Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Dec 21, 2017 în Articole noi, Stiri | 0 comentarii

Noaptea Viflaiemurilor la Vișeu de Sus, în 24 decembrie

Noaptea Viflaiemurilor la Vișeu de Sus, în 24 decembrie

Orașul Vișeu de Sus încearcă să se impună ca destinație turistică și în timpul iernii chiar dacă nu are pârtii. Pe durata sărbătorilor de iarnă, în localitate se vor organiza mai multe evenimente, inclusiv unul care aduce a carnval.

Tradiția care se perpetuează la Vișeu de Sus este ”Viflaiemul”, prezentat ca fiind cel mai frumos și spectaculos obicei ce se păstrează în oraș. Acesta este o formă de teatru religios, o dramă liturgică despre Nașterea Mântuitorului.

Fiecare biserică din Vișeu de Sus are un Viflaiem care o reprezintă, eroii localnici etalând costume special confecționate pentru acest moment și întrecându-se în interpretarea colindelor străbune.

Noaptea Viflaiemurior 2017 - Vișeu de Sus

Anuța Pop, directorului Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus, a precizat că există colinde specifice Viflaiemului, interpretate în manieră ostășească, ce pot fi auzite doar în acest context. “Deși Viflaiemul se regăsește și în alte localități ale Maramureșului Istoric, Vișeul de Sus se definește prin accentul deosebit al caracterului apotropaic. Acesta se traduce prin clopotele imense (dubele) pe care dracii le poartă (ajungând și la 70 kg/persoană), al căror zgomot alungă spiritele malefice”, a ad[ugat aceasta.

Viflaiemurile se vor întâlni în Noaptea de Ajun, la ora 22.00, în centrul orașului, în cadrul evenimentului Noaptea Viflaiemurilor, organizat de Primăria și Consiliul Local Vișeu de Sus, Protopopiatul Ortodox Vișeu şi Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus.

Ziua de Crăciun va fi a colindului, Ștefan Hrușcă urmând să aducă vestea Nașterii Mântuitorului prin intermediul unui concert extraordinar ce va începe la ora 15.00 și va avea loc pe scena de pe platoul Casei de Cultură Vișeu de Sus.

Vișeuanii și turiștii aflați în oraș în data de 26 decembrie sunt invitați, începând cu ora 17.00, la spectacolul de colinde și obiceiuri de iarnă specifice zonei ”Veniți, creștini, la Viflaim!”.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This