Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Feb 28, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

Baia Mare: Măguri Băi – Piatra Virgină

Baia Mare: Măguri Băi – Piatra Virgină

Traseu: Grădina Zoologică – Parcul Municipal Baia Mare

Obiectiv: Piatra Virgină și vârful Măguri Băi

Localizare: Maramureș, Baia Mare – la N de Parcul Municipal

Itinerar: Grădina Zoologică – Parcul Municipal Baia Mare

Marcaj turistic: triunghi albastru

Tip traseu: excursie, se poate practica alpinism școală

Grad dificultate: ușor

Echipament necesar: adecvat anotimpului

Lungime și durată: 1,5-2 km, 45 de minute -1 oră

Diferența de nivel: 200 m

Recomandări: panta mare spre final și terenul accidentat-grohotos reclamă utilizarea bețelor de trekking

Avertismente: risc de derapaj, accidentare pe stâncărie nu doar când e umedă/înghețată

Căi de acces: din Parcul Municipal spre N sau încheind traseul de culme dinspre vîrful și Poiana Pleștioara via vârful Ferigii – Măgura Băii

Mijloace de locomoție: cu autobuz urban, cu bicicleta sau pe jos

Sugestii de cazare: nu este cazul

Descriere traseu:
Se pornește de la Grădina Zoologică prin Parcul Municipal, suind prin spatele restaurantului-grădină de vară pe poteca de pe culmea N – marcaj triunghi albastru marcat de cel pentru mountain bike; poteca se bifurcă, o variantă NV dă într-un drum și zonă cu case și vile noi-spre V fiind Valea Roșie (vedere spre Grota Haiducilor – Tolvaj Denes și Dealul Morgău).

Spre Piatra Virgină se continuă pe varianta N, înainte, depășind zona cu stejari monumentali, traversând-o pe cea în care coniferele sunt dominante alături de castanii muribunzi (afectați de cancerul de scoarță).

În dreapta se ivește un izvor cu ciurgău frecventat de către amatorii băimăreni; de aici poteca intră în gorunet suind în serpentine (poteca are variante posibil derutante, de ținut direcția N). De pe versantul din ce în ce mai abrupt (greu de urcat după ploi, dezgheț, iarna datorită solului argilos-alunecos), printre arbori, la dreapta apar spre E-SE gospodăriile, casele și vilele din valea Usturoi, Dealul Florilor, Dealul Crucii și în final vârful Mogoșa și Igniș.

Curând întâlnim Piatra Virgină (bolovanii și stâncăriile sudice) precedate de o zona invadată de tufe de mur. Nu lipsesc exemplarele viguroase de mătrăgună – Atropa belladona, toamna cu ciorchini de fructe negri-antracit, otrăvitori – în zona afectată de incendii sunt prezente resturile carbonizate de trunchiuri și cioate.

Se poate sui direct spre Piatra Virgină (turn), din baza acestuia urmărind un jgheab stâncos cu suficiente prize rugoase și sigure, ajungând deasupra și îndărătul ei la un punct de largă belvedere. Cei care sunt reticenți vizavi de zonele accidentate și expuse pot ajunge la belvedere ocolind amplu prin E-NE stâncăriile, trecând pe la o foarte mică grotă.

De la locul de belvedere marcajul triunghi albastru continuă până pe vârful Măguri Băi și mai departe spre vârful Ferigii – Șaua – Poiana – vârful Pleștioara, traversând trei-patru înșeuări, oferind scurte panorame spre Valea Roșie, respectiv valea Usturoi.

Din debut până deasupra la Piatra Virgină a se fac 1,5-2 km și 45 de minute -1 oră indiferent de anotimp. Panorama S-SE de pe Piatra Virgină oferă o extraordinară imagine a zonei vechi, multiseculare, a Băi Mari și-n continuare spre Satu Nou de Jos, Ocoliș, Groși, Culmea Preluca iar la SV-V spre Săsar – Mocira, Recea, lunca râului Lăpuș și cea a râului Someș în zona Tămaia-Ardusat. Perspectivele cele mai largi și de efect se obțin în zilele geroase și senine de iarnă.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This