Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Sep 16, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

Prin Defileul Lăpușului și Țara Chioarului, la Balta Dosului și pe Dâmbu Izvorului

Prin Defileul Lăpușului și Țara Chioarului, la Balta Dosului și pe Dâmbu Izvorului

Traseu: Ciolt – Buteasa Râu – Vadu Lupului – În Mesteceni – Dosul Codrului – În Prihod – Codru Butesei – Tiemetieu Rușilor - Dealul Pițigăi - Săhelbe - Custura - Balta Dosului - gura văii Băița -Dealul Bobului - Dâmbul Izvorului - Codru Butesei, - biserica din Dealul Pițigăi

Obiectiv: circuit turistic în flancul geografic drept al Lăpușului, din Ciolt – Buteasa Râu – Vadu Lupului – În Mesteceni – Dosul Codrului – În Prihod – Codru Butesei – Tiemetieu Rușilor prin Dealul Pițigăi (641 m) și Săhelbe pe Custura (486 m) la Țipou și Balta Dosului (227 m) de pe râul Lăpuș cu retur pe la gura văii Băița, Dealul Bobului și pe Dâmbul Izvorului în Codru Butesei, încheind traseul la biserica din Dealul Pițigăi

Localizare: Maramureș, Defileul Lăpușului, zona Codru Butesei – Aspra – Săhelbe Itinerar: Baia Mare – Remetea Chioarului – Ciolt – Buteasa Râu – Codru Butesei – biserica din Dealul Pițigăi – 52 km – retur prin Copalnic Deal – valea Domoșa – Copalnic – Groși – Baia Mare 48 km (zona Dealul Ciolt – Copalnic Deal drum pietruit-întreținut; asfalt îngust din Copalnic Deal în Copalnic, până la șoseaua Baia Mare – Tg. Lăpuș

Marcaj turistic: nu există; în Codru Butesei lângă școală și biserică, există un panou turistic cu hartă și obiective din zonă (fără localizarea lor pe hartă și fără relații referitoare la căile de acces – de exemplu spre Pietrele Șoimului și Bolovanu Pintii din Codru Butesei)

Tip traseu: drumeție în circuit (pentru orice anotimp) printr-un colț deosebit al Țării Chioarului
Grad dificultate: mediu spre dificil, îndeosebi în porțiunea finală, dinspre Balta Dosului, a Custurii – cu stâncării șistos cristaline, în continuare pasajul costiș spre foarte sălbatica/ accidentata vale Băița în gura acesteia, la confluența cu râul Lăpuș și de-acolo urcușul susținut spre stâncăria din Dâmbu Izvorului pentru a ieși în Codru Butesei

Echipament necesar: adecvat sezonului; obligatoriu bocanci; extrem de recomandabile bețele de trekking

Lungime și durată: drumeția propriuzisă presupune 13-15 km și 6-7 ore; excursia, încliuzând deplasarea auto, necesită alocarea a 8-9 ore (în sezonul cald)

Diferență de nivel: aproximativ 400-450 m

Recomandări: harta turistică Defileul Lăpușului 2012

Avertismente: teren foarte accidentat/ stâncos în zona finală – sudică – a Custurii și în continuare până la gura văii Băița – versanți placați cu blocuri și lespezi șistos cristaline; o lungă zonă de fractură tectonică cu prăpastie spre SV-V, spre flancul geografic stâng al văii Băița; în finele iernii/ debutul primăverii și după lungi averse la munte, atunci când nivelul Lăpușului crește cu până la 3 m, accesul pe zona finală a Custurii, Balta Dosului și gura văii Băița pun serioase probleme ca și pasajul costiș pe poteca pescărească (arar circulată de pescari – braconieri – vânători); dificilă e și deplasarea de la Balta Dosului în amontele malului drept a Lăpușului spre gura văii Mestecenilor și-apoi spre Scăruța Asprei deoarece stâncăriile șistos cristaline plonjează de pe versant în albia râului, bulboanele fiind de regulă afunde și pasajul posibil numai suind/ coborând în aceste locuri versantul abrupt

Căi de acces: prin Ciolt – Codru Butesei sau prin Copalnic – valea Domoșa – Copalnic Deal

Mijloace de locomoție: curse Baia Mare – Ciolt – Șomcuta Mare sau spre Tg. Lăpuș până în Copalnic; autoturism personal; ocaziile sunt extrem de rare; mountainbike

Sugestii de cazare: cort; localnici

Descriere traseu:
Plecăm din Baia Mare spre Săcălășeni – Ciolt – Buteasa Râu, cu inerente opriri pentru a admira specificul rural și peisajele extrem de generoase.

