Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Dec 7, 2017 în Articole noi, Stiri | 0 comentarii

Memorialul Sighet devine Marca Patrimoniului European

Memorialul Sighet devine Marca Patrimoniului European

Memorialul Sighet primește Marca Patrimoniului European (European Heritage Label), veste excepțională pentru România, Maramureș, dar mai ales pentru cei care de-a lungul vremii s-au implicat în deschiderea și susținerea activității singurei instituții de acest fel din țară.

Reprezentanții Ministerului Culturii au anunțat că pe lista Mărcii Patrimoniului European (European Heritage Label List) a fost inclus la sfârșitul acestui an și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetu Marmației, care îi are ca fondatori pe Ana Blandiana și Romulus Rusan.

Memorialul Sighet este primul sit din România care intră în reţeaua de situri reprezentative pentru istoria Europei în cadrul actualului program al Mărcii, derulat sub egida Uniunii Europene începând cu anul 2011. Includerea acestuia pe listă vine în contextul lansării oficiale a programului Anul European al Patrimoniului Cultural 2018.

Memorialul Sighet a fost selectat dintr-un total de 25 de propuneri din partea a 19 state membre. Celelalte situri selectate sunt: Siturile patrimoniului muzical al oraşului Lepizig (Germania); Sinagoga din strada Dohány (Ungaria); Fortul Cadine (Italia); Biserica de la Javorca (Slovenia); Fostul lagăr de concentrare de la Natzweiler şi lagărele sale anexate (Franţa şi Germania; Bois du Cazier (Belgia); Satul Schengen (Luxemburg) şi Tratatul de la Maastricht (Ţările de Jos). Includererea pe listă a fost făcută de un juriu de experți independenți.

Comisia Europeană va desemna în mod oficial siturile în luna februarie 2018, iar o ceremonie de decernare a premiilor va avea loc în luna martie 2018, în Bulgaria.

Odată cu rezultatul selecţiei din acest an, un număr total de 38 de situri din 18 state membre deţin în prezent Marca Patrimoniului European.

Ministerul Culturii a arătat că procedura de selecţie pentru Marca Patrimoniului European constă în două etape:
preselecţie la nivelul statului membru participant, în urma căreia pot fi preselectate maximum două situri;
selecţie finală la nivelul Comisiei Europene, în urma căreia maximum un sit din fiecare stat membru poate primi Marca, dacă toate criteriile sunt îndeplinite.

În accepţiunea acestui program cultural, “situri” înseamnă monumente, situri naturale, subacvatice, arheologice, industriale sau urbane, peisaje culturale, locuri comemorative, bunuri şi obiecte culturale şi patrimoniu imaterial asociate unui loc, inclusiv patrimoniu contemporan.

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este realizat şi administrat de Fundaţia Academia Civică. Aceasta a preluat ruina fostei închisori de la Sighet în 1993, iar după amenajare a devenit primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului. Fosta închisoare este astăzi decorul-cadru pentru ceea ce s-a întâmplat în timpul comunismului în România și în celelalte țări din Centrul și Estul Europei. În fiecare celulă a ei, transformată în sală de muzeu, se găsește un detaliu tematic sau cronologic al malformației politice care a adus suferință și moarte – în interiorul sau în exteriorul zidurilor de închisoare – de-a lungul secolului XX european.

Realizarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este o formă de contracarare a acestei victorii, un mijloc de resuscitare a memoriei colective. Format din Muzeul de la Sighet şi din Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, cu sediul în Bucureşti, precum şi organizator al Şcolii de Vară, Memorialul este o instituţie a Memoriei, unică în felul ei prin faptul că este în acelaşi timp institut de cercetare, de muzeografie şi de învăţământ.

0 comentarii

Trackbacks/Pingbacks

  1. Memorialul Sighet devine Marca Patrimoniului European - ZiarMM - […] Sursa: turismmaramures.ro […]
  2. Memorialul Sighet este Marca Patrimoniului European - eMaramures - […] Continuarea AICI […]

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This