Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Jul 19, 2016 în Articole noi, Stiri | 1 comentariu

Cascada Cailor de la Borșa se varsă într-o mare de gunoaie

Cascada Cailor de la Borșa se varsă într-o mare de gunoaie

Mormane de gunoaie pot fi văzute lângă Cascada Cailor de la Borșa, catalogată ca una dintre cele mai frumoase cascade din România.

Zecile de turiști care s-au perindat pe la Cascada Cailor și-au făcut fotografii într-un decor spectaculos, iar după ei au lăsat potopul de mizerii. Ambalaje din plastic și hârtie, conserve și peturi completează în mod hidos peisajul.

Vinovați pentru imaginea dezolantă de la cascadă sunt atât turiștii, cât și administratorii zonei, care în egală măsură dau dovadă de lipsă de respect față de natură. Primilor le face plăcere să își facă fotografii având superba cascadă în fundal, dar nu îi interesează ca la plecare să strângă gunoaiele după ei, gândindu-se probabil că o pungă din plastic de 10 grame o să le îngreuneze urcarea de 30 de minute spre telescaun, iar o cutie goală de conservă o să-i tragă prea mult în jos. Pe de altă parte, autoritățile din Borșa și reprezentanții Parcului Național Munții Rodnei, știind năravurile turiștilor, nu se obosesc să monteze tomberoane, nici să curețe de gunoaie pe traseu.

Cascada Cailor - gunoaie

Cascada Cailor – gunoaie

Cascada Cailor este un punct de reper pentru cei care se află în Borșa Complex, asta și pentru că la ea se ajunge cu destulă ușurință în comparație cu alte trasee montane din Munții Rodnei. Turiștii trebuie să plătească biletul de 10 lei pentru telescaun, să admire o priveliște minunată pe durata urcării până în vârful pârtiei de schi, iar mai apoi să se deplaseze pe jos circa 30 de minute. Așadar, numărul persoanelor care vizitează obiectivul turistic, mai ales la final de săptămână, este de ordinul sutelor.

Cascada Cailor este însă într-o arie protejată de interes național, Piatra Rea, și prin urmare ar fi nevoie de mai multă grijă din partea autorităților. Apa adunată într-un circ glaciar se prăvălește de la circa 80 de metri înălțime, în multe cazuri perpendicular pe treptele ce formează Podul Cailor, imaginea tăind suflarea turiștilor.

Cascada Cailor - vedere dinspre Runcu Știolului

Cascada Cailor – vedere dinspre Runcu Știolului

 

1 comentariu

  1. Ma surprinde, evident neplacut & ma contrariaza, info aceasta deoarece am fost la Cascada Cailor la 26 06 a.c. cu trei prieteni(de acolo suind la L.Stiol-Saua Gargalau-Muntele Cailor, coborind in Borsa Fintina pe Valea Rea). Platoul din fata cascadei era curat, vetre de foc f.putine & curate, nici linga sopronul-refugiul de ploaie de la baza cascadei nu era mizerie=a fot mai curat ca oricind si felicitaseram in gind turistii civilizati sau/si rangerii PNMRodnei care-si facusera datoria ! E adevarat ca de atunci s-au scurs 3 sapt. in care nu homo, ci porcus, turisticus putea spurca/vandaliza totul in ultra consacrata de decenii maniera mioritica.
    Daca e adevarata stirea/actuala e mare pacat !
    Solutia ?
    Rangerii & jandarmii montani sa stea in zona/la pinda si sa-si faca datoria TRAZNINDU-I LEGAL=NEMTESTE pe nemernici.
    LPG

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This