Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Apr 18, 2017 în Articole noi, Stiri | 0 comentarii

VIDEO: Veselie după Paște – Joc la șură la Suciu de Jos, Verjel la Cupșeni și Libotin

VIDEO: Veselie după Paște – Joc la șură la Suciu de Jos, Verjel la Cupșeni și Libotin

Încheierea postului la Învierea Domnului a dat startul la distracție în tot Maramureșul, unde s-a deschis sezonul de nunți și botezuri. S-au organizat petreceri, cărora la țară li se spunea joc la șură ori verjel.

În Țara Lăpușului, în a doua zi de Paști au avut loc mai multe obiceiuri tradiționale specifice ieșirii din post. Astfel, la Suciu de Jos, Cupșeni și Libotin s-au rupt podelele de la dansurile perechilor de lăpușeni prezente la jocul la șură și verjel.

În duminici și în zilele de sărbătoare, atunci când nu era post, în majoritatea satelor din Maramureș se organizau jocul sau hora satului. În vechime, când nu erau cămine culturale, dansul se organiza în curtea sau în șura unui gospodar pe timpul verii sau într-o casă, iarna.

La evenimentele organizate în Țara Lăpușului au participat zeci de săteni, lpușeni stabiliți în alte locuri ale județului și țării, copleșiți de nostalgia plaiurilor natale, dar și turiști aflați în Maramureș cu ocazia sărbătorilor de Paște.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This