Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Aug 8, 2017 în Articole noi, Stiri | 1 comentariu

Ceramică preistorică descoperită în Poiana Știol, la Borșa

Ceramică preistorică descoperită în Poiana Știol, la Borșa

Fragmente de ceramică preistorică și posibil din mileniul I d.Hr. au fost găsite în timpul recentelor săpături arheologice desfășurate în Munții Maramureșului.

În perioada 17-30 iulie 2017 a avut loc o nouă etapă a cercetarilor arheologice prevăzute pentru anul 2017 în cadrul proiectului “Arheologia Munţilor Maramureşului”, coordonat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş din Baia Mare şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române din Bucureşti.

Cercetătorii au identificat o staţiune probabil preistorică la Poiana Ştiol, iar mai multe fragmente ceramice au fost recoltate din acest loc. De asemenea, în locul numit Poiana Fântânilor a fost găsit un fragment ceramic lucrat la roată ce ar putea aparţine mileniului I d.Hr.

Atenția arheologilor s-a îndreptat și spre suprafața vârfului Geamănu, unde, în anii 80, s-a găsit întâmplător o ceaşcă de lut, databilă la sfârşitul epocii Bronzului. Obiectul se află în prezent la Muzeul Rădăcinilor din cătunul Şesuri.

Au fost documentate și o parte din vestigiile trecutului recent din Primul şi al Doilea Război Mondial, situate în Pasul Prislop.

“În această campanie au fost investigate mai multe locaţii cu potenţial arheologic, mai cu seamă în ceea ce priveşte locuirea din epoca Mezolitică (10.000 î.Chr.). Astfel, mai multe piese litice specifice acestei epoci, au fost descoperite în punctele Vârful Sălăşinurile, Preluca sau Poiana Căprioarei, Valea Ursului din Pasul Bălăsimuri, platoul Coroboaiei, toate situate la altitudini de peste 1500 m. Aceste noi descoperiri se adaugă celor deja cunoscute din campaniile arheologice anterioare de la Poiana Ştiol, pârtia de schi din Pasul Prislop, stâna Gropşoare etc.”, au precizat reprezentanții Muzeului de Istorie Baia Mare după revenirea din campanie.

Descoperiri arheologice - Muntii Maramuresului - membrii echipă

Din colectivul de cercetare au făcut parte Bogdan Bobînă, Dan Pop şi Marius Ardeleanu (Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare) şi voluntarii Simone Reuß (Univesitatea „Ludwig Maximilian” din München), Radu Totoianu (Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş), Ionuţ Codrea (Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva), Călin Şuteu (Institutul de Arheologie Sistemică din Alba-Iulia), Patricia Taut, Vlad Săsăran, Dragoş Conţiu, Talida Roman (Consiliul Judeţean Maramureş) şi Bogdan Pâclişan (student la Univesitatea „1 Decembrie” din Alba-Iulia).

Cercetările de teren vor continua şi în anii următori în vederea identificării de noi situri arheologice în această zonă.

1 comentariu

  1. 1. De la Pasul Prislop care SE-SV-V & spre Saua Stiol, sunt Mtii Rodnei, nu Mtii Maramuresului, eroare impardonabila ! Din Pasul Prislop spre NE-N-NV debuteaza Mtii Maramuresului
    Asadar bravii cercetatori-prea lenesi sa puna mina pe o harta ca sa se documenteze-nu au facut prospectiuni in Mtii Maramuresului ci in Mtii Rodnei-conf. celor mentionate in acest art.informativ !

    2. Ce e aia Poiana Stiol ? Saua Stiol da, exista, la S de vf.Stiol, acolo unde e amplasata o stina traditionala si, de citiva ani, Refuciuul jandarmilor montaniM din Saua Stiol spre NV se coboara la Cascada Cailor iar la V e Zanoaga Cailor cu stina traditionala poluanta organic /biologic a Cascadei Cailor

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This