Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la May 16, 2015 în Articole noi, Stiri | 0 comentarii

Noaptea muzeelor – program special în seara de sâmbătă, 16 mai, în mai multe instituții de cultură din Maramureș

Noaptea muzeelor – program special în seara de sâmbătă, 16 mai, în mai multe instituții de cultură din Maramureș

Noaptea muzeelor are loc sâmbătă, 16 mai, în mai multe județe din țară, printre acestea fiind și Maramureș.

Opt instituții de cultură din Baia Mare și Sighetu Marmației își vor deschide porțile în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru ca vizitatorii să aibă ocazia să vadă gratuit expozițiile găzduite de muzee, să participe la vizionări de filme documentare, la diferite spectacole ori să poată face observații astronomice.

În Baia Mare, iubitorii de cultură vor avea ocazia să viziteze Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Bastionul Măcelarilor, Muzeul de Mineralogie, Muzeul de Artă, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară și Planetariul.

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș invită publicul între orele 17:00 și 00:45, pentru a vizita expozițiile permanente „Minerit și civilizație în Maramureș”, „Călătorie în universul Ceasului”, „Comori ale Epocii Bronzului în Nordul Transilvaniei” și „Mari Civilizații ale Antichității”. În program vor fi incluse și prezentări de costume dacice și romane, dar și vizionări de filme documentare pe teme istorice.

Bastionul Măcelarilor va fi deschis în același interval orar și va avea o expoziție „construită” în jurul unui velociped din secolul al XIX-lea din colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Vizitatorii vor avea ocazia să afle informații interesante despre biciclete și vor putea admira modele de biciclete mai vechi, dar și piese de bicicletă. În plus, în grădina Bastionului va fi amenajată o parcare specială pentru biciclete, astfel încât cei care aleg să facă turul muzeelor pe două roți să aibă unde să le lase.

Muzeul de Mineralogie își va deschide porțile în intervalul orar 19:00 – 24:00 și va aduce în prim-plan proprietățile mineralelor și în mod special culoarea acestora, pusă în evidență prin procesele de interacțiune dintre razele luminoase și masa mineralelor. Totodată, în Noaptea Muzeelor va fi organizat un concert susținut de Corala Armonia din Baia Mare și vor fi difuzate filme documentare despre științele naturale (dedicate școlarilor și liceenilor).

Muzeul de Artă pregătește un program special pentru Noaptea Muzeelor. Instituția de cultură va fi deschisă între 16:00 și 24:00 și va avea numeroase evenimente pentru toate vârstele:

16:00 – 24:00 Vizitarea expoziţiei permanente „Centrul Artistic Baia Mare. Repere Europene între tradiţii şi inovaţii”;
16:00 – 18:00 Proiecţii video (basme celebre): Hansel şi Gretel, Croitoraşul cel viteaz, Prâslea cel voinic şi merele de aur, Gâsca cu pene de aur, Prinţul fermecat (program adresat cu precădere copiilor);
18:00 – 19:00 Film de prezentare a creaţiei artistului plastic Nicolae Apostol;
19:00 – 20:00 Panteon artistic de Baia Mare (partea II; film realizat de Hitter Ferenc);
20:00 – 20:30 Vernisajul expoziţiei retrospective „Paul Ackerman”(în parteneriat cu EuropeanArt Gallery, Bucureşti);
21:00 – 24:00 Proiecţii videoclipuri „André Rieu – concerte în aer liber”

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară va întâmpina vizitatorii veniți de Noaptea Muzeelor între orele 18:00 și 01:30 cu expozițiile de bază „Lemnul în comunitatea tradiţională – de la leagăn la mormânt”, „Podoaba etnografică – o distincţie culturală identitară”, „Credinţa – tradiţie şi modernitate”, „Ceramica – moștenire culturală a municipiului Baia Mare” și cu expoziția temporară „Arta populară maramureșeană și gorjeană în dialog”, organizată în parteneriat cu Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu.

Planetariul pregătește pentru Noaptea Muzeelor un program divers, care se va desfășura atât în interiorul instituției, cât și în curtea acesteia. Complexul Astronomic va putea fi vizitat în intervalul 18:00 – 24:00, după cum urmează:

18.00 – 21.00: Vizitare expoziții permanente și temporare: TSH ”HUBBLE – 25”, ”Sistemul Solar”, ”Momente Solare – fotografii de Ilie Tudorel”, ”45.Şi de la capăt (expoziție de tehnică astronomică veche)”, ”Obiecte Messier”;
19.00: Comopoetry SHOW – recital poetic (cosmo-poezie) în cupola planetariului: colaborare cu Teatrul Municipal Baia Mare;
20.00: Impro(viz)show – recital pian electronic susținut de Sergiu Gliga, elev la Liceul de Arte din Baia Mare, în sala multimedia (improvizații inspirate de tematica astronomică)

După ora 21:00, programul va continua în curtea Complexului Astronomic Baia Mare, cu observații astronomice, proiecție de filme documentare și concursuri de desenat cu premii.

În Sighetu Marmației, program special de Noaptea muzeelor vor avea Muzeul Maramureșan și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței.

Muzeul Maramureșan va putea fi vizitat de Noaptea Muzeelor între orele 19:00 și 24:00. Începând cu ora 19:00 se va desfășura vernisajul expoziției de tapiserie „Ieșit din fire”, după care va avea loc prezentarea Muzeului de Istorie și Etnografie a Românilor din Transcarpatia, Apșa de Jos, singurul muzeu al românilor din Transcarpatia. În program vor mai fi incluse și trei lansări de carte: „Casa muzeu Vasile Deac Moşu din Cuhea”, autor Ioana Dăncuș, „Ghid turistic: Budeşti – Sârbi”, autor Vasile Timur Chiş și “Ghid turistic: Vadu Izei – Valea Stejarului”, autor Vasile Timur Chiş.

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței va fi deschis publicului în intervalul 16:00 – 24:00. Începând cu ora 19:30, vizitatorii vor avea ocazia să participe la proiecția filmului „Poarta Albă” de Nicolae Mărgineanu.

Accesul la toate muzeele se va face gratuit.

Informații preluate de pe noapteamuzeelor.ro și livemaramures.ro.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This