Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Nov 20, 2014 în Obiective turistice | 0 comentarii

Mănăstirea Bârsana, Maramures

Mănăstirea Bârsana, Maramures

Mănăstirea Bârsana are o istorie care se întinde pe sute de ani, acum fiind un obiectiv turistic reprezentantiv pentru Maramureș.

Lăcașul de cult, aflat la o distanță de 20 de kilometri de municipiul Sighetu Marmației, a fost un centru de spiritualitate pe Valea Izei până în 12 iulie 1791, când a fost desființat.

În 1806, biserica mănăstirii a fost mutată în sat de către credincioșii din Bârsana, care au dorit astfel să o protejeze de la distrugere. Zeci de ani după aceea, localnicii au dorit să o readucă pe vechiul loc și să reînființeze mănăstirea, lucru care nu s-a putut din cauza regimurilor politice care au urmat. Abia în 1993 li s-a împlinit visul, când s-a sfințit piatra de temelie a noii mănăstiri și s-a decis ca aceasta să fie lăcaș de cult pentru maici.

Mănăstirea Bârsana este închinată Soborului Sfinților 12 Apostoli, sărbătorit la 30 iunie, iar ansamblul ei cuprinde biserica din lemn în stil maramureșean, altarul de vară, aghiasmatarul, stăreția, casa voievodală, casa maicilor, casa artistului, casa duhovnicului, arhondaricul, prăznicarul cu trapeza, muzeul de icoane și carte veche Gavril de Bârsana, turnul – clopotniță, dar și poarta maramureseană și monumentul funerar de la intrare.

Manastirea Barsana, Turism Maramures

Mănăstirea Bârsana, Maramureș

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This