Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Jan 4, 2015 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

Țara Oașului: Racșa – dealul Ursoi – dealul Comșa – La Eminescu, iarna

Țara Oașului: Racșa – dealul Ursoi – dealul Comșa – La Eminescu, iarna

Traseu: Racșa – în amontele văii Băilor – iarna (15 ianuarie); alte variante: Săbişa – Dealul Comşa, coborând pe la Cetatea Seini; Viile Apei – dealul Comșa, traversând culmile vârfului Tarda şi Tăul Lacului; Seini, via strada Boci şi în amontele văii omonime; dintre Săbişa şi Seini, pe la gura Văii Hotarului, la aproximativ 100 m S de cariera cu cruce albă din dealul Soarelui
Obiectiv: Dealul Comșa (versant nordic) – numele poetului Mihai Eminescu apare scris într-o plantație de molizi
Localizare: Racșa, Țara Oașului
Itinerar: Baia Mare – Seini – Orașu Nou – Racșa – La Eminescu / retur, circa 45 km
Marcaj turistic: opțional, coborârea din poiana dealul Comșa în Seini se poate face în avalul văii Seinel (marcaj turistic triunghi roşu) sau pe la dealul Cetăţii, cu ruinele medievalei cetăţi Seini (marcaj turistic triunghi albastru)
Tip traseu: drumeție
Grad dificultate: mediu
Echipament necesar: adecvat anotimpului
Lungime și durată: 4h – 4h 30 min, 9-10 km
Diferență de nivel: circa 400-450 m
Recomandări: harta topo a zonei 1:25.000
Avertismente: -
Căi de acces: din șoseaua Orașu-Nou – Negrești Oaș, în dreapta, prin Racșa
Mijloace de locomoție: curse autobuz până la Negrești Oaș, autoturism
Sugestii de cazare: -

Descriere traseu:
Din Racșa (județul Satu Mare), la prima volta stânga şi-n sus se poate lua în dreapta pentru varianta de traseu via valea Băilor sau pe valea Muntelui sau, pentru varianta directă, în sus pe culmea dealul Ursoi, pe malul geografic stâng al văii Satului.

Pe a doua variantă, urmată la acest traseu, drumul trece pe sub biserică, în sus şi la dreapta (spre S) pentru a ajunge pe o uliţă botezată Plopiş. De pe dealul Ursoi se urcă până la Afiniș, apoi la mesteceni şi tufele de mătură, iar mai departe în plantaţia eminesciană.

Se merge pe uliță, iar curând, la orizontul SE, se profilează Muntele Mic, ușor de reperat după forma piramidală, şi mai apoi vârful Pietroasa. Casele de pe uliţa Plopiş dispar curând și lasă loc viilor și pomăriilor, îndeosebi livezilor de pruni.

Spre E şi SE apare culmea dealul Grohotiş. În urmă, e Racşa iar deasupra, la orizont, vârful Jeleznicu Mare (cu relee) şi vârful Jeleznicu Mic, în depărtare, pe frontiera româno-ucraineană, cel mai înalt obiectiv din Munţii Oaşului: vf. Vâscului (deasupra localităților Bixad şi Moişeni). Treptat se conturează și culmea largă ce marchează trecerea dinspre Ţara Oaşului către Maramureşul Istoric, pe la Huta-Certeze.

Se trece pe lângă un ciurgău, preaplinul de la un bazin pentru captarea apei. Uliţa capătă aspectul unui şleau de căruţe afund și îngust, pe alocuri cu variante mai vechi şi abandonate acaparate de tineri mesteceni, dar îndeosebi de tufele etern verzi de dobru sau mătură (Genista tinctoria), care în final de mai şi debut de iunie debordează de ghirlande galben-portocalii de flori.

În dreapta, peste valea Muntelui şi către valea Băilor e o mare plantaţie de molid matur, după care se întind făgeturile dealului Tarda (462 m). În faţă (S) se apropie versantul nordic larg, cu pajiştea invadată de dobru şi mestecăniş, al dealului Comşa.

Sub dealul Comşa, spre NE şi sub şaua Comşa – Grohotiş, se conturează un deal defrişat odinioară (dealul Groapei – 527 m) acaparat de lăstăriş de fag şi mesteacăn. La întoarcere, după coborârea de pe vârful dealului Comşa, vom ocoli prin NE, pe la un izvor cu adăpătoare pentru turmele de animale, pentru a reintra pe culmea lungă a dealului Ursoi.

Plantaţia de pini de pe dealul Comşa se apropie în dreapta. Un vechi drum de TAF duce pe sub Eminescu, către poteca marcată cu triunghi roşu şi triunghi albastru ce coboară la SV într-o poiană în care se află o cabănuţa silvică.

Molizii din care e scris numele poetului au 3- 5 m înălțime, dar cu mare greutate se pot desluşi literele EMI în pajiişte şi un picior din N. Terminația ESCU apare în matura plantaţie de pin, în consecinţă vizibilă doar de la înălțime.

Din zonă se poate panorama spre vârful Tăul Lacului, dealul Cetăţii (290 m), valea Muntelui și valea Băilor.

De pe vârful dealului Comşa (652 m), atins după un parcurs de circa 5 km în 2h 30 min de la intrarea pe uliță, se poate admira Muntele Mic (E-SE), şi-n plan îndepărtat vârful Pietroasa, unde se amenajează o pârtie de schi.

Se merge pe culme, către şaua dinspre est, spre dealul Grohotiş, se ocolește prin E-NE dealul Groapei, în cele din urmă se trece pe la izvorul cu adăpătoare pentru a da în drumul de căruțe, iar mai apoi din nou în uliță.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This