Traversăm Lăpușul peste podul din Buteasa Râu apoi suind drumul pietruit cu pantă măricică, în serpentine, spre debutul localității Codru Butesei. De aici se deschid panorame spre Buteasa, Mestecăniș, dealul Cetății Chioarului, Dealul Ciol și Dealul Colnice. Continuăm prin spre școala gimnazială și Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, secol XIX din Codru Butesei – restaurată recent în mod diletant – denaturând total specificul locurilor.

Zona impresionează prin nesfârșitele livezi (îndeosebi de pruni dar și de meri, peri, nuci, gutui… ba chiar și rari castani comestibili – ciudat, neafectați de cancerul scoarței!) cu fânețe, lizierele cu mestecănișuri ale pădurilor de goruni, casele chiorene cu prispe acoperite de vița de vie din soiuri hibride (roșcă), grajdurile mici cu șuri acoperite cu căciuli de goz (paie de grâu, amintind de exemplu de asemănătoarele din Țara Moților), fântâni cu ghizduri din lobe de stejar, lanț și roată. Casele noi, atipice, adesea stridente arhitectonic și cromatic, termopanele și inoxurile le substituie grabnic și agresiv, din nefericire.

Ținem drumul ce suie la Temeteul Rușilor (al ucrainienilor și rutenilior de fapt, cei care lucraseră în debutul secolului XX la exploatările forestiere din zonă) apoi facem dreapta către apropiata biserică de lemn (construită după 1990) pe Dealul Pițigăi (aceasta constituie nu doar pentru turiști un fel de far terestru, fiind vizibilă de departe și aproape din toate direcțiile datorită turlei ascuțit-argintii).

Prin fața sa coboară un drum pietruit spre Aspra. Din el se desprinde imediat o variantă descendentă dreapta – SV – spre Săhelbe (toponimie provenind din limba latină, semnificând un loc defrișat aflat în curs de haotică lăstărire). Ținem acest drum descendent care urmărește o culme foarte lungă și pitorească cu gospodării izolate, unele din ele sărace, altele foarte bine organizate, nelipsind tractoarele și o largă gamă de utilaje și unelte agricole.

Atrag atenția înlănțuitele garduri electrice pastorale delimitând arealele de pășunat pentru vite și oi dar și protejând culturile existențiale de distrugerile cauzate de numeroșii mistreți.

Două variante se desprind din acest drum spre stânga în jos. Cea de-a doua conduce spre Casa Elvețianului. Pentru a urmări custura spre Balta Dosului ținem culmea și drumul lutos – cu ogașe după spălări torențiale în final, pe direcția SV și în final spre S, având în dreapta (V) valea Băița, cu obârșii în Codru Butesei - Tiemetieu Rușilor și Dealul Pițigăi, în față Defileul Lăpușului și peste acesta Dealul Plopiș, Dealul Stinghi, satele Prislop și Buteasa, iar la stânga (E) valea Stejarilor și Aspra.

La ieșirea SV din Săhelbe trecem pe lângă un mic cimitir familial după care urmărim culmea pe drumul de tractor/ car ce taie pădurea tânără de mesteceni, plopi și carpeni apoi iese într-o fâneață vastă-abruptă (versantul stâng al văii Băița) de unde se poate panorama spre Codru Butesei, Dâmbu Izvorului, Buteasa, Prislop, Dealul Ciolt dar și până spre Cornu Pleșii – Prisnelu Văraiului și Prisnelu Vălișoarei de pe hotarul MM–SJ , Podișul Someșan.

Culmea coboară vertiginos spre malul stâng al văii Băița, abrupt-accidentat, traversează zone golașe cu fânețe înclinate, intră în codrul de goruni, jugaștri, mesteceni. Se ivesc aflorimentele șistos cristaline, mai întâi sub formă de bolovani, ulterior de grinzi, lespezi, blocuri mari și lungi, justificând toponimia Custura.

Urmează zona de fractură tectonică impresionantă urmată de alunecarea versantului vestic spre valea Băița (afund – tenebroasă – sălbatică – inabordabilă datorită căderii majore de pantă, a pragurilor și cascadelor, rezultând o terasă lată de 4-5 m paralelă Custurii). Deplasarea o facem pe culme dar la un moment dat aceasta e blocată de stânci și ocolirea lor o facem pe dreapta. La următoarele stânci de pe culme pasajul se face prin stânga. De aici se aude Lăpușul curgând cu repezișuri în avalul Bălții Dosului.

După topiri sau averse masive pârâul Dosului, de regulă aproape sec, conflueză printr-o mică cascadă de circa 1,5-2 m în malul stâng al râului, foarte abrupt-accidentat (urcând pe versantul geografic drept al pârâului Dosului – stâncos-accidentat-fracturat tectonic. Ajungem pe Dealul Plopiș și de acolo la peștera Curtea Căpitanului, gura văii Prislopului sau, diametral opus, în Buteasa). În aval de această confluență Lăpușul prezintă un mal stâncos vertical impresionant, ocru-brun, micașistos-cristalin (baza Dealului Stinghii care deasupra cu circa 150 m oferă o belvedere aeriană colosală spre Balta Dosului – accesul spre deal se face din Buteasa – pe deasupra Carierei de marmură).

Ultima porțiunea a custurii până la Balta Dosului e abruptă, accidentat-împădurită dar nu pune probleme serioase în coborâre (atenție la plăcile șistoase mari, instabile, cu vizuine dedesubt, apoi la coloanele de șisturi acoperite de mușchi și aluviuni alunecoase, plonjând în undele verzi-smarald ale afundelor bulboane). După popasul la Balta Dosului ținem malul drept pe curbă de nivel-poteca pescărească (dedesubt, pe o înălțime de 3-4 m, un perete de șisturi cristaline înclinate la 75-85 grade m cu baza-n albia râului, împiedică deplasarea la nivelul apei).

Trecem pe sub o imensă stâncă-turn înalt de 10-12 m, cu o mică vizuină-grotă-n bază, pentru a ajunge și traversa valea Băița confluând cu Lăpușul. De la confluență se mai ține scurtă vreme poteca pescărească spre aval apoi apare o variantă desprinsă din aceasta, suind alert în dreapta, pe malul geografic drept al văii Băița – paralel Custurii, stâncos dar mai puțin accidentat-impresionant.

Poteca ajunge în final la scurtele serpentine de pe versantul grohotos și cu goruni și mesteceni, ieșind pe platoul cu fânață după ce trece pe sub o uriașă stâncărie înșeuată din Dâmbu Izvorului. De aici continuăm spre NV pe un drum de TAF/car spre un grajd solitar de lemn și o livadă de pruni și nuci, având în dreapta valea Băița și peste ea fânețele abrupte/ rectangulare din poienile Custurii. Curând, departe spre NE, apare biserica din Dealul Pițigăi (până la care mai sunt de parcurs însă, cu o largă voltă pe la obârția văii Băița – Temeteu Rușilor, 8-9 km).

Drumul iese la o livadă apoi o gospodărie din Codru Butesei, trece în urcare pe lângă o a alta după care își schimbă orientarea spre NE-E racordându-se după circa 1 km la drumul Buteasa Râu – Codru Butesei – Întrerâuri – Copalnic Deal, trecând curând pe lângă școala și biserica din Codru Butesei și o impresionantă troiță tradițională.

După recuperarea autoturismului de lângă biserica din Dealul Pițigăi, îmbarcați, o luăm spre Copalnic Deal. Rămâne în dreapta drumul către Preluca Nouă și mai apoi varianta de culme-drum lutos-hârtopos – spre Preluca Veche.

Ajungem la asfaltul îngust pe care coborâm, în avalul văii Domoșa, spre Copalnic (aproape de gura văii Domoșa și confluarea acesteia în râul Cavnic – mal stâng, e o biserică de lemn, monument istoric, cu turla bulbucată tradând influența barocului târziu). Din Copalnic se face stânga, urmărind șoseaua Tg. Lăpuș – Baia Mare. Prin sălbăticie, tradițional chiorean, pitoresc, varietatea peisagistică-geomorfologie acest traseu din Defileul Lăpușului, flanc drept, e unul din cele mai grozave și demn de realizat, deși nu e marcat, cu o hartă în tolbă și experiență turistică nu se pun probleme de orientare și realizare.

Mențiune: puțin în aval de gura pârâului Dosului, înainte de repezișul pe sub baza cu pereți a Dealului Stinghii, iarna – pe gheață iar vara, în perioadele cu debit minim, Lăpușul poate fi traversat din piatră în piatră pentru un eventual traseu turistic mai complex și finalizat în Prislop sau Buteasa.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This