Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Oct 10, 2016 în Articole noi, Drumetii | 0 comentarii

Munții Igniș: În Rezervatia Fosiliferă Chiuzbaia

Munții Igniș: În Rezervatia Fosiliferă Chiuzbaia

Traseu: Groape – Lespezi – Izvorul Neamțului – vârful Igniș

Obiectiv: Abruptul S-SE stâncos cu cascade al Ignișului și Rezervația Fosiliferă Groape, Chiuzbaia

Localizare: Groape – sat Chiuzbaia, Maramureș, Masivul Igniș

Itinerar: Baia Mare – cartier Ferneziu – Cariera Limpedea – Cariera Tăul Roșu – Groape – 16-18 km, asfalt îngust

Marcaj turistic: punct albastru Groape-Borcut și în continuare spre vârful Igniș pe la Fântâna Neamțului, marcaj nou, non standard, săgeți orange cu spray din Igniș SE pe la obârșia văii Plopilor în Rezervația Fosiliferă Groape, Chiuzbaia, de acolo, în avalul văii Plopilor și apoi a văii Jidovoaia, marcaj turistic triunghi roșu; de menționat un circuit tematic al Rezervației Fosilifere Groape, Chiuzbaia, delimitat cu marcaj frunză roșie de arțar plus panouri tematice informative

Tip traseu: excursie

Grad dificultate: moderat până sub stâncării și la coborârea din Igniș Est spre Rezervația Fosiliferă, dificilă porțiunea fără marcaj și fără potecă pe la baza stâncilor-zonă cu numeroase doborâturi de vânt alternând cu grohote și hățișe de zmeur

Echipament necesar: adecvat anotimpului, obligatorii bețele de trekking

Lungime și durată: 12 -13 km, 6-7 ore

Diferența de nivel: (523 m altitudine la plecare, 1180 m la stâna Igniș Est conform GPS) – 657 m; 784 m până pe vârful Igniș

Recomandări: de la stâna Igniș E se poate traversa spre N platoul Igniș-pentru a coborî pe la Stâna Moroșenescu în Stațiunea Turistică Izvoare *(marcaj turistic triunghi roșu) sau se poate sui pe vârful Igniș, cu retur pe la Izvorul Neamțului sau prin Igniș Vest, Ticlăzău – Culmea Comorilor – valea Șlipului în Lunci Ferneziu, sub Lacul Berdu

Avertismente: zonă cu vipere, mistreți și urși

Căi de acces: dinspre Ferneziu-Limpedea și Borcut Groape sau din Chiuzbaia la Borcut Groape

Mijloace de locomoție: autobuzele spre Ferneziu-Firiza, autoturism personal, mountain bike

Sugestii de cazare: cort, pensiuni din Ferneziu, Chiuzbaia, Baia Mare

Descriere traseu:
Traseul propriu-zis debutează în satul de vacanță Groape, la circa 1 km E de pârtia de schi școală Groape și fosta cabană cu heleșteu a E.M. Herja, la un panou info cu harta zonei și un stâlp cu săgeți și marcaje turistice spre Chiuzbaia, vârful Igniș pe la Izvorul Neamțului respectiv Platoul Igniș – zona E.

Suim spre N, pe la fântâna cu borcut Groape spre lizieră și în continuare la NE-N spre Igniș urmărind marcajul punct albastru. Intersectăm drumul auto forestier Groapevalea Jidovoaia, pe la SV-V de vârful Ciontolan (sau vârful Ascuțit). Drumul continuă pe sub Rezervația Lespezi de andezite bazaltoide, până la poienița de la baza Culmii Comorilor.

Din drum urcăm alert spre N pe poteca și treptele lutos-pietroase care traversează o plantație de molid, larice și lăstăriș dens de fag. Continuăm costiș spre o altă, mică, poieniță cu plantație de zade, în continuare molidiș plantat, matur. În dreapta rămâne un megalit andezitic, după circa 200 m, la stânga, rămâne Tancul – un și mai mare megalit andezitic (de aici dacă o luăm pe sub Piatra Dracului/Marcului spre V ajungem în circa 30-45 minute la Lespezi).

Urcăm pe poteca cu mici serpentine și marcată punct albastru spre N, până la baza stâncăriilor – loc botezat de turiștii etnici unguri Dogleszto – adică locul în care-ți dai sufletul (de aici poteca suie în pantă mare și serpetine, printre stânci, ieșind la Izvorul Neamțului, vârful Igniș aflându-se la circa 150-200 m N de acesta).

De sub stânci abandonăm poteca și marcajul punct albastru, și continuăm la dreapta – E – riguros prin baza turnurilor, pereților andezitici ai Ignișului S tăiați de vâlcele abrupte, hornuri și succesive mici cascade.

E o zona dificilă, a carei parcurgere peste grohote, hățișuri cu zmeuriș și numeroase doborâturi de vânt necesită 1 oră și jumătate – 2 ore, în funcție de anotimp; aleatoriu apare aici pe fagii bătrâni un marcaj pătrat albastru non turistic. După ultimul horn-cascadă estic apare un marcaj orange-săgeți indicând spre SV.

Urcăm în sens opus marcajului pe poteca pastorală veche dar din ce în ce mai bine conturată. Lăsăm la stânga un turn-căciulă andezitică apoi un molid solitar matur după care descindem la stâna Igniș Est, cu colibă și staule de vară.

La circa 50 m NV e-n construcție ilegală – în Sit Natura 2000 Igniș – o casă de vacanță/cabană din bolțari de beton cu două niveluri plus mansardă, nefinalizată, iar la dreapta ei e o altă, temporară colibă (aceasta ca și coliba stânei pot eventual constitui refugii alpine, nu iarna însă). La circa 1000 m N-NV, deasupra Stânei Moroșenescu, se găsește un refugiu alpin excelent vara dar fără posibilitate de încălzire iarna, fără prici, bun anti intemperii-furtună-viscol).

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This