Prințul Charles, interesat de Preluca maramureșeană și casele tradiționale din zonă
Fundația care îl reprezintă pe Prințul Charles în România a adoptat o casă în zona Preluca din Maramureș. Mihai Eminescu Trust a anunțat că s-a alăturat proiectului “Adoptă o casă” inițiat de asociația Casa Maramureșană.
De la înființarea fundației în România, în anul 2000, sub patronajul ASR Prințul de Wales, Mihai Eminescu Trust a inițiat în Transilvania proiecte al căror scop constă în revitalizarea comunităților rurale și îmbunătățirea calității vieții localnicilor prin folosirea responsabilă a patrimoniului cultural și natural. Exemplul de succes este la Viscri, localitate de care Prințul Charles s-a îndrăgostit iremediabil.
Acum, oficialii de la Mihai Eminescu Trust au precizat că, în Preluca, au adoptat o casă tradițională, construită în 1866. “Acoperișul din paie vechi de peste 100 de ani a fost refăcut de către Casa Maramureșană cu ajutorul meșterilor din satul Aspra și colaboratorilor Viorel Coroian, Ioana Leșe, Gabriel Motica”, au făcut public reprezentanții fundației.
Mihai Eminescu Trust este o organizație non-profit, care activează din 1998 pentru conservarea peisajului cultural și natural din satele săsești cu biserici fortificate din Transilvania, dintre care unele au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO.
Fundația a mai avut acțiuni în Maramures, chiar înainte să se oficializeze. Mai precis, emisarii Prințului Charles – moștenitor al tronului Regatului Unit – au cumpărat în anul 1998 câteva case maramureșene de lemn datând din secolele 18 și 19. Astfel, o casă veche din Berbești fabricată din bârne groase de stejar a fost mutată în Breb (Maramureș), fiind amplasată lângă o alta adusă de la Ferești. Prințul Charles și-a vizitat proprietățile din Maramureș, în număr de patru, în mai 2004. Toate sunt în localitatea Breb, sat considerat ca fiind unul dintre cele mai bine conservate și care în ultimii ani a atras zeci de străini.
Interesul manifestat de fundația patronată de Prințul Charles pentru Preluca maramureșeană poate fi de bun augur, ținând cont că numai în satul brașovean Viscri sosesc anual 10.000 de turiști.