Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Dec 27, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

În Dănești, în sus pe valea Izvorul Bulzului

În Dănești, în sus pe valea Izvorul Bulzului

Traseu: Dănești – valea Izvorul Bulzului, iarna
Obiectiv: Cheile Dănești, valea Izvorul Bulzului, obeliscul (riodacitic) Pula Calului
Localizare: Dănelti, zona Fisculaș
Itinerar: Baia Mare – Baia Sprie – Șișești – Dănești, circa 22 km
Marcaj turistic: neprofesionist și parțial, triunghi albastru și cruce albastră din zona E a Cheilor Dănești
Tip traseu: drumeție
Grad dificultate: ușor
Echipament necesar: adecvat anotimpului, obligatoriu bocanci, foarte utile sunt bețele de tracking
Lungime și durată: circa 6-7 km, 3 h – 3 h și 30 min
Diferență de nivel: circa 200-250 m
Recomandări: harta zona turistică Baia Sprie – Șișești – Baia Mare vest din seria Gutinul turistic 2005
Avertismente: atenție în zona obelsicului cunoscut în zonă cu numele de Pula Calului, pentru că există risc de dislocare, prăbușire și accidentare
Căi de acces: Dănești, în amonte de valea Izvorul Bulzului
Mijloace de locomoție: autobuze Baia Mare – Cavnic, autoturism
Sugestii de cazare: pensiuni Dănești sau Baia Sprie

Descriere traseu:
Cheile Dănești se pot observa încă de pe drum, în zona Șișești. De deasupra scurtelor Chei Dănești, de lângă o solitară gospodărie, se deschide o panoramă nemaipomenită a satului Dănești, dar și spre o mare parte a zonei Fisculaș, până spre Şişeşti şi Negreia, dar și înspre limita nord-vestică a Ţării Chioarului.

Pornirea pe jos începe de la podul de peste valea Izvorul Bulzului. Marcajul turistic triunghi albastru, dincolo de Cheile Dăneşti, continuă cu cruce albastră spre obelsicul cunoscut de către localnici cu numele de Pula Calului, dar acesta nu respectă standardele și sunt neîngrijite.

Câteva gospodării prospere atrag atenția de-o parte şi de alta a văii, iar mai încolo e o vâltoare veche lăsată în paragină, iar la stânga o răstignire.

Se intră în Cheile DăneștiDe. Versantul din stânga, altădată plin de bălării, acum e îngrijit, împrejmuit şi plantat cu pruni. Deasupra lui se văd stâncăriile vulcanice.

In chei, valea Izvorul Bulzului sporovăie la dreapta drumului prin albia-i foarte accidentată, cu succesive repezişuri şi bulboane. O captare de apă potabilă apare la stânga, cu un ciurgău abundent, altele pentru necesarul comunităţii, dar şi al complexului turistic Secret Garden (un hotel de patru stele în care sunt valorificate în scop balnear ape minerale sulfuroase) – acestea din urmă cu bazine de filtrare – acumulare.

În dreptul carierei, un tub de azbociment e incapabil să preia debitul după ploi abundente sau topirea zăpezii, motiv pentru care apele se revarsă peste străvechiul drum de căruţe spălându-l.

Câteva platoşe stâncoase de riodacite de Dăneşti, drapate cu muşchi, înfrumuseţează malul geografic stâng al văii Izvorul Bulzului, iar stâncăriile pe care s-a dezvoltat gorunetul suie spre semeţul deal Măgura.

În sus, lunca se lărgeşte şi peste vale apare o căsuţă de vacanţă, clăi de fân, ceva mai încolo, sus şi spre dreapta, către hotarul Şurdeştiului, se vede de departe o mare cruce de piatră. Doar valea Izvorul Bulzului, cu murmurul apelor sale, perturbă liniştea.

Pătura proaspătă de nea păstrează urme de iepuri, mistreţi și căprioare pe vechiul drum de căruţe. Marcajul turistic triunghi albastru sare valea spre dreapta, orientându-se în amontele ei şi, mai apoi, o vreme, pe sub traseul liniei electrice de înaltă tensiune, în final revenind la albie pentru a continua către spectaculoasa Piatra Bulzului. Spre stânga apare marcajul turistic cruce albastră ce conduce – pe ocolite – la Pula Calului (reper este un pârâiaş afluent dinspre N al văii Izvorul Bulzului).

Continuăm deplasarea pe malul geografic drept al văii Izvorul Bulzului, traversând o poiană din ce în ce mai larg deschisă spre E. În faţă se ivește un pâlc de şase arini divergenţi. Suim prin stânga lor și urcăm spre N-NV şi-n final spre V pentru a ajunge la liziera făgetului străbătut de o potecă pastorală.

De la lizieră, în sus şi la dreapta (N), se poate admira obeliscul, înalt de 7-8 metri, botezat de localnici Pula Calului datorită asemănării cu realitatea. Format din aglomerate vulcanice brun-negricioase cimentate cu o rocă vulcanică ceva mai friabilă, ocru-ruginie, obeliscul are în vârf un fel de bonetă din riodacite de Dăneşti sur-argintii, compacte şi dure. La stânga obeliscului, pe un fag uriaş, este un marcaj cruce albastră.

Întoarcerea se face pe marcajul cruce albastră, dar acesta este astfel realizat încât e vizibil numai dintr-o direcţie (venind de la SV spre NE) şi, pe deasupra, e foarte rar.

Pe direcția V şi după circa 100 m, se ajunge la o potecă aflată pe malul geografic stâng al pârâiaşului ce afluieşte în valea Izvorul Bulzului. De aici se merge spre zona estică de intrare în Cheile Dăneşti, ajungându-se deasupra Dăneştiului, la o casă izolată.

Din acest punct se coboară spectaculos, pe o potecuţă vag conturată printre impresionantele stâncării, ocolind cheile de pe valea Izvorul Bulzului. Revenirea se poate face și prin Cheile Dănești.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This