Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Dec 24, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

De la Firiza spre vârful Pleștioara și Saua Dia – iarna

De la Firiza spre vârful Pleștioara și Saua Dia – iarna

Traseu: valea Romană – lacul Firiza – vârful Pleștioara – Șaua Dia – Văratici – baraj Firiza, circuit turistic hibernal recomandabil schiului de tură
Obiectiv: lacul Firiza către varful Pleștioara – Șaua Dia – Văratici, retura la baraj Firiza – iarna
Localizare: lacul Firiza, cartier Lunci Ferneziu, Baia Mare
Itinerar: Baia Mare – valea Romană, circa 15 km
Marcaj turistic: triunghi roșu, bandă galbenă – în zona varfului Pleștioara (SE), punct albastru prin Văratice
Tip traseu: drumeție, circuit hibernal
Grad dificultate: mediu – iarna, dificil doar dacă zăpada nu depășește 40 cm, nu e grea sau înghețată
Echipament necesar: adecvat anotimpului
Lungime și durată: circa 20 km, 6 – 7 ore
Diferență de nivel: circa 500-550 m
Recomandări: harta turistică zona Baia Sprie – Șișești sau Baia Mare – Tăuții Măgherăuș din seria Gutinul turistic 2005
Avertismente: zonă de mistreți și urși, dar și cu vipere (comune și melanice) pe timp de vară, câini ciobănești în zona stânelor
Căi de acces: Ferneziu, valea Romană
Mijloace de locomoție: autobuze URBIS Baia Mare – Baraj Firiza, Firiza sat
Sugestii de cazare: cort; pensiuni din Firiza

Descriere traseu:
Din Baia Mare se merge spre cartierul Ferneziu, cu oprire la fostul camping Baraj Firiza unde poate fi consultat un panou informativ cu harta zonei. Din acest punct se merge pe jos circa 1,5 km până la golful unde valea Romană se varsă în lacul de acumulare.

Drumeția continuă la stânga, pe drumul auto-forestier. Timp de aproape o oră, se continuă pe marcajul turistic triunghi roşu. În dreapta se iveşte vârful Ostra, asemănător cu o piramidă, în timp ce Valea Romană curge la stânga drumului, albia amenajată fiind cu frecvente ruperi de pantă contra viiturilor şi pentru limitarea colmatării lacului de acumulare.

Drumul forestier o ia spre dreapta, trece pe sub o carieră de grohote, ocolind imediat după aceea, printr-o şa vestică, vârful Ostra (825 m) și continuă la N spre valea Vălinilor. În acest loc, se abandonează drumul forestier și se urcă circa 50-75 m pe un drum de TAF nemarcat aflat la stânga. Pe trunchiul unui fag gros reapare marcajul turistic și care continuă neîntrerupt până pe vârful Pleştioara. Pe alocuri, marcajul este parţial distrus, dar numai pe trunchiurile paltinilor mai bătrâni de pe care s-a exfoliat vopseaua.

Se ajunge în Poiana Romană, mai precis în partea estică a acesteia. Drumul de TAF urcă printr-o frumoasă voltă un prag abrupt decorat cu mesteceni şi tufe de alun. Spre N impresionează diferitele apariţii ale vârfului Ostra, în timp ce în urmă, spre E, orizontul e dominat de impozantul Igniş.

Se ivesc și primii molizi, impresionanți prin înălțimea lor, adică la circa 1 oră de la debutul turei. Într-o zi însorită de aici se pot admira panorame splendide spre Şaua Dia (SV), vârful Dia (S), iar mai târziu şi în dreapta lui, vârful Strâmba (839 m).

La 2 ore de la debut se atinge zona superioară, finală, din Poiana Romană (punctată de cireşi sălbatici şi paltini), și se observă marcajul bandă galbenă care suie spre vârful Pleştioara, dar și marcaje silvice (două benzi galbene paralele, amplasate de către Ocolul Silvic Municipal Baia Mare) dar şi de un punct galben şi benzi alb-roşii din plastic atârnate de către organizatorii curselor enduro pentru motociclisti. Banda galbenă pornește de la Muzeul Etnografic Baia Mare, zona Muzeului Satului de lângă Câmpia Tineretului.

