Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Aug 24, 2016 în Articole noi, Stiri | 1 comentariu

Casă tradițională din Maramureș restaurată înainte să ajungă lemne pe foc

Casă tradițională din Maramureș restaurată înainte să ajungă lemne pe foc

Un maramureșean stabilit în Cluj a reușit să salveze de la distrugere o casă tradițională din Breb, veche de aproape 90 de ani. Vechii proprietari și-au construit o casă mai mare, motiv pentru care aveau de gând să o transforme în lemne de foc. Maramureșeanul Florin Vale a văzut însă potențialul locuinței tradiționale și i-a convins pe aceștia să renunțe la ideea lor și să i-o vândă.

Startul lucrărilor de recondiționare a căsuței din lemn a fost dat anul trecut în vară, după ce a fost mutată câteva ulițe și reconstruită bucată cu bucată. Arhitectura originală a fost respectată întocmai, astfel că structura inițială, începând de la acoperișul din draniță și până la prispa deschisă, cu stâlpi sculptați din lemn, a fost păstrată la fel ca la început.

Casa din Vale Breb

“Am lucrat cu un meșter de numai 26 de ani și, în ciuda vârstei relativ fragede, a făcut o treaba nemaipomenită. Este un tânăr care a furat meserie de la tatăl său și, din câte se vede, a moștenit acest har de a prelucra lemnul”, a povestit proprietarul casei, Florin Vale.

Casa a primit numele de „Casa din Vale” și a fost transformată în pensiune, având o capacitate de șapte locuri de cazare. Interiorul casei a fost amenajat cu mobilier și obiecte specifice zonei, pentru a păstra farmecul local: perdele croșetate, pereți îmbrăcați cu carpete din lână sau țoluri țesute în război, covoare tradiționale sau straie populare moroșenești și trăistuțe.

Casa din Vale Breb

După restaurarea căsuței din Breb, Florin Vale a început să renoveze deja a doua casă, de această dată o casă veche de lemn din Valea Izei, pe care speră să o termine anul acesta. În acest proiect i s-a alăturat un prieten din București care îi împărtășește dragostea pentru arhitectura tradițională.

1 comentariu

  1. Admirabil ca romani rationali/educati /vizionari fac astfel de gesturi menite sa salveze & conserve & promoveze specificul arhitectonic -etno-cultural, adica bunul gust si simtul estetic specific, ancestral, lucru de care , pina deunazi, se parea ca e capabil doar dealde printul Charles al Engliterei !
    Probabil ca nu vor trece 2-3 decenii, hai 5, pt. ca posesorii de astfel bunuri realmente patrimonial-culturale sa realizeze ce prapad (ireversibil) s-a produs in Romania postlovilutionara, inclusiv in Maramures, cu NEFASTUL CONCURS AL AUTORITATILOR HABARNISTE & COMPLICE impreuna cu arhitecti semidocti-venalim autori de proiecte ,,europene,, kitchos globaliste !
    LPG

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This