Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Dec 19, 2014 în Stiri | 0 comentarii

Castelul Pocol – ce destinație i-ai da clădirii de pe Valea Borcutului?

Castelul Pocol – ce destinație i-ai da clădirii de pe Valea Borcutului?

Castelul Pocol, clădire simbol pentru mineritul din Baia Mare, este situat pe Valea Borcutului, iar în prezent se află în paragină.

Proprietarul imobilului, Consiliul Județean Maramureș, și-a manifestat intenția de a reabilita castelul printr-un proiect european cu finanțare nerambursabilă. Până să se ajungă la realizarea planului, autoritățile au lansat un sondaj ca să afle opinia băimărenilor despre posibila destinație a clădirii, precum și a anexelor acesteia.

Participanții la sondaj au trei opțiuni, având de ales între următoarele destinații: utilitate culturală – Muzeul mineritului sau Centru pentru promovarea culturii tradiționale și a meșteșugurilor; Utilitate socială – Cămin pentru persoane vârstnice inclusiv centru de zi; Utilitate economică – Centru de afaceri și dezvoltare antreprenorială inclusiv incubatoare de afaceri.

Sondajul este disponibil pe prima pagină a site-ului Consiliului Județean Maramureș până în data de 31 ianuarie 2015.

Clădirile vizate pentru reabilitare, în afară de Castelul Pocol, sunt: lemnăria, ghereta portarului, anexa, trei fântâni de beton, un bloc de locuințe P+3 și centrala termică.

Castelul Pocol are 13 încăperi și o suprafață de 440 mp. A fost construit între anii 1903 – 1904 de către Alexiu Pocol, un personaj aparte, reprezentativ pentru istoria mineritului din Baia Mare. Fost învățător, Alexiu Pokol a devenit proprietarul minelor de aur de pe Valea Borcutului și împrejurimi, bogăția lui fiind arhicunoscută după ce s-a aflat că a oferit 3,6 kg de aur pentru făurirea coroanei Reginei Maria.

Despre Castelul Pokol, care îi era reședință, se spune că ar fi avut o încăpere pardosită cu monede din aur. Alexiu Pokol i-ar fi cerut însă acceptul kaiser-ului Franz Josef, iar acesta și-ar fi dat acordul cu condiția ca toate coroanele să fie puse în dungă pentru ca nimeni să nu le calce în picioare.

În anul 1928, Casa Pocol, împreună cu mina din Valea Borcutului, au trecut în proprietatea unei societăţi miniere, iar în anul 1930 “Castelul” a fost vândut unui mare industriaş elveţian, pe nume Boissanos E., în proprietatea căruia a rămas până în anul 1948.

Clădirea fost naţionalizată, ulterior fiind folosită ca grădiniţă, şcoală şi ca locuinţă pentru angajaţii Întreprinderii de Prospecţiuni şi Explorări Geologice (IPEG) Baia Mare. După 1989, aceasta a fost folosită de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, aici locuind copiii instituţionalizaţi din tot judeţul.

Castelul Pocol, situat în Baia Mare – strada Valea Borcutului nr. 119, se află pe lista obiectivelor de patrimoniu național – categoria B (cod LMI 2004: MM II–m-B-04491).

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This