Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Apr 19, 2017 în Articole noi, Stiri | 0 comentarii

300 de ani de la ridicarea Bisericii din Şes de la Ieud

300 de ani de la ridicarea Bisericii din Şes de la Ieud

Centrul de Informare Turistică Ieud Şes şi Parohia Greco-Catolică Ieud au organizat în data de 18 aprilie 2017, evenimentul “300 de ani de la ridicarea Bisericii din Şes”.

Manifestarea a inclus slujba oficiată în biserica de lemn Ieud – Șes, precum și o expoziţie aniversară de fotografie semnată de Florin Andreescu și Dan Dinescu, sculptură și pictură ale artiștilor locali Ștefan Chindriș, Găvilă Ilea și Găvilă Hotico, la 300 de ani de atestare documentară a Bisericii de lemn din Şes Ieud. Ideea expoziţiei “300 de ani de la ridicarea Bisericii din Şes” a apărut din dorinţa de a aduce împreună şi a îmbina cele două laturi ale bisericii, partea spirituală, cu participarea Preasfinţitului Vasile Bizău şi a preoţilor, fii ai satului şi partea turistică, prin promovarea artiştilor locali cu scopul de a-i face mai cunoscuţi.

Prezent la eveniment, Mihai Dăncuș, fost director al Muzeului Etnografic al Maramureșului – Sighetu Marmației, a vorbit atât despre personalitățile de seamă ale localității Ieud și despre rolul lor în făurirea Marii Uniri, cât și despre importanța școlii confesionale din Ieud.

Dr. Marius Câmpeanu, muzeograf la Muzeul de Istorie Maramureș, a precizat că „biserica a fost ridicată în semn de mulțumire din partea localnicilor pentru faptul că aceste meleaguri nu au fost atinse (de invazia tătarilor) și au fost salvate de mâna lui Dumnezeu”.

Biserica din Şes din Ieud

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This