Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Feb 28, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

Munții Lăpușului (Cavnic): La Tăul Negru

Munții Lăpușului (Cavnic): La Tăul Negru

Traseu: Baia Mare – Cavnic – Pasul Neteda – Făgădău Pintii – turbăria Tăul Negru

Obiectiv: Tăul Negru, iezer dintr-o turbărie, arie naturală protejată

Localizare: Maramureș, zona Cavnic, Munții Lăpușului

Itinerar: plecare din Baia Mare până în Cavnic – La Icoana

Marcaj turistic: bandă roșie până la Făgădău Pintii, nemarcat spre Tăul Negru

Tip traseu: excursie

Grad dificultate: ușor

Echipament necesar: hanorac, bocanci, rucsac, bețe de trekking

Lungime și durată: aproximativ 3 ore si jumătate – 4 ore și circa 8-9 km

Diferența de nivel: 200 m

Recomandări: pe vreme cu vizibilitate redusă de urmărit riguros marcajul turistic bandă roșie, H-ul roșu silvic și bornele silvice

Avertismente: atenție la deplasarea prin turbăriaTăul Negru, risc înfundare în mâl sau înec

Căi de acces: Baia Mare – Baia Sprie – Cavnic – La Icoană (până aproape de Pasul Neteda)

Mijloace de locomoție: curse autobuz-microbuz interurban, autoturism personal, bicicleta până La Icoana sau mountain bike până la Făgădău Pintii

Sugestii de cazare: nu e cazul, dar în zona Pasului Neteda, a pârtiilor de schi de pe Dealul Roata – Cavnic există pensiuni turistice, ca și în orașul Cavnic de altfel.

Descriere traseu:
Se pleacă din Baia Mare via Baia Sprie și Cavnic, suind prin Handal spre Pasul Neteda. Traseul propriu-zis începe La Icoana – reper o răstignire pe stânga șoselei. Aici apare marcajul turistic bandă roșie (care vine pe culmea Munților Gutâi traversând Trei Apostoli (Gutâiul Mic) și Pasul Neteda, loc în care debutează Munții Lăpușului (zona vestică).

Se urmărește marcajul bandă roșie care flanchează pe direcția SE un drum de TAF pietruit. Se trece pe sub linia electrică de înaltă tensiune. Curând după aceea, la o bifurcație, se continuă la stânga-N-NE ieșind pe culmea care are o direcție generală V-E.

De pe culme, banda roșie e dublată de H-ul silvic roșu și succesive borne silvice. Se omit variantele din culme spre dreapta E-SE. Poteca suie ușor câteva mameloane cu rariști de fag și brad apoi coboară spre o mare poiană în care banda roșie turistică e pe un bolovan din zona SE a poienii, greu vizibilă pe vreme neprielnică.

Se recomandă urmărirea drumului de car din zona E a poienii – acesta se orientează imediat spre N-NE având aspect de șleau, traversând un codru tânăr iar după 250-300 m dând într-o culme orientată aproximativ SE-NV, cu un drum de TAF larg. Se urmărește acest drum prin plantația de molid și lăstăriș de fag spre dreapta și în sus, ajungându-se în pajiștea alpină întinsă la N spre Budești și la E spre Măgura Mare.

În dreapta rămâne vârful Făgădău Pintii cu făget rar. Drumul coboară ușor circa 250-300 m spre o șa largă – Făgădău Pintii – reper o aglomerare de andezite cu aspect tumular în stânga drumului. Lipit de această fostă fundație, spre N, e un molid solitar iar la S și la circa 50 m, un uriaș fag bătrân.

Până la Făgădău Pintii sunt necesare pentru deplasarea de La Icoana 1-1 oră și jumătate. De aici nu se mai continuă pe banda roșie și H-ul silvic către E, adică pe culmea Munților Lăpușului spre Zgleamănu, Prisaca, vârful Neteda (sau Pleșa), vârful Prislop, vârful Văratic… ci se schimbă direcția de deplasare cu 90 grade.

Se ia descendent-dreapta (S) trecând pe lângă fagul secular, la început pe un drum descendent de TAF apoi la stânga acestuia, pe o culme cu lăstăriș și seminceri rari sau chiar pe firul grohotos al unui pârâu ce curge spre zona N a turbăriei Tăul Negru.

Turbăria și iezerul Tăul Negru apar spre S la o ora si jumătate-2 ore de la plecare. Returul La Icoana se face pe același traseu, dar în sens invers.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This