Baia Mare: Dealul Bulat – vârful Chiuzu – Groapele Chiuzbăii
Traseu: Baia Mare – valea Cerbului – Dealul Bulat
Obiectiv: parcurgerea traseului Baia Mare – valea Cerbului – Dealul Bulat – 683 m altitudine cu coborâre în Groape și de-acolo pe la Cariera Tăul Roșu la Limpedea, Ferneziu
Localizare: Maramureș, Baia Mare, Munții Igniș
Itinerar: Baia Mare E, pe la vechea Uzina de Apă
Marcaj turistic: nu exista
Tip traseu: excursie
Grad dificultate: mediu, solicitant iarna
Echipament necesar: adecvat anotimpului, recomandabile bețe de trekking
Lungime și durată: iarna 7-8 ore, circa 14-16 km
Diferența de nivel: 450 m
Recomandări: de asigurat apa de băut de la plecare; pe Dealul Bulat se poate ajunge și dinspre Tăuţii de Sus, suind pe valea Gordan, trecând pe la Rigo kut (Fântâna mierlei în limba maghiară), de-acolo pe vârful Ouțu și în final pe Piatra Corbului – cu panorame spre Igniș, Gutâi, Mogoșa, Ciontolan, Baia Sprie și valea Chiuzbaia; vezi harta Gutinul turistic – zona Baia Sprie – Şişeşti
Avertismente: atenție la culmile secundare derutante și la abatajele surpate de la SV-V de Dealul Chiuzu aferente perimetrului E.M. Herja
Căi de acces: Baia Mare – Uzina Electrica Veche – peste valea Firiza către valea Cerbului
Mijloace de locomoție: autobuzele urbane nr. 1,2, 8
Sugestii de cazare: nu este cazul
Descriere traseu:
Ieşind din Baia Mare spre Ferneziu se vede vârful Igniş la stânga, iar la dreapta lui două culmi ascendent-convergente împădurite separate de valea Cerbului, culmea principală conducând spre est la vârful Bulat (683 m).
Se intră în Ferneziu, după care se continuă pe o străduţă laterală spre valea Cerbului, la confluenţa cu valea Firiza. Se suie în amontele malului geografic drept al văii Cerbului trecând pe lângă câteva case, apoi printr-o livadă de pruni. Valea e îngustă, afundă. Dincolo de vale, deasupra vechii Uzine de Apă, se profilează un deluţ împădurit cu stejar.
Dintr-acolo suie un drum tehnologic minier spre o galerie minieră (valea Cerbului, mal stâng). O gospodărie abandonată e la stânga. Valea Cerbului e acompaniată în amonte de o rectangulară poiană cu arboret de castan. Două vâlcele taie poiana spre sud, afluind în vale. Fundul poienii e decorat de un şir de pini. De-acum malurile văii sunt acaparate de tufe de alun şi corn.
O potecă suie la stânga văii spre o şa. Se traversează valea atacând versantul înclinat la 35%-40 grade, ieşind pe piciorul împădurit cu stejar şi castan. Urcușul continuă pe poteca-jgheab. Panta se accentuează, jgheabul e foarte alunecos și poate fi evitat prin pădure. După 1 oră și jumătate de marş se ajunge pe primul vârf şi la banda silvică roşie. Vârful acaparat de hățiş se ocolește, după care se ține în continuare culmea întâlnind H-ul silvic dublat de o bandă galben-portocalie (prezente în şaua Bulat). În dreapta (S-SE) se profilează valea Gordan afundă coborând spre Rigo Kut.
După încă o jumătate de ceas se iese într-o şa cu versant NV defrişat și privelişte spre Ferneziu, vârful Hija şi vârful Strâmba, barajul şi lacul de Firiza, departe vârful Pietroasa. Se depășește şaua cu zmeuriş şi tufe de loză suind un versant și ținând culmea și H-ul silvic spre vârful Bulat. La dreapta e valea Morii (obârşia), spre stânga sunt văi ce afluiesc în valea Firiza în Ferneziu.
Vârful Bulat apare după 3 ore în dreapta, la nord de el, după o lungă înşeuare, e un vârf împădurit mai scund. Se suie spre șaua Bulat întâlnind un drum de TAF apoi se urcă pe vârful din stânga, pe alocuri stâncos. De acolo se coboară circa 300 m diferenţă de nivel spre nord. Banda galben-portocalie dispare dar se urmează culmea şi H-ul silvic.
La dreapta în jos se conturează valea Chiuzbăii (treimea inferioară). Se trece pe la platforma unei sondeze cu piloni de beton și o surpătură conică și un traseu de funicular – dovadă că ne deplasăm pe deasupra unui vast păienjeniş de galerii miniere ale E.M. Herja.
Se coboară într-o şa din care un drum de căruţe/TAF se îndreaptă descendent spre Ferneziu, la dreapta acesta continuă pe sub Piatra Corbului spre Dealul Bodoaia. Se suie versantul din faţă ajungându-se pe un vârf tăiat pe flancul estic de un alt drum de TAF. Se urmează culmea spre est suind şi următorul vârf.
După 4 ore de la plecare se ajunge pe un vârf împădurit marcat cu o bornă topo militară și înscris nelizibil. Spre NE se vede fundul locatății Chiuzbaia, spre sud fosta cabană silvică de pe valea Chiuzbăii cu heleşteu, la NV andeziturile Carierei Tăul Roşu. Ne apropiem de obârşiile celor două ramuri ale văii Herja, o demonstrează craterele vechilor abataje surpate, vreo 4 horhoaie (horhoi=pâlnie) din care suie spre cer fuioare de aburi.
Reapare Chiuzbaia – zona centrală şi la dreapta vârful Poca cu măgura vulcanică. Deplasarea e şerpuită fiindcă craterele abatajelor surpate sunt la tot pasul iar o prăbuşire ar fi fatală. Imediat ne aflăm în fundul văii Herja, la o altă prăbuşire imensă de mină, spre nord se vede culmea împădurită pe care o vom depăşi pentru a ajunge în final în valea Jidovoaia.
Urmează un ultim asalt susţinut pe vârful Chiuzu (piciorul vestic). După 6 ore atingem vârful Chiuzu panoramând spre Igniş, Groape, Chiuzbaia. De aici se continuă spre NE și se traversează o scurtă înşeuare ajungând pe un vârf mai scund cu goruni şi stâncării evaluând un abrupt nordic stâncos și un picior nord-estic custuros.
Coborâm cu extremă atenţie peste pragurile stâncoase mascate iarna de nea. Panta are 35- 45 grade înclinație și obligă la coborârea în serpentie, sprijiniți în beţe. Se ajunge în Groapele Chiuzbăii, pe zona pârtiei de schi şcoală și de aici putem vedea o extraordinară panoramă de la Dealul Poca la Piatra Albă – Dealul Blidar spre Măgura şi abruptul sud-estic al vârfului Igniş.
După 6 ore și jumătate, cotim spre vest pe la lizieră, trecem pe lângă o troiţă, depăşim o imensă galerie de aeraj a E.M. Herja și ajungem la căsuţele de vacanţă, de unde se coboară în drumul ce acompaniază în aval valea Jidovoaia trecând prin Cariera Tăul Roşu, ajungem la Limpedea-Ferneziu după 7 ore și jumătate de la start.