Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Aug 25, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

Defileul Lăpușului: Din Roșia, pe Dealul Pietranu și Pădurea Mesig, spre Împreunături

Defileul Lăpușului: Din Roșia, pe Dealul Pietranu și Pădurea Mesig, spre Împreunături

Traseu: Rosia - Dealul Pietranu - Pădurea Meșig - Împreunături

Obiectiv: zona etno-turistică Remetea Chioarului – Roșia – Berchezoaia, Pădurea Mesig, Împreunături (confluenta râului Cavnic cu Lăpuș)

Localizare: Maramureș, Defileul Lăpușului, flanc geografic stâng – Roșia

Itinerar: Baia Mare – Satu Nou de Jos – Remetea Chioarului – Roșia

Marcaj turistic: nu există; în zona punții suspendate pe cabluri care leagă Roșia de Remecioară există un panou mare cu harta Defileului Lăpușului

Tip traseu: drumeție practicabilă în orice anotimp, vara și toamna recomandabilă ciupercăritului

Grad dificultate: ușor

Echipament necesar: adecvat anotimpului

Lungime și durată: 4-5 ore, 8-9 km total *(de avut în vedere încă 1 oră și 30 de minute – 2 ore dacă din Pădurea Mesig se coboară și-n final se revine de la Împreunături)

Diferență de nivel: circa 300-350 m

Recomandări: harta turistică Defileul Lăpușului, an 2012

Avertismente: poteca largă / drum de car de pe spinarea Pădurii Mesig se curmă brusc în zona N, acolo de unde coboară spre Împreunături pe un picior foarte abrupt, stâncos/ custuros pe alocuri; în principu pentru a ajunge la confluența celor două râuri (Lăpușul curgând dinspre S-SE iar Cavnicul dinspre E-NE) se coboară direct pe picior, în scurte volte necesare ocolirii stâncilor; ajunși la confluență, traversati prin vad și puteți continua pe malul geografic drept al Cavnicului, în amontele sălbaticului defileu al acestuia, trecând pe lângă puntea suspendată de la Zugău, aceasta legând odinioară Coaș cu Întrerâuri, apoi pe la podul Întrerâuri, ieșiți în Copalnic aproape de gura văii Domoșa ce vine dinspre Copalnic Deal; există și opțiunea ca odată ajunși la Împreunări să continuați deplasarea în amontele malului geografic stâng al Lăpușului către Zugăul de pe cursul acestuia (diferit de Zugăul râului Cavnic) spre Biserica Vacilor iar de-acolo, în amontele văii Tăului, pe un drum de TAF, spre Berchezoaia – Cetate; de aici spre stânga, aproape, sunt vestigiile medievalei Cetăți a Chioarului iar spre dreapta, vatra răzlețită a localității Berchezoaia

Căi de acces: din Remetea Chioarului spre râul Lăpuș și-n continuare pe malul geografic stâng al acestuia până la puntea Roșiei

Mijloace de locomoție: curse Baia Mare – Remetea Chioarului; autoturism personal; mountainbike

Sugestii de cazare: pensiuni din Remecioara, Roșia, Săcălășeni

Descriere traseu:
Plecăm din Baia Mare spre S, către CătălinaRemetea Chioarului, iar din fața noii biserici și a celei vechi, monument istoric de lemn, abandonăm șoseaua spre Berchez – Șomcuta Mare și o luăm la stânga pe asfaltul îngust, spre râul Lăpuș până la pod. Nu traversăm podul ci continuăm pe drumul pietruit de pe malul stâng al Lăpușului.

Trecem pe lângă o horincie, 2 heleștee în curs de amenajare și un altul privat, pentru pescuit și agrement, apoi depășim prin stânga balta AJVPS Maramureș și oprim la capătul punții suspendate ce leagă Roșia de Remecioara, Aici e o hartă cu Defileul Lăpușului și o cruce din andezite negre plasată la o răspântie. Spre stânga, drumul blocat cu o barieră, duce la apropiatele case de vacanță, varianta cealaltă suie alert spre gospodării rare, case de vacanță și o zonă cu relativ recent restaurate excepțional, în stil chiorean, case și dependințe tradiționale dar și noi edificii împrumutând inspirat din arhitectura maramureșeană tradițional bazată pe piatră și lemn, zona fiind estetic împrejmuită cu un lung gard împletit din nuiele de alun și acoperit cu draniță.