Pentru aproximativ 2 ore, se continuă drumul printr-unul dintre cele mai splendide făgeturi româneşti. Trunchiurile gri argintii sunt ca niște lumânări înalte de 25-30 m. Arar, apar intercalate printre fagi, splendide exemplare de cireşi sălbatici, paltini iar în vârful Pleştioara frasini, plopi și mesteceni.

Se rămâne pe marcajul triunghi roşu şi bandă galbenă, iar după circa 3 ore de la plecare se ajunge la vârful Pleştioara (803 m, conform hărții turistice, 817 m, conform coordonatelor GPS), cu certitudine printre cele mai marcate turistic vârfuri din Maramureş (bandă roşie şi galbenă, cruce albastră, triunghi albastru şi roşu).

Se continuă spre N, pe direcţia vârfului Tocastru (872 m), traversând o frumoasă înşeuare. La circa 200 m se poate panorama spre vârful Strâmba şi Dia, vârful Igniş, poiana Văratice şi poiana Romană, lacul Firiza și vârful Ostra.

De aici se coboară spre Şaua Dia, prin poienile SE ale Pleştioarei, iar mai apoi se continuă la S-SV pe marcajul bandă galbenă circa 1 oră. Se depășește Şaua Dia – unde poate fi ântâlnit marcajul turistic punct albastru MTB realizat de către Star Team (coordonat de orientaristul turistic Racz Caroly) de la Barajul Firiza prin Poiana Văratice – Şaua Dia până în valea Usturoi.

Pe o potecă largă, prin V –NV, se trece pe lângă vârful Dia şi-n continuare de vârful Strâmba. Spre dreapta se desprinde iniţial marcajul turistic cruce albastră ce continuă spre valea Usturoi, iar după aceea, mult mai recent realizat, marcajul turistic punct galben ce conduce prin Poiana Mărului spre valea Usturoi.

În Poiana Mărului (fără meri, dar cu nuci şi catalpa) au apărut în ultimii ani câteva colibe şi căbănuţe pentru picnic.

De pe vârful Pleştioara și până la joncţiunea benzii galbene cu banda albastră ce vine din stânga, dinspre vârful Strâmba – Piatra Şoimului e nevoie de 1 oră. De aici încolo, prin dreapta văii Sf. Ioan se poate merge până la Muzeul Etnografic de pe Dealul Florilor.

Întorcându-ne în Şaua Dia (45 min.), coborâm prin Poiana Văratice pe marcajul punct albastru, admirând molizii, mestecenii, făgetul, mai apoi lăsând în stânga o fostă stână și un saivan demolat. În dreapta, apare o depresiune circulară, zona umedă numită Tăul Chicerii, marcată de arini. De aici încolo, în dreapta, apar vârful Strâmba cu Piatra Şoimului şi, după o afundă şa, vârful Hija (SE), în depărtare se vede vârful Mogoşa. Spre E, de departe, impresionează Ignişul iar la NE vârful Ostra.

Din Şaua Dia urmărim descendent drumul pastoral, depăşim perimetrul plantaţiei-pepinieră a Primăriei Baia Mare -SPAU. Într-un perimetru din dreapta, disimulată-n pâlcul frumos de arini, e o căbănuţă. O poartă din sârmă ghimpată şi niște plăcuţe avertizează că este proprietatea Primăriei Baia Mare.

Abandonăm drumul, cotind-o pe marcajul punct albastru la stânga, pe liziera de molid şi pin roşu. După circa 200 m mai cotim o dată la stânga, tăind-o printr-o plantaţie de molid.

După 7 ore de drum şi circa 20 km parcurşi încheiem circuitul turistic la fostul camping Baraj Firiza.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This