Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Mar 14, 2017 în Articole noi, Stiri | 0 comentarii

Cele mai frumoase flori de mină din Maramureș au fost trimise în Tulcea

Cele mai frumoase flori de mină din Maramureș au fost trimise în Tulcea

Tezaurul mineral al Maramureșului va fi expus în Tulcea, unde joi, 16 martie, va fi vernisată expoziția temporară „Tezaurul de sub picioarele noastre”. Tulcenii, dar și turiștii care vor vizita Delta Dunării în următoarele luni vor putea admira cele mai frumoase flori de mină din Maramureș.

Scopul realizării acestei expoziţii este de a prezenta florile de mină extrase din minele Maramureșului şi de a face cunoscut patrimoniul mineralogic unic al județului. În cadrul expoziției vor fi expuse 105 flori de mină special alese pentru acest proiect cultural, dintre cele peste 17.000 de eșantioane minerale aflate în colecția muzeului.

Oficialii instituției de cultură din Baia Mare au explicat că selecția exponatelor s-a făcut luând în considerare mai multe criterii, astfel încât să cuprindă eșantioane cu calități estetice deosebite – dimensiuni de excepţie ale unor cristale, combinaţii de culori, forme cristalografice – minerale reprezentative pentru Maramureș, minerale descrise pentru prima oară în zona Baia Mare, minerale reprezentative pentru fiecare mină din zonă, precum şi minerale rare pe plan mondial. Dintre aceste „flori de mină”, foarte multe, prin raritate, perfecţiune, dimensiuni, parageneză, se ridică la valoare de patrimoniu cultural.

Eșantioanele minerale care aparțin Muzeului de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare au mai fost prezentate și cu alte ocazii la Tulcea. Expoziția este deschisă la sediul Centrului Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării până pe 15 iunie 2017.

Afis expozitie flori de mina Tulcea

„Colaborarea dintre Muzeul de Mineralogie Baia Mare și Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea se desfășoară pe mai multe planuri și durează de mai bine de 10 ani. Prima expoziție organizată de Muzeul nostru la Tulcea a fost în anul 2006, în vechiul sediu. În anul 2010, după inaugurarea noului sediu al Centrului Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării, a fost organizată cea de a doua expoziție la Tulcea, vizionată de un număr de peste 13.200 de turiști. În anul 2016, în perioada 15 iulie – 31 august, tot în urma unei colaborări între instituțiile noastre, la Baia Mare, în găzduirea Galeriei de artă a centrului Gold Plaza, a fost organizată expoziția de fotografie „Dunărea, Dobrogea, Delta”, care s-a bucurat de un real succes în rândurile publicului băimărean. Faptul că nordul Dobrogei, Tulcea și Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării sunt locuri preferate de turiști și localnici sunt doar câteva dintre motivele pentru care ne vom întoarce la Tulcea ori de câte ori vom fi invitați și ne vom strădui astfel încât colaborarea noastră să continue și să îmbrace noi abordări”, a apreciat Ioan Denuț, director al Muzeului de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This