Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Feb 28, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

Munții Igniș: Blidari – Piatra Bulzului

Munții Igniș: Blidari – Piatra Bulzului

Traseu: Păstrăvăria Pistruia - valea Firiza - Piatra Bulzului - vârful Bulzului

Obiectiv: Piatra Bulzului – stâncile megalitice de origine vulcanică și vârful Bulzului – 1051 m

Localizare: Maramureș, Blidari

Itinerar: Baia Mare – Firiza – Blidari – Păstrăvăria Pistruia; 25 km, asfalt

Marcaj turistic: vechi, bandă albastră, peste vârful Bulzului; nemarcată turistic varianta în urcare dinspre capătul NE al Blidariului

Tip traseu: excursie

Grad dificultate: mediu, dificil iarna

Echipament necesar: adecvat sezonului, pantă accentuată, lespezi și platoșe andezitice la final spre zona superioară cu belvedere a Pietrei Bulzului; recomandabile bețele de trekking

Lungime și durată: 8-10 km, 4-5 ore

Diferența de nivel: 650-700 m

Recomandări: de asigurat apa potabilă din start, nu sunt izvoare în traseu

Avertismente: zonă cu urși, atenție la belvederile prăpăstioase, risc de accidentare gravă

Căi de acces: varianta clasică, tur-retur pe bandă albastră peste vârful Bulzului sau urcare din capătul NE al Blidarului cu retur de la Piatra Bulzului pe marcaj bandă albastră via vârful Bulzului la Păstrăvăria Pistruia

Mijloace de locomoție: autobuz urban 1, autoturism personal

Sugestii de cazare: la pensiuni din Firiza, Baia Mare, cort

Descriere traseu:
Plecăm din Baia Mare spre Firiza-Blidari. Admirăm lacul de acumulare. Traseul debutează la Păstrăvăria Pistruia, ţintă, Piatra Bulzului, nu pe marcajul bandă albastră din amontele malului geografic stâng al văii Pistruia Mare (săgeata indică 1.5-2 ore) ci continuând aproximativ 1 km pe valea Firiza, în amonte.

Acolo unde casele de vacanţă se răresc (pe liziera molidişului), urcăm la stânga aproximativ 50 m pe un picior abrupt pe care-l traversăm (RNP Romsilva, marcaj silvic roşu) spre E ajungând într-o poieniţă.

În continuare traversăm valea Pistruia Mică și suim în versantul stâng până pe culmea marcată silvic cu bandă galben-portocalie (pădure proprietate privată). De aici încolo traseul e ascendent pe culmea orientată spre NV-V cu fagi monumentali, rar paltini, mai sus. Nu peste mult apar bolovanii andezitici rostogoliţi pe versantul abrupt situat la SE de Piatra Bulzului. Făgetul tânăr e tăiat de vechi drumuri de TAF urcând dinspre valea Sturului pentru a ajunge în valea Pistruia Mică.

După circa 2 ore de la debut ajungem la Piatra Bulzului, în baza. Zona prezintă arbori dezrădăcinaţi de furtuni, zmeuriş şi rugi agasanți de mur. De aici începe asaltul versantului estic stâncos și accidentat de pe Piatra Bulzului evitând roca vulcanică vălurită.

După 2 ore și jumătate de la plecare, depăşim un lăstăriş dens de mestecăniş și ajungem pe Piatra Bulzului. Culmea e marcată de un molid solitar. Pe vreme bună se panoramează plonjant spre Blidari, Firiza şi lacul de acumulare sau către versanţii NV ai vârfului Igniş, mai aproape spre vârful Chicera Mare (1048 m), frumosul culoar al văii Blidarului şi Piciorul Strâmbei (debutând la confluenţa dintre valea Sturului și valea Blidarului cu Piatra Lupului, un donjon andezitic impresionat, înalt de circa 30-45 m). Mici insule de screadă înviorează peisajul stâncos şi arid.

După o scurtă pauză, deplasarea continuă pe Piatra Bulzului (creştetul V custuros) – atenţie la o mică săritoare stâncoasă placată iarna cu gheaţă! Apariţia vechiului marcaj bandă albastră ajută la depășirea megaliţilor întinşi în lungul crestei, mai ales spre SV, și la descinderea într-o poieniţă ce debordează în debutul primăverii de lușcuțe.

Cotim spre stânga și dăm în culmea împădurită cu foioase intercalate cu molizi maturi şi după vreo 20 minute de la plecarea de pe Piatra Bulzului se ajunge la borna topo de pe vârful Bulzului (1051 m altitudine).

De acum încolo se coboară timp de aproximativ 1 oră și jumătate pe larga potecă abruptă străjuită de stâncării andezitice stratificate, marcată turistic cu bandă albastră veche şi H silvic mixt, galben-portocaliu (privat) la E şi roşu la V. Făgetul e intercalat cu paltini şi cireşi sălbatici, urmează apoi o vastă defrişare post dezrădăcinări de vânt.

De aici se poate panorama către Igniş, Chicera Marei şi în lungul văii Blidarului, respectiv a Piciorului Strâmbei dar şi la S, către vârful Ostra şi Strâmba. Poteca iese în fânaţele cu grajd şi şură tradiţională de deasupra caselor de vacanţe de pe malurile văii Pistruia Mare aflată la confluenţa cu valea Firiza.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This