Rezervația naturală-turbăria Tăurile Chendroaiei și, în continuare, la Rezervația geologică Creasta Cocoșului
Avertismente: vara în pajiști și huciuri habitează viperele comune și cele melanice; zone pastorale-atenție la câinii ciobănești
Căi de acces: dinspre Sighetu Marmației via Giulești-Sat Șugatag, din Baia Mare via Budești-Hoteni-Hărnicești, pe DJ 184 sau din Baia Mare pe DN 18-prin Pasul Gutâi-ulterior în avalul văii Râușor, apoi prin satul Mara
Mijloace de locomoție: curse Baia Mare – Pasul Gutâi – Sighetu Marmației; autoturism personal; mountainbike
Sugestii de cazare: pensiuni din Mara și Desești
Nimeni nu s-a arătat interesat până sâmbătă seara dinaintea Învierii Domnului de o evadare turistico-ecumenică pascală spre Maramureșul Istoric dar, duminică dimineața pe la 7,15 mă sună Nelu F. arătându-se, alături de soția sa, interesați să meargă la biserica de lemn, Sfânta Paraschiva, din Desești.
Ne întâlnim la 7,50 și pornim spre Baia Sprie- Pasul Gutâi. Până acolo vedem, în preajma bisericilor ortodoxe și greco-catolice urbane, enoriași purtând coșuri împletite din nuiele în care aveau miel umplut, șuncă fiartă și afumată, pască, cozonac, vin etc. pentru sfințit (unii și legături de ceapă verde). Pustii, deocamdată, troienitele ca iarna pârtii de schi Mogoșa și Șuior. Pe liziere, suind serpentinele DN 18 spre Pasul Gutâii, abundență de albe flori de captalan, mii de Flori ale Paștelui, portocalii flori de podbal, pâlcuri turgescente de calcea calului, carpeni înverzind, loze cu mâțișori tern-șoricii etc. Admirăm apoi în dreapta Piatra Ecoului și Biserica Vlaicului iar la stânga, pe un picior secundar sudic (desprins din creata principală marcată cu bandă roșie care leaga Creasta Cocoșului-Pasul Gutâi – Scutu Mare – Șaua Iezuri – Igniș Est) Turnul Ars-un martor vulcanic spectaculos. Am admirat nou instalata, marea și bogat ornamentata, troiță din stejar amplasată în Pasul Gutâi cam pe-acolo pe unde odinioară susura un vestit izvor al lui Pintea Viteazu. Coborând spre valea Râușor și Mara, imediat în stânga, pe peretele andezitic apare portalul mic, circular, al Peșterii lui Pintea Haiducul în timp ce în dreapta se prezintă platoul vulcanic Gutâi, troienit până spre poale, de la Creasta Cocoșului spre Secătura. Amdmirăm apoi sălbatic-tumultuoasa albie a Râușorului, cu ape verzi smarald, întrebându-ne ce se va întâmpla după aberantele construcții de MHC spre avalul acesteia și-n continuare pe râul Mara, știind că în ultimele decenii, secetoase în Maramureș, debitul lor a fost alarmant de mic în sezonul cald.
Suim, fără a ne mai opri la binecunoscutele case, garduri împletite., Troițe, păstrăvării, la Biserica Sfânta Paraschiva – bine cunoscută nouă și adesea vizitată. Încă nu s-a făcut ora 9 dimineața dar enoriașii, cu mic, cu mare, se îndreaptă spre sfântul locaș purtând tradiționalele coșuri cu bucate și lumânări lungi. Puțini localnicii îmbrăcați în tradiționale straie maramureșene specifice portului de pe Valea Marei. Interesant, admirabil, gestul acestora ca la trecerea prin cimitirul mare, îngrijit, să pună flori și să aprindă lumânări pe mormintele strămoșilor lor, abia apoi suind spre biserică și-n final în țintirimul cu paraclis de vară unde, având în vedere vremea prielnică dar și marea mulțime a credincioșilor va fi oficiată liturghia pascală urmată de sfințirea coșurilor cu bunătăți. Doar puține enoriașe, vârstnice, profund evlavioase, intră acum în superba biserică pentru a îngenunchea și a se ruga în pronaos.
Admirăm, a câta dată oare, minunatele fresce murale atribuite meșterilor zugravi Radu Munteanu și Alexandru Ponehalschi după care ieșim în țintirim pentru a urmări impresionanta slujbă pascală. Daca Biserica Sfânta Paraschiva, cu semeața-i turlă și acoperișul de draniță cu poale duble atrage privirile dinspre toate orizonturile, spre SV, platoul vulcanic Gutâi, acum alb-troienit, strălucind sidefiu pe culmea cu glazură de gheață, apare pe deasupra apropiatelor gospodării din zona fostului/dezafectatului treck îngust al CFF Izvoare-Giulești-Sighetu Marmației pe care se transportase lemnul spre gatere și în final la gara CFR Sighetu Marmației. Sute de bârdușe, alături de galben-pal ciuboțici ale cucului înviorează pajiștea umedă a țintirimului împrejmuit cu un modest dar frumos gard de lemn.
Cu siguranță enoriașele vârstnice alături de minunațele cocoane în straie maramureșene, alături de bărbații maturi, sobru, elegant, tradițional îmbrăcați, oferă nu doar în astfel de prilejuri farmecul, specificul definitoriu, acestor străvechi locuri. Vânăm așadar, cu fografică acribie, acest gen de enoriași, în paralel descoperind pe chipurile străinilor turiști vârstnici, dar nu numai, de regulă femei cu foto-telefoane, tablete, aparate foto, camere video, surpriza și enorma bucurie de-a asista la un astfel de sacru, grandios, sobru, moment. Acum lumânările sunt aprinse doar pe mormintele celor dragi, dispăruți, ci frumos aliniate, zvelte, pâlpâinde, alături de coșurile învelite în ștergurile țesute și migălos brodate alb pe alb sau policrom, în case.
Drumul spre Baia Mare îl facem în sens invers, tot prin Mara, în amontele Râușorului În Baia Mare, la marile biserici, sute de enoriași așteaptă pe trotuare încheierea slujbelor religioase amplificate, revărsate din puternicele difuzoare. Nu doar asta ne face să credităm sacrul modest-neostentativ-rustic autentic din preajma arhitectonicelor bijuterii-bisericile de lemn ale Maramureșului Istoric în detrimentul ultramediatizării comercial-teatralizat urbane.
CITEȘTE ȘI: