Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Sep 2, 2014 în Trasee montane, Trasee turistice | 0 comentarii

Parcul Național Munții Rodnei: Borșa Fântâna – Rezervația Piatra Rea – Piatra Roșie – valea Cimpoiasa

Parcul Național Munții Rodnei: Borșa Fântâna – Rezervația Piatra Rea – Piatra Roșie – valea Cimpoiasa

Traseu: Borșa Fântâna – Valea Rea – Rezervația Piatra Rea – Piatra Roșie - Culmea Cimpoiasa  - valea Cimpoiasa

Obiectiv: Borșa Fântâna, civilizația montană, arhitectura specifică, borvizul carbo-gazos-sulfuros La Păcură, Valea Rea cu repezișuri și cascade în zona mijlocie și superioară, Piatra Rea, calcaroasă, cu flori de colț și numeroase specii botanice rare, Piatra Rândunelelor sau Piatra Roșie, Culmea Cimpoiasa, cascadele văii Cimpoiasa și locațiile sale pastorale tradiționale

Localizare: Maramureș, Parcul Național Munții Rodnei, Borșa Fântâna

Itinerar: Baia Mare – Cavnic – Valea Izei – Moisei – Borșa Fântâna – 155 km pe DN 18

Marcaj turistic: -

Tip traseu: circuit alpin

Grad dificultate: mediu spre dificil mai ales pe grohotele Pietrei Rea – la Biserică și pe Valea Rea superioară – la traversarea peste Culmea Cimpoiasa în valea Cimpoiasa, la fosta stână de vărat

Echipament necesar: adecvat anotimpului, obligatoriu bocanci, pantaloni lungi (zonă de vipere), hanorac, foarte utile bețele de trekking

Lungime și durată: 6-7 ore, 12-14 km

Diferență de nivel: circa 1250-1300 m

Recomandări: harta turistică BelAlpin – Munții Rodnei și harta turistică Borșa

Avertismente: nu escaladați stâncăriile calcaroase ale Pietrei Rea și Bisericii sau/ și Piatra Roșie – risc de accidentare gravă; nu agresați flora alpină excepțională, legal protejată, începând cu floarea de colț – Leontopodium alpinum

Căi de acces: din Borșa Fântâna pe lângă păstrăvăria de pe valea Fântâna, în continuare în amontele Văi Rea

Mijloace de locomoție: curse Baia Mare – Borșa Complex, autoturism personal

Sugestii de cazare: hoteluri, pensiuni, cort

Descriere traseu:
Din Borșa Fântâna, zona complexului turistic, mergem în amontele văii Fântâna pe drumul pietruit (traseu comun celui spre Cascada Cailor marcat cu triunghi roșu) dar la bifurcația la stânga spre Cariera de marmură și Cascada Cailor continuăm spre înainte, curând lăsând în dreapta o păstrăvărie și o gospodărie mare, prosperă. Imediat la stânga e podul peste valea Fântâna și drumul suie-n serpentină scurtă către talvegul puțin afund al văii care se traversează prin vad sau, uneori, peste vremelnice punți luate de viituri.

Mergem o vreme pe malul stâng geografic al văii formată prin confluarea apropiată a văii Cimpoiasa cu valea Rea, având în față Cimpoieșul (care separă cele două văi) și la dreapta Păltinișul. Trecem din nou prin vad ori, dacă există, pe o punte de lemn după care urmează urcarea unui versant abrupt cu urme de tractare a buștenilor de pe malul geografic drept al văi Rea. Atenție, zonă cu urși!

Urmează o nouă traversare a văii Rea prin vadul puțin afund după care deplasarea continuă pe poteca accidentată și pe lângă molidișul tânăr al malului stâng al văii Rea iar după aproximativ 1 oră și 30 de minute de la start ajungem la un izvor excelent și imediat după aceea, la SV de Piatra Rea. Trecem iar prin vadul bolovănos suind pe limba de grohote înierbate spre Biserica Pietra Rea – o formațiune stâncoasă spectaculoasă aducând siluetei unei biserici gotice.

