Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Dec 30, 2014 în Reportaje turistice, Stiri | 0 comentarii

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă de la Sighet, ediția 2014

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă de la Sighet, ediția 2014

Sighetu Marmației debordează de vitalitate, optimism și culoare între Crăciun și Anul Nou, când în municipiu se organizează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă. Marmația 2014 a ajuns la a 46-a ediție și a strâns la Sighet, în data de 27 decembrie, 28 de grupuri de colindători din Maramureș și țară.

Un plus considerabil a avut ediția din acest an a Festivalului Datinilor și Obiceiurilor, atât datorită numărului mai mare a grupurilor și ansamblurilor folclorice prezente, cât și a strădaniilor organizatorilor de a înfrumuseța străzile pentru această sărbătoare de iarnă a orașului.

166-Festival-Datini-Sighet-parada-colindatori-draci

Sute de colindători minunat înveșmântați, în marea lor majoritate copii, adolescenți și tineri au pornit în alai prin centrul municipiului Sighetu Marmației. Mii și mii de spectatori interesați și fericiți s-au aliniat frumos la marginea străzii și au urmărit cu atenție evenimentul anual, absolut unic și grandios.

Puzderii de amatori interesați să imortalizeze alaiul colindărilor pe suport foto și video, numeroși dintre ei foarte indisciplinați sau egoiști, dar și câțiva spectatori au ignorat cordoanele fixate de către jandarmii meniți să vegheze la ordinea desfășurării evenimentelor, încurcând grupurile folclorice ce defilau prin fața lor.

Impresionanți au fost mai ales copii costumați tradițional, inocenți, imprevizibili, radiind de frumusețe și bucurie. Captivante au fost și măștile grotești, o mulțime de draci invadând Sighetul împreună cu moși, vraci, oșteni, preoți și crai, personaje mitice din frumosul obicei al Viflaimului.

Spectaculoși au fost și colindătorii călare pe cai semigrei, bogat împodobiți cu cergi florale, panglici multicolore și zurgălăi, dar și tinerii maramureșeni cu drongi și talangă uriașe fixate pe curele late de piele puse pe spate și piept.

Alaiul colindătorilor n-ar fi fost complet fără ceterași, dubași și contrași. Alaturi de instrumentiștii din Maramureș, la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă din acest an au fost oșeni și bihoreni cu ceteră cu goarnă, dar și tulnicari, care au deschis festivitatea alături de călăreți.

126-Festival-Datini-Sighet-parada-colindatori

Alaiul de colindători a făcut să răsune Sighetul, dar a oferit și reprezentații scurte spectatorilor adunați ciorchine pe marginea drumului. Cei prezenți au putut să vadă, unii pentru prim dată în viața lor, obiceiuri legate de Crăciun sau Anul Nou de sorginte laică, profană ori religioasă. Dacă toate acestea la un loc nu ar putea eventual satisface cele mai pretențioase orizonturi de așteptare, evoluțiile ansamblurilor folclorice de pe scenele amenajate de-a lungul traseului pot să-i încânte și bucure chiar și pe cei mai cârcotași spectatori.

Vino și vezi! E îndemul pe care-l adresez turiștilor capabili să guste apreciativ strădaniile celor care încearcă să conserve portul, tradițiile, datinile și obiceiurilor ancestrale românești și-ndeosebi ale celor autentice maramureșene.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This