Gospodăriile dispar iar spre stânga se deschide o panoramă spre Defileul Lăpușului din zona Balta NeagrăRemecioaraRoșia iar înainte, spre culmea Pădurii Mesig. Un drum de car suie spre culmea care leagă aproximativ pe direcția NE-SV Dealul Pietranu de Pădurea Meșig, traversează mici livezi și poieni cu corni. Un izvor colmatat-neîngrijit rămâne în dreapta. Imediat mai sus de acesta atrag atenția succesive doline mici acaparate de carpeni tineri și o fântână cu ghizd scund și acoperiș din scânduri de stejar, alături e un valău din anvelopă de tractor pentru adăpat vitele.

După circa 1 oră de urcuș nesolicitant, ieșim la stânga de Dealul Pietranu, într-o șa largă cu belvedere spre Buteasa, dealul Cetății Chioarului precedat de un lung saivan relativ nou și cu șarpantă roșie, la stânga e culoarul Lăpușului decupat printre versanții accidentați și abrupți iar la stânga lui Dealul Hijii. Dincolo de acesta e sătucul Întrerâuri iar peste dealul medievalei Cetăți a Chioarului se văd răzlețe gospodării ce aparțin de Codru Butesei.

Aproape, în dreapta, e o solitară casă cu șarpantă de azbociment (la poalele estice ale Dealului Pietranu) iar mai departe, spre SV, Dealul Colnice (461 m) marcat cu un mic observator (cinegetic probabil). La poalele acestuia a existat în secolele XVI-XVII Cărămidăria medievală unde s-au produs și ars cărămizile necesare construirii cetății, în locul extragerii argilei – La Tău – rămânând o groapă largă și afundă treptat umplută de apele din izvoare și cele pluviale din care-și trage obârșia modesta vale a Tăului care coboară în malul stâng al Lăpușului foarte aproape de Biserica Vacilor.

Din șa spre NE continuă drumul de car pe culmea splendidei Păduri Mesig, de gorun pe versanții sudici, carpen, fag, plopi tremurători, cireși sălbatici și mesteceni pe cei nordici (pe care se află Piatra Corbului). Un alt drum de car se desprind din șa, acesta coborând în serpentine spre gospodăriile izolate ale Berchezoaie aflate pe malul stâng geografic al văii Tăului.

Ținem drumul de pe culme iar deplasarea aduce aici unei relaxante plimbări printr-un parc. Remarcăm în această zonă faptul că Defileul Lăpușului, care face la Împreunături o mare buclă în U, se vede de ambele părți ale culmii.

De la capătul drumului de car/ potecii de pe Culmea Mesig spre Împreunări, acolo unde poteca dispare, coborârea directă pe piciorul extrem de abrupt și accidentat la albia unde confluează râul Cavnic cu râul Lăpuș facem circa 30 minute dar întoarcerea pe culme necesită 45-60 minute.

Întoarcerea în Roșia o facem pe traseul anterior descris dar în sens invers; (mențiune – nu există o potecă de pe culmea Pădurii Mesig spre NV-V spre Piatra Corbului, iar coborârea (sado-masochistă) de la Împreunături pe malul stâng a Lăpușului, trecând pe deasupra stâncăriilor discontinue ale acestuia și pe lângă Piatra Corbului pentru a ieși în Roșia, presupune un real calvar fiindcă nu există potecă iar versantul povârnit e acoperit cu foiase tinere dense și tăiat de 4-5 vâlcele torențiale frecvent blocate cu doborâturi de vânt, locurile de belvedere spre râul Lăpuș fiind extrem de puține și greu accesibile).

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This