Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Sep 5, 2015 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

Cavnic: Pe Piatra Mălnașului din Gutâi

Cavnic: Pe Piatra Mălnașului din Gutâi

Traseu: Baia Mare – Baia Sprie – Cavnic Handal

Obiectiv: Piatra Mălnașului

Localizare: Maramureș – Cavnic-Handal, masivul Gutâi

Itinerar: Baia Mare – Baia Sprie – Cavnic Handal – asfalt, circa 35 km

Marcaj turistic: nestandardizat, triunghi roșu vopsit pe plăcuțe din tablă

Tip traseu: excursie

Grad dificultate: ușor

Echipament necesar: adecvat anotimpului

Lungime și durată: 2 ore si jumatate – 3 ore, circa 4 km

Diferența de nivel: 250 m

Recomandări: de asigurat apa din start, nu există izvoare potabile în zona obiectivului

Avertismente: atenție la deplasarea în preajmă (grohote) și pe Piatra Mălnașului

Căi de acces: traseul propriu-zis începe din Cavnic Handal, se merge și revine pe același traseu sau se poate continua spre Gutâiul Mic (Trei Apostoli)

Mijloace de locomoție: autobuz, microbuz Cavnic sau spre Sighetu Marmației, autoturism principal, bicicleta

Sugestii de cazare: nu e cazul

Descriere traseu:
Din Cavnic se continuă spre E. M. Cavnic urmărind șoseaua care traversează vechiul cartier minieresc Handal. După a doua biserică din stânga, din șosea se desprinde spre NV, ascendent ușor, o stradă pietruită ducând spre lizieră, întâlnind ogașe de drumuri de car/TAF.

Se intră în văgaș având în dreapta un pârâu modest după care se suie alert spre NV prin lăstărișul de fag și mesteceni, ajungându-se la o plantație de molid. Aici direcția de deplasare se orientează spre N și curând zărim abruptul NE-E al fostului geizer, un bloc stâncos sur amintind prin formă de Piatra Sfântă de la Mecca. Răgăliile de după furtuni și doborâturile de vânt, ca și apariția haoticelor grohote vulcanice acaparate de licheni, impun efectuarea unei ocoliri E-N-NV a Pietrei Mălnașului.

Piatra Mălnașului poate fi escaladată cu prudență, fără tehnici și asigurare alpinistică, poposind pe creștetul retezat. De acolo se poate panorama la S spre vârful Hija – 1178 m, Pasul Rodunda – 1080 m (către Strâmbu Băiuț), vârful Roții – 1215 m la SE și pârtiile de schi cu pensiunile aferente, Gutâiul Mic (Trei Apostoli) la N, respectiv Gutâiul Doamnei – 1394 m și vârful Secătura – 1392 m la NV.

Orașul Cavnic apare spectaculos aliniat de la E spre S-SV în lungul văii omonime, turlele numeroaselor biserici reliefându-se frumos deasupra caselor și gospodăriilor sale, una dintre ele, micuță, albă, aflându-se chiar sub Piatra Mălnașului pe un promontoriu din stânga văii, aducând unei medievale caravele. La V orizontul e obturat de împăduritul Deal Racoș – 1052 m, iar spre SV Dealul Măgura – 1052 m.

Această excursie scurtă, dar deosebit de frumoasă, poate fi completată cu vizitarea zonei foste mine (din apropierea Spitalului de Psihiatrie Cavnic) unde opozanții regimului comunist de după 1944, intelectuali și fruntași ai tradiționalelor partide politice, au fost incarcerați și obligați la muncă silnică; suind din Handal spre Pasul Roata, curând după intersecția spre Pasul Rotunda, poate fi vizitată fosta topitorie de aur Logolda din Cavnic.

La revenire spre Baia Mare, la circa 1 km din marginea S a orașului Cavnic, la confluența văii Tisei cu râul Cavnic, ieșim din șosea. Continuăm la stânga, trecând pe lângă o cabană silvică, putem ajunge la cariera Piatra Tisei sau apoi la Fântâna Rece, loc de agrement cunoscut și apreciat de către locuitorii minierescului oraș încă de pe la 1800. De menționat că nu departe, dincolo de Pasul Roata, pe piemontul NV al Munților Lăpușului din hotarul satului Budești există un alt fost geizer-Piatra Totoșului.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This