Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Apr 18, 2017 în Articole noi, Stiri | 0 comentarii

VIDEO: Udătoriu 2017 de la Șurdești l-a celebrat pe Petrea lui Iustinu Vădeanului

VIDEO: Udătoriu 2017 de la Șurdești l-a celebrat pe Petrea lui Iustinu Vădeanului

La Șurdești, în a doua zi de Paște a avut loc Udătoriu, care, în acest an, l-a celebrat pe Petrea lui Iustinu Vădeanului. A fost a 20-a ediție a evenimentului, care a fost reluat după căderea comunismului, perioadă în care a fost interzis de autorități.

Reînvierea ritualului agrar prin care este sărbătorit cel mai harnic gospodar din sat, udătoriu’ – cum este termenul arhaic, s-a dovedit o carte câștigătoare pentru micuța localitate aparținătoare de comuna Șișești, pentru că de la an la an a crescut considerabil numărul celor care ajung la Șurdești cu ocazia sărbatorilor de Paște.

Udătoriu 2017 a atras o mulțime de turiști în zonă, iar pensiunile au fost pline pe toată durata sărbătorilor pascale. În a doua zi de Paști, sătenii îmbrăcați în straie populare s-au adunat la biserica monument UNESCO din Șurdești, iar după slujbă s-a pornit în alai spre casa sărbătoritului.

Petrea lui Iustinu Vădeanului a fost condus spre pârâu, unde a fost spălat cu apă pe față, într-un ritual vechi de sute de ani, după care toată suflarea a fost invitată la un spectacol folcloric susținut de artiști din zona Fisculaș.

Pe lângă zecile de imagini postate pe rețelele de socializare, o înregistrare video detaliată de la Udătoriu 2017 a fost publicată pe Facebook de către producătorul tv al emisiunii “Transilvania petrece”, Adrian Bilanici, astfel încât și cei care s-au aflat la distanță să poată urmări obiceiul de la Șurdești.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This