Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Dec 28, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

În Berința și Cărpiniș, iarna

În Berința și Cărpiniș, iarna

Traseu: Baia Mare – Berința – Cărpiniș, iarna
Obiectiv: bisericile din Berința și Cărpiniș, biserica de lemn din Cărpiniș – monument istoric
Localizare: Cărpiniș, Copalnic Mănăștur
Itinerar: Baia Mare – Groși – Cărbunar – Berința – Cărpiniș, circa 22 km
Marcaj turistic: -
Tip traseu: circuit turistic cultural și etnografic
Grad dificultate: -
Echipament necesar: adecvat anotimpului; decent pentru vizitarea unui lăcaș de cult
Lungime și durată: 4-5 ore
Diferență de nivel: -
Recomandări: de revenit vara pentru excursii spre Cetățele – Lăschia
Avertismente: -
Căi de acces: drumul Baia Mare – Târgu Lăpuș, în Berința
Mijloace de locomoție: autoturism
Sugestii de cazare: localnici

Descriere traseu:
Un traseu în pitoreasca zonă a Ţării Chioarului, limitrofă de Fisculaş – situat puţin mai spre NV-N, poate fi o sugestie de evadare din cotidian pentru câteva ore.

Iarna, coborând dealul Groşilor, se întâlnesc mirabile fresce-n alb-negru reprezentate de gospodăriile aşezate pe faţa dealului, către Mănăstirea Habra.

Se urcă apoi dealul Cărbunarului pentru a coborî în capătul SV al satului Berinţa, de unde se virează la stânga pentru intrarea în localitate. Se remarcă în faţa şcolii bustul celebrului anatomist veterinar prof. dr. Vasile Gheţie, care decenii la rând a fost decanul Facultăţii de Medicină Veterinară din Bucureşti, spaima studenţilor neserioși dar şi o personalitate ştiinţifică de notorietate mondială.

Pot fi admirate mai încolo o frumoasă şură, o bisericuţă maramureşană cu turla şindriluită aflată în stânga-sus, pe un deluşor marcat de câţiva molizi, precum și o potecă arcuită ce duce spre lăcașul de cult.

În diminețile de iarnă, albe fumuri verticale se ridică din hornurile caselor risipite pe dealuri și totul în jur pare să fi încremenit vremelnic.

O ramificaţie indică la stânga vechea variantă ce ajunge în Băile Cărbunar, iar după o buclă strânsă-n U, spre dreapta, continuă drumul spre Cărpiniş.

O luncă modestă la dreapta şi o ulicioară avântată pe coasta dealului duc spre sat. Drept în faţă, o pitorească măgurice pe care casele şi gospodăriile par artistic aranjate de un nevăzut demiurg, printre livezile albite de argintia chiciură a nopţii.

O şerpuire urmată de intrarea-n vatra lăbărţată a satului. În dreapta, pe un platou larg, o clopotniţă de lemn și câţiva arbori impunători. Alături, mai noua biserică ortodoxă înălţată în anii 1941-1942, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Mai spre E, la capătul platoului, zvelta arătare armonioasă a bisericii vechi de lemn, cu acelaşi hram, ridicată în 1757.

Lăcașurile de cult pot fi vizitate cu acordul preoților. Acestea adăpostesc icoane deosebite, pictate pe lemn, dar impresionează și frumusețea exterioară, indiferent dacă e vorba de biserica de lemn din Cărpiniș – monument istoric – ori de lăcașurile noi de cult.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This