Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Dec 3, 2014 în Obiective turistice | 0 comentarii

Cimitirul Vesel, Săpânța, Maramureș

Cimitirul Vesel, Săpânța, Maramureș

Cimitirul Vesel – Săpânța, Maramureș – este cel mai celebru obiectiv turistic din Maramureș. Locul în care moartea este luată în râs a devenit reper pe harta turistică mondială, textele de pe crucile vopsite în “albastru de Săpânța” fiind traduse în zeci de limbi.
Istoria Cimitirului Vesel din Săpânța se leagă de numele meșterului popular Stan Ioan Pătraș, care din adolescență a fost pasionat de prelucrarea lemnului, dar și de pictura naivă. Din această îmbinare au apărut crucile de la Săpânța, pe care s-au scris epitafuri umoristice care să surprindă persoana decedată.
Pe crucea lui Stan Ioan Pătraș din Cimitirul Vesel, pe care chiar meșterul și-a făcut autoportretul, stă scris: “De cu tânăr copilaș / Io am fost Stan Ioan Pătraș / Să mă-ascultaț oameni buni / Ce voi spune nu-s minciuni / Câte zile am trăit / Rău la nime n-am dorit / Dar bine cât am putut / Orișicine mia cerut / Vai săraca lumea mea / Că greu am trăit în ea.”

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This