Deplasarea pe limba de grohote abruptă, blocată post avalanșe cu răgălii și tineri molizi smulși, e mai mult agasantă decât dificilă dar extraordinar motivată de exuberanța botanică florală din iunie până la finele verii, de la omagi și flori de angelică la ciucuri, cactacee rezistente pe soluri stâncos aride, ciulini galben pal sau/și ciclamen, suav parfumate garofițe barba ungurului, culminând cu florile reginei sau florile de colț, acestea ivindu-se pe grohote dar și cocoțate pe brâne, praguri inaccesibile. Grohotele oferă și delicioasă zmeură dar nu lipsesc insulele de urzici, ienuperii țepoși.

De sub Biserica Piatra Rea spre S-SV se poate vedea valea Rea și Păltinișul iar spre SE valea Rea, stâna mai nouă, Piatra Roșie – ca un uriaș pentagon și la stânga sa Râpa Piatra Rea. Cu precauție și efort consistent, suim spre obârșie torentul de grohote, cu Biserica Piatra Rea la stânga și Piatra Rea propriu-zisă, uriașă, cu vâlcele cu săritori sălbatice dar și brâne pe care până în 1989 puteau fi admirate caprele negre și cervidele, se poate ieși pe Podu Cailor, aproape de un afund aven explorat de speologi, iar de acolo în Zănoaga Cailor sau pe Muntele Cailor și Bulevardul Rodnei (circa 2-3 ore).

Coborâm la valea Rea după care mergem pe poteci pastorale în amontele ei, lasând în stânga stâna. Imediat valea prezintă succesiv înlănțuite repezișuri și cascade fotogenice, panta se accentuează și trebuie să traversăm spre malul drept geografic pentru a putea urmări traseul peste pragurile glaciare până la Piatra Roșie (circa 3 ore de la start), întâlnim modeste dar splendide pâraie cascadate cu izvoarele în Râpa Piatra Rea.

Trecem din nou valea Rea superioară, suind în dreapta, pe la poalele Pietrei Roșii, spre căușele cu restrânse zone umede invadate în mai-iunie de mii de bumbăcărițe, apoi printre jnepeni, ienuperi și stelare flori roz pal sau roșietice de iarba viperei - Scorzonera rosea.

După 1 oră -1 ora și jumătate traversăm Culmea Cimpoiasa coborând în aproximativ 45 de minute – 1 oră versantul său SV-V, extrem de abrupt, pentru a descinde la fosta stână mutare de deasupra celei mai mari și impresionante cascade a văii Cimpoiasa. În cazuri extreme căsoaia fostei stâne mutare de pe Cimpoiasa poate servi drept precar, dar salvator, refugiu pe vreme rea.

După popas coborâm pe malul stâng, abrupt, cu poteci pastorale în serpentine, al văii Cimpoiasa, aproape, la dreapta, ivindu-se cascada mare și mai departe, spre E, vârful Cimpoieș, creștetul Pietrei Rea, ulterior și Biserica Piatra Rea. După o primă porțiune parcursă practic pe versantul E al Păltinișului, cu valea Cimpoiasa în dreapta, trecem prin vad după care continuăm prin perimetrul invadat de ștevie și urzici al stânei inferioare alocată în ultimii ani vitelor.

După căsoaia stânei-promiscuă – pe stânga apare un izvor după care începe coborârea extrem de abruptă, solicitantă, pe un fost drum de car/ TAF cu ogaș post torente, ieșindu-se la confluența văii Cimpoiasa cu valea Rea. Menționez că înainte de confluență, pe finalul văii Cimpoiasa, e de văzut o superbă cascadă-jgheab. De aici se merge spre Borșa Fântâna pe poteca folosită dimineața, la urcare.

Aceste circuit alpin, deși nemarcat turistic, nu pune probleme de orientare pe vreme bună dar oferă probabil unul din cele mai grozave spectacole aqua-florale din Parcul Național Munții Rodnei.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This