Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Dec 23, 2014 în Stiri | 0 comentarii

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă din Sighetu Marmației

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă din Sighetu Marmației

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” este cel mai important eveniment hibernal care are loc în Sighetu Marmației.

De aproape cinci decenii, mai exact din anul 1968, evenimentul care aduce în prim-plan obiceiurile de Crăciun și tradițiile de iarnă specifice Maramureșului se desfășoară fără întrerupere în preajma datei de 27 decembrie.

La prima ediție, evenimentul a avut loc în perioada comunistă și inedit este faptul că a cuprins un concert de colinde care s-a desfășurat în sala Teatrului Dramatic din Baia Mare, în data de 28 decembrie 1968.

În cel de-al doilea an, concertul de colinde din cadrul manifestării a avut loc în sala Studio din Sighet, sub numele de „Festivalul datinilor și obiceiurilor laice de iarnă”. A doua zi, în 29 decembrie 1969, pe străzile orașului au defilat care alegorice, iar mai multe cete de colindători s-au alăturat grupului.

Începând din cel de-al treilea an, evenimentul a primit numele de „Festivalul datinilor și obiceiurilor de iarnă”, iar din 2003, manifestarea a fost inclusă în rândul Festivalurilor Internaționale de către Organizația Internațională de Folclor, instituție afiliată la UNESCO.

În prezent, festivalul este precedat de numeroase concerte de colinde, expoziții sau lansări de carte. Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă începe cu un alai de colindători din mai multe localități maramureșene care cântă colinde tradiționale, pun în scenă un joc cu măști sau pregătesc un moment artistic prin care dezvăluie obiceiurile de iarnă specifice zonei din care provin. Toate aceste momente au loc pe străzile din Sighetu Marmației, după care participanții urcă pe scenă pentru a le oferi celor prezenți un spectacol de datini și obiceiuri de iarnă cu specific maramureșean.

Zeci de turiști străini participă la festival, atrași de obiceiurile de iarnă unice în lume, în care se găsesc oameni costumați în draci ori urși, feciori călare pe cai înstruțați, coconi îmbujorați însoțiți de părinți îmbrăcați în gube și cu opinci în picioare. De altfel, fotografiile realizate la festivalul de la Sighet fac înconjurul lumii, mai ales că tradițiile și portul maramureșenilor este aparte.

Nu doar reprezentanți ai localităților maramureșene participă la festival, ci și păstrători ai obiceiurilor strămoșești din regiuni precum Banat, Moldova sau Bucovina, iar în ultimii ani printre participanți sunt și invitați din Republica Moldova, Ucraina sau alte țări.

Manifestarea are și o componentă științifică, prin sesiunile de referate și comunicările științifice pe teme de folclor din programul festivalului. Numeroși cercetători, atât străini, cât și români, au susținut de-a lungul anilor referate și prelegeri de etnografie. Printre aceștia se numără Aurora Liiceanu, Sanda Golopenția, Constantin Eretescu, Gail Kligman, Pierre Dutron sau Miya Kosei.

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” își propune valorificarea, păstrarea și transmiterea obiceiurilor și datinilor de iarnă specifice Maramureșului, dar și a valorilor creației populare.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This