Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Jul 13, 2016 în Articole noi, Stiri | 0 comentarii

O canadiancă stabilită în București a rămas impresionată la prima ei vizită în Maramureș

O canadiancă stabilită în București a rămas impresionată la prima ei vizită în Maramureș

„Am avut parte de multe experiențe wow în Maramureș. Aici am întâlnit unii din cei mai prietenoși și săritori oameni. Sfaturile lor despre locurile unde putem gusta bucate tradiționale ne-au transformat vacanța într-una de neuitat”. Așa descrie timpul petrecut în Maramureș o canadiancă stabilită în București, care a vizitat recent județul nostru.

Andrea J. Carman este originară din Canada, dar în prezent locuiește în București. După ani de zile în care a vizitat numeroase țări, dar și zone diferite ale României, pe lista Andreei rămăsese o regiune pe care nu o vizitase: Maramureșul.

„Auzisem de la alți prieteni la ce să mă aștept: natura în toată splendoarea ei, oameni prietenoși, mâncare delicioasă și multe tradiții. Dar cum a fost de fapt? A fost mult mai mult decât atât! (…) Cu cât ne apropiam de destinația noastră, Sighet, priveliștile s-au transformat într-unele de poveste…mi-au trecut prin fața ochilor dealuri de un verde smarald, culturi de grâne multicolore, turme de oi dolofane, ciobănești mioritici uriași și multe căruțe trase de cai. Parcă ma întorsesem în timp cu 100 de ani. Ce fericire! ”, exclamă Andrea J. Carman.

Canadianca a vizitat mai multe locuri din Maramureș, însă cel mai mult a impresionat-o călătoria cu Mocănița. Ajunsă în Săpânța, ea a vrut să vadă Mănăstirea Săpânța Peri, dar și Cimitirul Vesel și, deși recunoaște că cimitirele nu se află pe lista sa cu locuri de vizitat, cel din Săpânța i-a depășit așteptările.

“Trebuie să recunosc că cimitirele nu se numără printre locurile pe care să îmi doresc să le vizitez…Dar Cimitirul Vesel de la Săpânța șochează orice vizitator prin crucile de lemn extrem de colorate. Fiecare cruce este distinctă, sculptată manual și îl arată pe cel drag în diverse scene de viață: de la munca pe ogor până la un pahar cu prietenii. Totul reflectă sărbătorirea vieții și după moarte. Nu cred că există alt cimitir ca el pe lumea asta!”, spune canadianca.

Așa cum ea însăși mărturisește, Andrea J. Carman a rămas impresionată de farmecul peisajelor, de bunătatea oamenilor și, nu în ultimul rând, de gustul bucatelor tradiționale. „Și acum îmi plouă în gură când îmi amintesc de plăcinta cu branză și mărar și verișoara ei, slănina, cumpărate din piața de la Sighet.”, își amintește ea.

În final, canadianca spune că își dorește să revină cât de curând în Maramureș, pentru că acest colț din România este…WOW!

Informații și fotografii: www.romaniawow.com

romaniawow.com

Andrea J. Carman pe Valea Vaserului

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This